Oyun için hangi Linux sürümü tercih edilmeli?

196444

Kilopat
Merhaba.

iMac aldığım için mevcut PC'mi artık yalnızca oyun oynamak için kullanacağım ve anakartı vs kasadan çıkartıp, TV sehpasının altında özel bir bölüm yapacağım. Bir nevi konsol mantığıyla kullanacağım. Linux'un oyun performansında da Windows'un önüne geçtiğine dair yazılan epey bir konu var ve ben de en azından bir defa denemek istiyorum. Bunun için tercih etmem gereken özel bir Linux sürümü var mı? Yoksa herhangi bir sürüm olur mu?

PC özellikleri:
AMD 5600x
MSI Gaming X 4060 Ti 16 Gb
Kingston 3200 Mhz 32 Gb RAM
MSI B550M Pro anakart
750W Seasonic PSU
Kinston 2 Tb M2 SSD

Şimdiden teşekkürler.

Oyun içinn Linux şuanda pek iyi bir tercih değil ve birçok oyunun Linux desteği yok zaten.
CS oynarsın belki diyeceğimde o sistemlede sadec CS oynamak vizyonsuzluk gibi bişey.
Windows kullansanda sorun olmaz güzel bir sistemin var zaten başka husus Linux' u oyun ve tasarım işleri dışında herşey için kullanabilirsin ama bu alanlarda geliştiricilerin vs. pek desteği yok.

Oyun içinn Linux şu anda pek iyi bir tercih değil ve birçok oyunun Linux desteği yok zaten.
CS oynarsın belki diyeceğimde o sistemlede sadec CS oynamak vizyonsuzluk gibi bir şey.
Windows kullansanda sorun olmaz güzel bir sistemin var zaten başka husus Linux'u oyun ve tasarım işleri dışında her şey için kullanabilirsin ama bu alanlarda geliştiricilerin vs. pek desteği yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@196444 seninde izlemeni öneririm.

Merhaba.

iMac aldığım için mevcut PC'mi artık yalnızca oyun oynamak için kullanacağım ve anakartı vs kasadan çıkartıp, TV sehpasının altında özel bir bölüm yapacağım. Bir nevi konsol mantığıyla kullanacağım. Linux'un oyun performansında da Windows'un önüne geçtiğine dair yazılan epey bir konu var ve ben de en azından bir defa denemek istiyorum. Bunun için tercih etmem gereken özel bir Linux sürümü var mı? Yoksa herhangi bir sürüm olur mu?

PC özellikleri:
AMD 5600X
MSI Gaming X 4060 Ti 16 GB
Kingston 3200 MHz 32 GB RAM
MSI B550M Pro anakart
750W Seasonic PSU
Kinston 2 TB M.2 SSD

Şimdiden teşekkürler.

Herhangi bir Linux dağıtımını kurabilirsin ama başlangıç için genelde Mint, Pop!_OS gibi Ubuntu tabanlı dağıtımlar öneririz.

Bu arada oyun konusundaki performans farkı testler hariç fark edilecek düzeyde değil. Tabii OpenGL oyunlarında gözle görülür bir fark söz konusu ama eski oyunlar ve indie oyunlar hariç OpenGL kullanan çok oyun yok. Ayrıca Linux oyun performansında yer yer Windows'u sollasa da bazı oyunlarda çok gerisinde kalabiliyor. Bazı oyunlarda daha iyi iken bazı oyunları açamayabiliyor. Bu aklınızda bulunsun.

Linux üzerinde oynayabileceğiniz oyunlara https://protondb.com ve Lutris - Open Gaming Platform üzerinden bakabilirsin. Platinum ve Gold oyunlar sıkıntısız ya da birkaç ufak ayarla rahatla çalışırken Silver ve Bronze oyunlar daha az kararlı çalışıyor ve düzenleme gerektiriyor.

@Fueren hocamın attığı rehberin faydası olacaktır ama ona bir şey eklemek istiyorum:

Lutris emulatorler noktasında iyi olsa da EA App gibi Launcher'lar noktasında zayıf. EA App, Battle.net gibi başlatıcılar için bottles kullanman daha iyi olur.

Bir de rehberde bahsediyor muydu hatırlamıyorum, bunda dolayı ekleyeyim. Normal proton yerine proton-ge kullanman daha iyi olur.

Oyun içinn Linux şuanda pek iyi bir tercih değil ve birçok oyunun Linux desteği yok zaten.
CS oynarsın belki diyeceğimde o sistemlede sadec CS oynamak vizyonsuzluk gibi bişey.
Windows kullansanda sorun olmaz güzel bir sistemin var zaten başka husus Linux' u oyun ve tasarım işleri dışında herşey için kullanabilirsin ama bu alanlarda geliştiricilerin vs. pek desteği yok.
Benim düşüncem (Tabii oluyorsa) Açılışta Steam arayüzün tam ekran gelmesi ve desteklenen oyunları oynamak. Hatta, doğrudan benzer bir arayüzü olan ve sırf oyun için tasarlanmış bir Linux sürümü varsa onu kurmak.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@196444 seninde izlemeni öneririm.

Bunu izlemiştim 👍
Herhangi bir Linux dağıtımını kurabilirsin ama başlangıç için genelde Mint, Pop!_OS gibi Ubuntu tabanlı dağıtımlar öneririz.

Bu arada oyun konusundaki performans farkı testler hariç fark edilecek düzeyde değil. Tabii OpenGL oyunlarında gözle görülür bir fark söz konusu ama eski oyunlar ve indie oyunlar hariç OpenGL kullanan çok oyun yok. Ayrıca Linux oyun performansında yer yer Windows'u sollasa da bazı oyunlarda çok gerisinde kalabiliyor. Bazı oyunlarda daha iyi iken bazı oyunları açamayabiliyor. Bu aklınızda bulunsun.

Linux üzerinde oynayabileceğiniz oyunlara https://protondb.com ve Lutris - Open Gaming Platform üzerinden bakabilirsin. Platinum ve Gold oyunlar sıkıntısız ya da birkaç ufak ayarla rahatla çalışırken Silver ve Bronze oyunlar daha az kararlı çalışıyor ve düzenleme gerektiriyor.

@Fueren hocamın attığı rehberin faydası olacaktır ama ona bir şey eklemek istiyorum:

Lutris emulatorler noktasında iyi olsa da EA App gibi Launcher'lar noktasında zayıf. EA App, Battle.net gibi başlatıcılar için bottles kullanman daha iyi olur.

Bir de rehberde bahsediyor muydu hatırlamıyorum, bunda dolayı ekleyeyim. Normal proton yerine proton-ge kullanman daha iyi olur.
Öncelikle, detaylı cevabınız için teşekkürler. Linux'u denemek istememin asıl sebebi şu: Şu an 1080p ve 165 Hz bir monitör kullanıyorum ama PC'yi TV sehpasına aldığım zaman doğrudan 4K bir projeksiyona bağlayacağım (BenQ TK700) ve 4K olmasa da en az 2K çözünürlükte oynamak istiyorum. Projeksiyonlarda da monitörlerde olduğu gibi, doğal çözünürlüğün altında kullandığımızda bir bulanıklık oluyor mu bilmiyorum ve denemedim ama 1080p'de görüntünün bozulması ihtimaline karşı, Linux'u deneyeceğim yani... 2K'da Windows'a göre bir tık da olsa FPS artışı olacaksa Linux'ta kalacağım.

EK: Bu arada, Linux'ta Microsoft XBox Gamepad çalışır değil mi? 😅

Benim düşüncem (Tabii oluyorsa) Açılışta Steam arayüzün tam ekran gelmesi ve desteklenen oyunları oynamak. Hatta, doğrudan benzer bir arayüzü olan ve sırf oyun için tasarlanmış bir Linux sürümü varsa onu kurmak.

Bunu izlemiştim 👍

Öncelikle, detaylı cevabınız için teşekkürler. Linux'u denemek istememin asıl sebebi şu: Şu an 1080p ve 165 Hz bir monitör kullanıyorum ama PC'yi TV sehpasına aldığım zaman doğrudan 4K bir projeksiyona bağlayacağım (BenQ TK700) ve 4K olmasa da en az 2K çözünürlükte oynamak istiyorum. Projeksiyonlarda da monitörlerde olduğu gibi, doğal çözünürlüğün altında kullandığımızda bir bulanıklık oluyor mu bilmiyorum ve denemedim ama 1080P'de görüntünün bozulması ihtimaline karşı, Linux'u deneyeceğim yani... 2K'da Windows'a göre bir tık da olsa FPS artışı olacaksa Linux'ta kalacağım.

EK: Bu arada, Linux'ta Microsoft Xbox Gamepad çalışır değil mi? 😅

SteamOS holo sürümünü temel alan holo ISO projesine bakabilirsin. Steam Deck için geliştirilen SteamOS'u tüm kullanıcılar için getiriyor.

Onun haricinde herhangi bir dağıtımda Steam'i büyük ekran modunda başlat deyip başlangıça eklersen dediğin gibi olur.

EK: Bu arada, Linux'ta Microsoft Xbox Gamepad çalışır değil mi? 😅

Evet çalışıyor. Tabii ek ayar veya sürücü kurman gerekebilir.

Son düzenleme:
Herhangi bir dağıtım + custom kernel oyun için yeterli olacaktır. Bilindik taban olması sorun yaşama ihtimalini azaltır ve sorun yaşandığında çözüm bulmayı kolaylaştırır. Debian, Ubuntu ve Arch tabanları bilindiktir. Bana kalırsa görselliği bir yana bırakıp orta karar dağıtımlara yönelmek daha mantıklı. Oyun için önerilen dağıtımlardan daha hafif olacağından daha iyi performans potansiyeli olur. Xfce kullananları önerebilirim. Mint, MX, Xubuntu, Lite, Sparky, Endeavour olabilir. Arch tabanına zen kernel, Debian'a da xanmod öneriyorlar genelde.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı