Overclock yapmak ne kadar mantıklı?

Aslında overclock sadece işlemci için pahalı. RAM için bir şey satın almıyorsun, ekran kartında da OC yapmasan bile UV yaparak yine performans artışı kazanabiliyorsun, yani ekran kartını da dandik alsan performans arttırabiliyorsun.

İşlemciye gelelim: Intel almadığın sürece yine öyle overclock için servet dökmen gerekmiyor. Çünkü AMD'de all core yapmak mantıksız oluyor eğer kullanım amacı sadece oyun ise. Çünkü adamlar yapıyor boost frekansı 5.5 işlemci, sen yapabiliyorsun all core 5.0 GHz. Ne oluyor, 0.5 GHz tekli çekirdek boost kaybı. Bu da oyunlarda performans kaybı olarak geri yansıyor. Intel'de hâlâ OC mantıklı ama bu sefer de sıcaklıklar uçuyor. Bana kalırsa işlemciye OC yapmak güncel işlemciler için mantıksız. Stok olarak yeterince güçlü geliyorlar çünkü, kaldı ki stok hallerini bile soğutmak artık zorlaştığı için AMD ve Intel artık Eco Mode reklamları yaparak ürün pazarlamaya başladı.

Hocam bunda da siz kaşınmışsınız millet bas bas bağırıyor O.C küçük küçük arttırarak yapılır sürekli test edilip en iyi değer bulunur diye.

Biraz oyle oldu kendi sürekli kafama eseni yaptığım için bu hallerdeyim 😄

Aslında overclock sadece işlemci için pahalı. RAM için bir şey satın almıyorsun, ekran kartında da OC yapmasan bile UV yaparak yine performans artışı kazanabiliyorsun, yani ekran kartını da dandik alsan performans arttırabiliyorsun.

İşlemciye gelelim: Intel almadığın sürece yine öyle overclock için servet dökmen gerekmiyor. Çünkü AMD'de all Core yapmak mantıksız oluyor eğer kullanım amacı sadece oyun ise. Çünkü adamlar yapıyor Boost frekansı 5.5 işlemci, sen yapabiliyorsun all Core 5.0 GHz. Ne oluyor, 0.5 GHz tekli çekirdek Boost kaybı. Bu da oyunlarda performans kaybı olarak geri yansıyor. Intel'de hâlâ OC mantıklı ama bu sefer de sıcaklıklar uçuyor. Bana kalırsa işlemciye OC yapmak güncel işlemciler için mantıksız. Stok olarak yeterince güçlü geliyorlar çünkü, kaldı ki stok hallerini bile soğutmak artık zorlaştığı için AMD ve Intel artık eco mode reklamları yaparak ürün pazarlamaya başladı.

Bende en son X4 925 ve FX6300 denemiştim OC işini hocam baktım elime bir şey geçmiyor, para harcayım sıvı soğutma vs. de bu işlemciye mantıksız ondan sonra i3 10105F e geçtim zaten.

İşlemciye gelelim: Intel almadığın sürece yine öyle overclock için servet dökmen gerekmiyor. Çünkü AMD'de all core yapmak mantıksız oluyor eğer kullanım amacı sadece oyun ise. Çünkü adamlar yapıyor boost frekansı 5.5 işlemci, sen yapabiliyorsun all core 5.0 GHz. Ne oluyor, 0.5 GHz tekli çekirdek boost kaybı. Bu da oyunlarda performans kaybı olarak geri yansıyor. Intel'de hâlâ OC mantıklı ama bu sefer de sıcaklıklar uçuyor. Bana kalırsa işlemciye OC yapmak güncel işlemciler için mantıksız. Stok olarak yeterince güçlü geliyorlar çünkü, kaldı ki stok hallerini bile soğutmak artık zorlaştığı için AMD ve Intel artık Eco Mode reklamları yaparak ürün pazarlamaya başladı.
RAM OC daha pahalı. İyi IMC'ye sahip İşlemci + 1 DPC Anakart + Optimize edilmiş BIOS + Yüksek Bin Bellek gerekli. Işlemci OC'de ise iyi silikon olsa yeter zaten çoğu anakartın voltaj regülasyonu aynı.

RAM OC daha pahalı. İyi IMC'ye sahip İşlemci + 1 DPC Anakart + Optimize edilmiş BIOS + Yüksek Bin Bellek gerekli. Işlemci OC'de ise iyi silikon olsa yeter zaten çoğu anakartın voltaj regülasyonu aynı.
Dostum 1 DPC yazmandan sonrasini okumadim. 1 DPC dedigin sey sadece overclock canavarlarinin satin aldigi bir anakart tipi. Bunlari bilgisayar kullanicilarinin %99'u almiyor. IMC konusuna gelirsek de bunun RAM OC ile alakasi yok. Cunku ben RAM'den bahsediyorum. RAM OC icin RAM'e para veriyorsun, islemciye degil. Iyi IMC'ye sahip ama kotu cip iceren bir RAM ile ne OC yapacaksin :D

Islemciye gelelim. Su an guncel islemcilerden bir tanesini alip OC yapman istesen, en az 360mm sivi sogutma alman gerekiyor. Cunku guncel piyasada bulunan islemcilerin stok hali bile 240-280mm sivi sogutma istiyor. Hatta 7950X ve 13900K gibi bir islemci alip OC yapma niyetin varsa 360mm bile yetersiz kaliyor, custom loopa donuyor is. Su an 1 rezervuar fiyati olmus 2000-3000 TL. Rakorlar, borular, sivi, radyator, CPU blogu fiyatlarini saymiyorum bile.

Kisacasi islemci OC daha pahali.

Dostum 1 DPC yazmandan sonrasini okumadim. 1 DPC dedigin sey sadece overclock canavarlarinin satin aldigi bir anakart tipi. Bunlari bilgisayar kullanicilarinin %99'u almiyor. IMC konusuna gelirsek de bunun RAM OC ile alakasi yok. Cunku ben RAM'den bahsediyorum. RAM OC icin RAM'e para veriyorsun, islemciye degil. Iyi IMC'ye sahip ama kotu cip iceren bir RAM ile ne OC yapacaksin :D

Islemciye gelelim. Su an guncel islemcilerden bir tanesini alip OC yapman istesen, en az 360mm sivi sogutma alman gerekiyor. Cunku guncel piyasada bulunan islemcilerin stok hali bile 240-280mm sivi sogutma istiyor. Hatta 7950X ve 13900K gibi bir islemci alip OC yapma niyetin varsa 360mm bile yetersiz kaliyor, custom loopa donuyor is. Su an 1 rezervuar fiyati olmus 2000-3000 TL. Rakorlar, borular, sivi, radyator, CPU blogu fiyatlarini saymiyorum bile.

Kisacasi islemci OC daha pahali.
İyi Çip + Kötü IMC geldiğinde daha iyi olmuyor ki. Örneğin Zen/Zen+ Kötü IMC ile 3466 MT/s değerinde takılı kalır. B-Die dışında başka bir Çip ile verimli olmaz. O yüzden IMC RAM kadar önemlidir kendi fikrimce :)

Şahsen bana çok boş geliyor.
Ben düz, sıkıcı bir insanım. Herşeyi aldığım gibi kullanırım, hiç aksiyona girmem, sonuçta bozuk olmayan şeye hiç dokunma daha iyi derler.
İşlemci O.C olarak zaten çoğunda Turbo Mode diye birşey var, yüke girince kendi hızını tavan yapıyor. Ram'ler zaten hiç fark yaratmıyor. (arada 1000mhz civarı olmadığı sürece)
Ekran kartlarıda kendi arayüzlerinden yapılıyor diye biliyorum.

Uzun lafın kısası, eğer ciddi değerlere çıkılmazsa boş iş. Şahsi fikrim hertürlü zararlı, git daha iyisini al. Elindekini patlatma.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı