Oyun için Linux dağıtım ve arayüzü

Proton Steam oyunlarına destek veriyor. Yalnızca CS:GO denedim. Windows ortamında 200 civarı görüyordum, burada ise 160-85 gibi bir açık aralık elde ettim. Oyunlar dışında Linux çok iyi ve kullanışlı. Maalesef oyun da oynadığım için sistemi kaldırdım ve Windows’a dönüş yaptım.

Proton Steam oyunlarına destek veriyor. Yalnızca CS:GO denedim. Windows ortamında 200 civarı görüyordum, burada ise 160-85 gibi bir açık aralık elde ettim. Oyunlar dışında Linux çok iyi ve kullanışlı. Maalesef oyun da oynadığım için sistemi kaldırdım ve Windows’a dönüş yaptım.

Peki çok fark yok oynanılamaz mı ? Bide CS:GO'nun kendisinde vulkan desteği var

Peki çok fark yok oynanılamaz mı ? Bide CS:GO'nun kendisinde vulkan desteği var
Oyunda Vulkan desteği var ama ayarlardan maalesef açılmıyor. Öyle bir ayarı ya yok ya da ben -kesinlikle katılmıyorum- bulamadım. Tabiki oynanıyor öyle bir problem de yok tek sorun ölüm-doğum anlarında takılıyordu. Çok ısrarcıysanız deneyebilirsiniz. İyi bir internetiniz varsa geriye dönüşünüz uzun sürmez.

Hocam deneyim olarak söyleyeyim. Kubuntu ve Manjaro Linux kullandım ve oyun da oynadım. Vulkan API de olsa daha az FPS be stabilite veriyor. Driver olarak Mesa kernel olarak 4.19 veya 4.20 seçin Phonorixin testlerinde yüksek FPS alıyorlar. Free sürücüler daha iyi yani. Tercih sizin. Arch, Suse vs gibi sistemleri tavsiye etmiyorum*. Karar sizin...
Edit: Düzenleme.
Arch Linux'u günlük kullanan biri olarak yazıyorum ve belli başlı oyunların dışında diğer oyunlarda sıkıntı yaşamazsınız. Hatta ayarlamasını doğru düzgün yapabilirseniz diğer dağıtımlardan daha iyi performans bile alırsınız. Fakat yeni başlayanlar için Arch Linux biraz karışık gelebilir o yüzden tavsiye ettiğim dağıtım Manjaro'dur. Eğer AMD kart kullanıyorsanız free driver, Nvidia kart kullanıyorsanız nonfree driver kurmanızı tavsiye ederim.

Oyun oynamak için tavsiye ettiğim 1 numaralı program Lutris'tir ve neredeyse her dağıtımda mevcuttur. Wine ile debeleneceğiniz bütün işlemleri otomatik olarak yapar.

CS:GO proton ile çalışmıyor. Onun yerine tam olarak Linux destekliyor.

DXVK projesi ise mükemmel olmamakla birlikte gün geçtikçe iyiye giden bir projedir. Ve şuanki aşamada birçok oyunu çok rahat bir şekilde yüksek FPS'lerde çalıştırabilmektedir.

Arch Linux'u günlük kullanan biri olarak yazıyorum ve belli başlı oyunların dışında diğer oyunlarda sıkıntı yaşamazsınız. Hatta ayarlamasını doğru düzgün yapabilirseniz diğer dağıtımlardan daha iyi performans bile alırsınız. Fakat yeni başlayanlar için Arch Linux biraz karışık gelebilir o yüzden tavsiye ettiğim dağıtım Manjaro'dur. Eğer AMD kart kullanıyorsanız free driver, Nvidia kart kullanıyorsanız nonfree driver kurmanızı tavsiye ederim.

Oyun oynamak için tavsiye ettiğim 1 numaralı program Lutris'tir ve neredeyse her dağıtımda mevcuttur. Wine ile debeleneceğiniz bütün işlemleri otomatik olarak yapar.

DXVK projesi ise mükemmel olmamakla birlikte gün geçtikçe iyiye giden bir projedir. Ve şuanki aşamada birçok oyunu çok rahat bir şekilde yüksek FPS'lerde çalıştırabilmektedir.

Amd kart kullanıyorum sürücü nasıl kurulucak yardımcı olurmusunuz ?

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Arch yerine Manjaro önermemin sebebini kendiniz de belirtmişsiniz, sonuna kadar da haklısınız. Eklemek istediğim DXVK projesi ne kadar ilerlese de son kullanıcıya hitap etmiyor, diye düşünüyorum. Çünkü beklenilen stabiliteyi vermiyor.

Amd kart kullanıyorum sürücü nasıl kurulucak yardımcı olurmusunuz ?
Sürücü kurmanıza gerek yok, AMD sürücüleri kernel içine entegre edilmiştir. Manjaro zaten işlemciniz için mikrokod güncellemesini otomatik olarak yapacaktır.

Tek kurmanız gerek şey mesa onu da Lutris kurduktan sonra ilk açılışta size bir uyarı verecek ve onun yanında bir link bırakcak. O linke gidin ve gerekli komutları girdikten sonra her şey hazır olacak.
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Arch yerine Manjaro önermemin sebebini kendiniz de belirtmişsiniz, sonuna kadar da haklısınız. Eklemek istediğim DXVK projesi ne kadar ilerlese de son kullanıcıya hitap etmiyor, diye düşünüyorum. Çünkü beklenilen stabiliteyi vermiyor.
Şahsen çok rahat bir şekilde World Of Tanks ve BF1'de maks ayarlarda 1080p 60 fps alıyorum hiçbir çökme de yaşamadım şuana kadar. Ama bu oyunlar zaten Wine'dan Gold derece almış oyunlar bu yüzden diğerleri için pek bir şey diyemem.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı