Çözüldü Oyun oynarken "bellek yetersiz" hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Bay Soru

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İntel i7-11800h, RTX 3050Ti, 16 Gb Ram
Meslek
Öğrenci
Merhaba. Son 1 haftadır oyun oynarken genellikle War Thunder, Battlefield 1 arka planda Google Chrome ya da Opera GX açınca bilgisayar donuyor. Ardından ya oyun ya da Google kapanıyor. Bazen bilgisayar kendini kapatıyor bazen mavi ekran veriyor. Görev yöneticisine girince yetersiz bellek uyarısı veriyor. Oyunlarda kapanınca yetersiz bellek uyarısı veriyor.

Sistem özellikleri.
  • 16 GB RAM.
  • RTX 3050 Ti.
  • i7 11. nesil.
  • 500 + 1000 GB SSD.

Her şey güncel.

Çözüm
Böyle görünüyor.

Olağan görünüyor, o halde şu çözümü deneyelim:

1: Windows içi arama kısmına gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle yazalım.
2: Gelen pencerede "gelişmiş" sekmesinin altında bulunan "performans" kısmındaki "ayarlar" butonuna tıklayalım.
3: Açılan yeni pencerede tekrar "gelişmiş" sekmesine gelelim.
4: Sanal bellek başlıklı bölümün altındaki "değiştir" butonuna tıklayalım ve "tüm sürücülerde disk belleği boyutunu otomatik yönet" yazılı kutucuğun tikini "kaldıralım."
5: Farklı diskleriniz varsa Windows'un kurulu olduğu diski seçip "özel boyut" olarak en büyük boyutu 10 bin yapalım.
6: Tamam deyip çıktıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatalım.
2 RAM'i de tam taktığına emin misin? Problem RAM bağlantısında gibi duruyor. Yani 16 GB değil de 8 GB olarak kullanıyor olabilirsin. Soketleri tekrar çıkarıp takmayı dene. Daha sonra CPU-Z uygulaması ile 16GB Dual Channel çalışıp çalışmadığını kontrol et.

Arkaplan uygulamaları aşırı fazla RAM kullandığından ötürü uygulamalar veya komple işletim sistemi çöküyor olabilir. Bunun için en basit çözüm RAM takviyesi yapmak.

RAM alacak bütçe yok diyor iseniz modlanmış Windows 10 ISO önerebilrim. Ghost Spectre kullanıyorum ben yaklaşık 3 senedir aynı ISO ve hiç bir sorun yaşamadım, gayet güvenilir ve performanslı diyebilirim. 32GB olan sistemde boşta 1GB 1.1GB falan alıyor.

İkinci çözüm ise tabii ki arkaplan işlemlerini kapatmak.

Üçüncü çözüm ise memreduct gibi programlar kullanmak, ancak unutmayın ki bu programlar pek fazla iş yapmaz hatta kısa sürelik performans kaybı bile yaratabilir. Aşırı kritik durumlarda kullanılması tercihimdir.

Arkaplan uygulamaları aşırı fazla RAM kullandığından ötürü uygulamalar veya komple işletim sistemi çöküyor olabilir. Bunun için en basit çözüm RAM takviyesi yapmak.

RAM alacak bütçe yok diyor iseniz modlanmış Windows 10 ISO önerebilrim. Ghost Spectre kullanıyorum ben yaklaşık 3 senedir aynı ISO ve hiç bir sorun yaşamadım, gayet güvenilir ve performanslı diyebilirim. 32GB olan sistemde boşta 1GB 1.1GB falan alıyor.

İkinci çözüm ise tabii ki arkaplan işlemlerini kapatmak.

Üçüncü çözüm ise memreduct gibi programlar kullanmak, ancak unutmayın ki bu programlar pek fazla iş yapmaz hatta kısa sürelik performans kaybı bile yaratabilir. Aşırı kritik durumlarda kullanılması tercihimdir.
Metnin girişine katılıyorum ancak 16 GB RAM, oyun oynarken arkada Chrome'a girmesine engel teşkil etmez. Yani RAM yükseltmeye ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Bununla beraber Görev Yöneticisinden basitçe RAM kullanım oranını paylaşırsa (görselle daha net anlarız) çözüme basitçe ulaşabiliriz.

Metnin girişine katılıyorum ancak 16 GB RAM, oyun oynarken arkada Chrome'a girmesine engel teşkil etmez. Yani RAM yükseltmeye ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Bununla beraber Görev Yöneticisinden basitçe RAM kullanım oranını paylaşırsa (görselle daha net anlarız) çözüme basitçe ulaşabiliriz.
Özellikle youtube falan açınca donuyor. Son 1 haftadır var bu durum. Daha sonrasında hem oyun hem google kapanıyor

Dosya Ekleri

• ram.jpg
    ram.jpg
    103,2 KB · Görüntüleme: 25
Özellikle youtube falan açınca donuyor. Son 1 haftadır var bu durum. Daha sonrasında hem oyun hem google kapanıyor
Görev yöneticisi başlangıç kısmından EA-Riot İstemcisi vb. uygulamaları devredışı bırakın. Zaten Riot oyunlarına girdiğinizde veya EA Play oyunlarına girdiğinizde açılacaktır. War Thunder oynamadığım için bilmiyorum eğer EA Play oyunu ise Steam'i kapatın. İlk testiniz bu olursa, problemin yüklenmeden mi yoksa RAM bağlantılarından mı olduğunu anlayabiliriz.

Görev yöneticisi başlangıç kısmından EA-Riot İstemcisi vb. uygulamaları devredışı bırakın. Zaten Riot oyunlarına girdiğinizde veya EA Play oyunlarına girdiğinizde açılacaktır. War Thunder oynamadığım için bilmiyorum eğer EA Play oyunu ise Steam'i kapatın. İlk testiniz bu olursa, problemin yüklenmeden mi yoksa RAM bağlantılarından mı olduğunu anlayabiliriz.
Her şeyi kapattım. Oyuna girebiliyorum. Sıkıntı yok. Ama google açınca aşırı bi donma oluyor. Hem oyunda hem google da. Youtube açıncada komple çöküyor. Bir şey değişmedi :(

Böyle görünüyor.

Olağan görünüyor, o halde şu çözümü deneyelim:

1: Windows içi arama kısmına gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle yazalım.
2: Gelen pencerede "gelişmiş" sekmesinin altında bulunan "performans" kısmındaki "ayarlar" butonuna tıklayalım.
3: Açılan yeni pencerede tekrar "gelişmiş" sekmesine gelelim.
4: Sanal bellek başlıklı bölümün altındaki "değiştir" butonuna tıklayalım ve "tüm sürücülerde disk belleği boyutunu otomatik yönet" yazılı kutucuğun tikini "kaldıralım."
5: Farklı diskleriniz varsa Windows'un kurulu olduğu diski seçip "özel boyut" olarak en büyük boyutu 10 bin yapalım.
6: Tamam deyip çıktıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı