Oyun Oynarken GTX 1050 Ti Ekran Kartım Yandı

Kartta sorun vardır, Everest 650W kullanıyorum sertifikası da yok. GTX 1080, i7 7700 ve soğutucu 2 SSD'yi bile kaldırıyor, Everest o kadar da kötü bir marka değil bence.
Kaldiriyor diye Evereste iyi diyorsan bilgisayar bilginden suphe ederim. Aslinda kaldiriyor diye degil kendi malin oldugu icin ben oyle sezdim.
Hemen PSU'yu degis felan da yanlis once bir garantiden gelsin belki PSU'da degildir. O zaman bosa masraf olmus olur.
Elbette ben PSU'nun degismesinden yanayim sistem guvenligi icin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartınızı nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? Ayrıca evet Frisby ve Everest tarzı PSU'lar kalitesizdir ancak başında +80'se fark etmez.

Hayır +80 verimlilik veriyorsa sorun PSU'da değildir. Ama kasada olabilir eğer kasa plastikse yanar.
+80 diye bir sertifika yok 80+diğer bir sertifika var o da kalite ile değil gelen fatura ile alakali lütfen bilmeden konuşmayalım.

+80 ile 80+'in bir farki yok ikisi de ayni sey artiyi ha one koymussun ha geri ne farkedecek. Ayrica sadece fatura ile alakali da degil asil sen bilmeden konusma. Ilk basta eger gercekten yani Everest gibi sahte degilse 80+ bir PSU belli bir seviyede kalitelidir yani.

Senelerdir Everest 450W (gerçek 400W) PSU kullanıyorum ve 1050 Ti yaklaşık olarak 650-700 lirayken almıştım o dönemi siz hesap edin (1-1.5 sene rahat olmuştur diye düşünüyorum). Pek hatırlamıyorum ama herhangi bir sorunla karşılaşmadım (VGA dönüştürücülü olarak kullanıyorum) işlemcimin darboğaz yapmasına (A8 7600 işlemci) ve RAM'imin 4 GB olduğunu da katayım bir tane sorun yaşamadım bu yüzden böyle bir sıkıntının sadece PSU üzerinden kaynaklanacağını pek sanmıyorum.

Kardeşim senin sorunun büyük ihtimalle PSU'dan kaynaklı. Bazen müşteri çekmek için firmalar hile yapar örneğin modelin ismini 80+ , 85+ yapar sen lisans sanarsın. Tavsiyem bu PSU'yu değiştirip yeni bir PSU almandır. Aradaki farkı hissedersiniz bende GTX 1050ti'ylı sistem var PSU olarak CORSAİR - VS450 var fişi prizden çektiğinde 10 saniye kadar farenin RGB'si yanıyor bu da demek oluyor ki elektrik kesintisinde ve voltaj düzensizliğinde sıkıntı çekmeyeceksin.

Aynen. Highpower 600W var bende de. Bu özelliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum elektrik kesilmelerinde falan voltaj direk kesilmiyor. Büyük bir kondansatör koymuşlar içine. Sistem hemen kapansada bileşenler üzerindeki voltaj yavaş yavaş düştüğü için herhangi bir bileşenin yanma riskini büyük oranda azalttığını düşünüyorum.

Tüm suçu güç kaynağına atmayın ekran kartı 12 volt üzerinden güç çekiyor diyelim onun dışında bozulan bir şey yoksa sorun yok. Zaten sorun olsa ilk anakart gider veya korumaya alıp sistemi kapatırdı. Ekran kartı bozulmayacak diye bir şey de yok bozulur illaki ömürlük değil sonuçta elektronik şans işidir birazda sana gelen ekran kartı sorunlu dayanıksız olabilir. Onun dışında kalitesiz güç kaynakları durduğu yerde sistemi bozmaz şebekeden gelen voltajda sıkıntı olursa falan bozulur. Zaten öyle olsa evdeki diğer aletlerin de bozulurdu. 15 yıllık bilgisayar var elimde markasız güç kaynağı ile bilgisayar açıkken kısa devre ettirdim 12 volt çıkışlarını led takıcam diye sadece kapandı korumaya geçti.

Sistemim:
  • MSI 1050Ti Gaming X 4 GB
  • Anakartım: Asus Prime B250M Plus
  • İşlemcim: i5 7500
  • RAM'ım: Knigston Fury 2400 MHz DDR4
  • PSU: Everest 750W +80 plus bronz
Sizce sistemim nasıl ve 60 MHz'lik eski monutorum var. HDMI VGA aktif donusturucu aldım hıc sorun yoktu cok guzeldi, ansızın oyunda ekran gitti ve bir daha görüntü gelmedi.
MSI bu programı durdurdu ve kurtuldu dedi bir daha goruntu gelmedi, baska monıtorde denedik ve gene goruntu yok.
Başka ekran kartı taktım sıstemime görüntü var, ekran kartı sorunluymus, alalı 1 ay oldu ve garantiye yolladım.
Bugun 1-2 hafta icinde gelir dediler, sizce neden böyle oldu? Yoksa sistemimde yanlış olan bir şey mi var? Everest PSU yüzünden mi yandı? Ya da bilmiyorum sistemimde SSD yok bir de, ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz? @Recep Baltaş

Merhaba, sırf buna cevap yazmak için üye oldum.

Sisteminizde yanlış bir şey olduğunu sanmıyorum. Zaten öyle olsa ekran kartınızı garantiden yenilemezlerdi.
Bahsedilen seride nadir de olsa voltaj sorunları olabiliyor. Muhtemelen sizinki de o talihsiz kartlardan birisi.

Iki konudan bahsedeyim;

1) Ekran kartı konusu;
Örneğin Nvidia A diye bir kart çıkarıyor. Bu kartı alt limit olarak 1000MHz hızında üretmeyi öneriyor. MSi, Asus gibi firmalar, ek fanlar, artırılmış güç ve ufak tasarım değişiklikleri ile bunu (uyduruyorum) 1150, 1200, 1170MHz gibi hızlarla piyasaya sürüyorlar. Fakat bu ürünlerin testleri biraz ön görü, biraz önlem, biraz da gerçek ortam testleri ile hazırlanıyor. Diyelim ki rastgele seçilen %1'lik bir grup testi geçti, tüm parti piyasaya sürülüyor. Ve o partiden binde bir de olsa bu yüksek hızları kaldıramayan parçalar çıkabiliyor. Hatta Steam forumlarında bir çok GTX 970, GTX 980 sahibi, Rise of The Tomb Raider oyununda kapanmalardan ötürü hız düşürmek zorunda kalmışlardı. Sizinki de yüksek ihtimal bu durum.

2) Güç kaynakları ve 80+ sertifikası;
Bilgisayarların kullanım şekilleri sonucu, güç kaynaklarının cihaza sağladığı güç %5 lerden %90'lara kadar çıkabilir. Bilgisayarınız boşta iken 30-50W güç tüketiyorken tam yük altında 400-500W tüketebilir. 80+ sertifikaları, her şart halinde prizden alınan gücün %80'inden fazlasını bilgisayara sağlıklı güç olarak dönüştürebilen güç kaynaklarına verilirler. Bu "şartlara" ufak çaplı voltaj dalgalanmaları ve ani elektrik gitgelleride dahildir.
Bu bilgilerle 500W'lik bir güç kaynağı ile her şart altında toplamda 400W'in altında güç talep edecek bir bilgisayarı rahat rahat çalıştırırsınız demektir.

Peki bu sertifikaya sahip olmayan bir güç kaynağı nasıl hesaplanır? Eğer garanti altında hissetmek istiyorsanız, kaçak olmayan markalar için güvenle elde edebileceğiniz verim %60-70 arasıdır. Ben şöyle yapıyorum; ekran kartı ve işlemcinin güç tüketim verilerini sitelerinden alıyorum. Her hdd için 15W, her ssd için 5W ekliyorum. Sonuca %5 ekleme yapıyorum, anakart ve RAM için. Bu değer, sizin sisteminizin talep edeceği değer. Örneğin benim bilgisayarimda bu deger 303W gibi bir şey.
Güç kaynaginiz en kötü kalite olsa ve en yüksek sıcaklıkta çalışsa (sıcaklık verimi düşürür) size bu gücü sağlamak için prizden bunun 100/60 katını çekmek zorunda. (Çünkü çektiği her 100W'in en fazla 60'ini size verebiliyor). Benim örneğimde en az 300x100/60=500W bir guc kaynağı gerekli. Ben 600W bir güç kaynağı kullanıyorum, 80+ sertifikası da yok. Ama şu ana kadar hiç sıkıntım olmadı.

Bunun dışında, bir güç kaynağının kalitesiz ya da kötü olduğundan şüpheleniyorsanız, kulağınızı yaklaştırın, "sargı titremesi" denilen cirkin, titreşimvari sesler duyacaksınızdır. Ömrünü tamamlamak üzere olan güç kaynaklarında da bu ses duyulabilir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00