OverClock'a yatkın CPU'lar ve GPU'lar

Ankete katılın. Sadece oyuna göre yanıtlayalım ve oylamaları mantıklı yapalım lütfen!

• Oy verenlerin toplamı
    24
Yer
Sancaktepe, İstanbul
Merhabalar, ilk olarak merak ettiğim OverClock'ta daha iyi performans veren GPU hangisi veya hangileri? Belirli bir özellikleri (Stream, CUDA sayısı; bant genişliği gibi), genel anlamda marka vs. var mı?
Mesela "NVIDIA veya AMD (ATI) kartlar O.C.'Da oyun içinde daha fazla performans verir." gibisinden.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

EDIT: CPU ile ilgili sorular kaldırılmıştır.

Son düzenleme:
Overclock yapmak için güzel anakart seçmek mecbur mesela i serisi işlemcilerin K ibareli olan modelleri büyük overclock yapabilmeni sağlıyor ama bunun için Z serisi anakart gerekiyor başka anakartlarda overclock yapamıyorsunuz K ibaresi olmayan işlemci ve Z serisi olmayan anakart ile overclock şansı düşük bazı anakartlar yeni BIOS güncellemesi ile Intel'in emri sayesinde BCLK ile o.c kilitleniyor. Ama eski tip 775 soket anakartlarda mesela en yaygın P45 chip G41 chip anakartlarda Core 2 Duo, Core 2 Quad, Xeon, Pentium, Celeron işlemcileri overclock etmek çok kolay mesela ben Core 2 Duo E8400 işlemciyi 3GHz'den 4GHz'ye çok rahat çıkarabiliyorum P45 chip anakartım var ama i5 işlemci alıp H61 chip anakart alırım overclock o zaman olmaz AMD tarafında ise overclock kısıtlaması yok her istediğin işlemciyi belli bir potansiyelde B350M, B450M veya üstü anakartlarda rahatlıkla overclock edilebiliyor.

Overclock yapmak için güzel anakart seçmek mecbur mesela i serisi işlemcilerin K ibareli olan modelleri büyük overclock yapabilmeni sağlıyor ama bunun için Z serisi anakart gerekiyor başka anakartlarda overclock yapamıyorsunuz K ibaresi olmayan işlemci ve Z serisi olmayan anakart ile overclock şansı düşük bazı anakartlar yeni BIOS güncellemesi ile Intel'in emri sayesinde BCLK ile o.c kilitleniyor. Ama eski tip 775 soket anakartlarda mesela en yaygın P45 chip G41 chip anakartlarda Core 2 Duo, Core 2 Quad, Xeon, Pentium, Celeron işlemcileri overclock etmek çok kolay mesela ben Core 2 Duo E8400 işlemciyi 3GHz'den 4GHz'ye çok rahat çıkarabiliyorum P45 chip anakartım var ama i5 işlemci alıp H61 chip anakart alırım overclock o zaman olmaz AMD tarafında ise overclock kısıtlaması yok her istediğin işlemciyi belli bir potansiyelde B350M, B450M veya üstü anakartlarda rahatlıkla overclock edilebiliyor.
Hocam onların hepsini biliyorum. Anlatamadım galiba. Bu yapacağımız O.C. ile hangisinde daha fazla performans alırız. Gerek CPU gerek GPU'larda.

Oyunu ekran kartı oynatır işlemci değil. Eğer işlemcin darboğaz yapmıyorsa istediğin kadar OC yap yine performans artışı hissetmezsin.

Intel'de gidip sırf OC için Z anakart, K işlemci ve soğutucu aldıktan sonra gerek yok diyeni yakarım.

Oyunu ekran kartı oynatır işlemci değil. Eğer işlemcin darboğaz yapmıyorsa istediğin kadar OC yap yine performans artışı hissetmezsin.

Intel'de gidip sırf OC için Z anakart, K işlemci ve soğutucu aldıktan sonra gerek yok diyeni yakarım.

Aynen arkadaşa katılıyorum soruyu sanırım yanlış anlamış olabilirim. GPU overclock oyun FPS açısından daha yararlı olacaktır ama CPU, ekran kartını besleyemiyorsa ekran kartına istediğin kadar overclock et fayda sağlamayacaktır CPU besliyorsa GPU'yu overclock etmek FPS artışı sağlayacaktır. Ama ekran kartını overclock etmek ısının çok daha yükselmesi demektir ki ekran kartı üzerindeki fanlar stok hızı karşılayacak güçte üretilmektedir bunu unutmayınız.

Çok güzel bir noktaya değindiniz. Mesela R3 1300x'im var ve Bu işlemciyi darboğaz yapan bir ekran kartı ile kullanıyorum. B veya X serisi bir anakart ile darboğazı azaltabilir miyim?
Ever azaltabilirsin.

Çok güzel bir noktaya değindiniz. Mesela R3 1300X'im var ve bu işlemciyi darboğaz yapan bir ekran kartı ile kullanıyorum. B veya X serisi bir anakart ile darboğazı azaltabilir miyim?

İşlemcin darboğaz ediyorsa en az B350M anakarta sahip olmalısın işlemcin X ibareli yani overclock için daha yatkın bunun yanında CPU için en az kule fan tercih etmelisin ve 85 dereceyi asla geçme. PSU'yuda atlamamak gerekiyor.

Merhabalar, ilk olarak merak ettiğim OverClock'ta daha iyi performans veren GPU ve CPU hangisi veya hangileri? Belirli bir özellikleri (Stream, CUDA sayısı; bant genişliği gibi), genel anlamda marka vs. var mı?
Mesela "NVIDIA veya AMD (ATI) kartlar O.C.'Da oyun içinde daha fazla performans verir." Gibisinden. Veya "AMD veya Intel CPU'lar oyun içinde daha fazla FPS verir."...

2. olarak, işlemci O.C.'Lamanın Render işlemlerinde performans arttırdığını biliyorum ama sadece oyun oynayan arkadaşlara (özellikle AMD kanadında) neden CPU O.C. Potansiyeli olan bir anakart öneriyorsunuz? Sıcaklık artışından başka bir şey oluyor mu? Merakımdan soruyorum.

2 Soruyu da cevaplarsanız sevinirim şayet bir arkadaş yalnızca 1 soruyu cevaplayınca diğer soru arada kaynıyor.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Intel ve AMD işlemciler oyun anlamında neredeyse aynılar. Hangi işlemcileri kıyaslandığında göre kimin öne geçtiği değişir.

AMD vs Nvidia olayı bence modele göre değişir ama bence genel olarak AMD OC konusunda daha iyi.

2. soruyu cevaplamak gerekirse bence Ryzen işlemciler ile OC yapılabilen B450 anakart önerilmesi gayet mantıklı. Performans arttırmak istemiyorsan bile küçük oynamalar ile hem hızı biraz arttırıp hem sıcaklığı düşürebiliyorsunuz 😀
İlerde işlemci yetersiz gelirse de R5 2600 işlemciyi iyi bir soğutucu ile R5 2600X hızına çıkartabiliyorsun.

Intel ve AMD işlemciler oyun anlamında neredeyse aynılar. Hangi işlemcileri kıyaslandığında göre kimin öne geçtiği değişir.

AMD vs NVIDIA olayı bence modele göre değişir ama bence genel olarak AMD OC konusunda daha iyi.

2. soruyu cevaplamak gerekirse bence Ryzen işlemciler ile OC yapılabilen B450 anakart önerilmesi gayet mantıklı. Performans arttırmak istemiyorsan bile küçük oynamalar ile hem hızı biraz arttırıp hem sıcaklığı düşürebiliyorsunuz 😀
İlerde işlemci yetersiz gelirse de R5 2600 işlemciyi iyi bir soğutucu ile R5 2600X hızına çıkartabiliyorsun.

Çok doğru :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı