Oyun yapma hayali nasıl gerçekleştirilir?

Matematiğim kötü olduğu için bilgisayar bölümlerine giremiyorum maalesef.

Matematiğim kötü diyerek işi hemen bırakmayın yazılım matematik ister matematik olmadan nasıl kod yazacaksınız hocam? Bence elinizde olan imkanları sonuna kadar değerlendirin Allah çalışana veriyor şu an Allah'a iman etmeyenler bizden kat ve kat zenginler biz Allah'a iman ediyoruz ama çalışmazsak istediğimizi asla elde edemeyiz siz bence iyi bir ünivrsiteye girin AYT çalışmanız gerekiyor.

Matematiğim kötü diyerek işi hemen bırakmayın yazılım matematik ister matematik olmadan nasıl kod yazacaksınız hocam? Bence elinizde olan imkanları sonuna kadar değerlendirin Allah çalışana veriyor şu an Allah'a iman etmeyenler bizden kat ve kat zenginler biz Allah'a iman ediyoruz ama çalışmazsak istediğimizi asla elde edemeyiz siz bence iyi bir ünivrsiteye girin AYT çalışmanız gerekiyor.

Kod yazmayı üstün derece de matematik bilmeden de yapabiliriz diye düşünüyorum kendi fikrim bu linç edilmek istemiyorum şimdi.

Öncelikle bilmen gerekiyor ki oyun yapma işi o kadar kolay değil. 100-120 kişilik ekipler dahi sıkı çalışarak 4-5 yılda bir oyun çıkarabiliyorlar. Üstte arkadaşların dediği gibi kodlamasından tutta tasarımına kadar her şeyi öğrenmen ve bunları da iyi bir şekilde oyuna geçirmen gerekiyor. Misal Stardew Valley'e bakabilirsin. Tek bir kişinin gece gündüz çalışması sonucu 5 yılda ortaya çıkan harika bir iş. Sana ilham verebilir.

100 120 kişinin çalıştığı oyun ile benimki denk olmayacak işte dostlar şunu bir anlayın tamam tek kişi olmaz zaten arkadaşlarımın yarısı kodlamada falan çok iyiler bir şeyleri öğrensem beraber konuşup belki 7 8 kişilik minik ekip olabiliriz gidip RDR2 çıkaracak halimiz yok zaten ama yapabileceğimizin en iyisini de yapmaya çalışırız bu arada Stardew Valley de çok güzel oyundur tek kişi yaptığını şu an öğrendim bilgiler için teşekkürler iyi akşamlar.

Ne tür bir oyun yapmayı düşünüyorsunuz? 2D mi yoksa 3D mi? Ayrıca oyununuzu hangi platformlara çıkarmayı düşünüyorsunuz? Bu soruları cevaplarsanız yardımcı olabilirim.

Celeste tarzı bir şeyler çok hoş olur ve daha az zorlar diye düşünüyorum tabii ki açık dünya falan daha güzel de tek kişi yapamaz o kadar. Dead Cells de çok güzeldi o türler de düşünüyorum anlatamadım kusura bakmayın minibüsteyim şu an :) hangi platform demişsiniz onu da cevaplayayım PC platformuna çıkarmayı istiyorum.

Son düzenleme:
Kod yazmayı üstün derece de matematik bilmeden de yapabiliriz diye düşünüyorum kendi fikrim bu linç edilmek istemiyorum şimdi.

Hocam pek bilmiyorum ben 15 yaşındayım ve yurt dışında gelişmiş bir oyun şirketinde çalışma hayali olan birisiyim benim fikrim bu gelişmiş bir üniversite. Sizin dedikleriniz de doğru ben hayatımda sadece basit kodlar yazmış birisiyim.

Tek başına yapılacak iş değil bence, yapsan bile çok uzun sürer. En az 5 kişi olmanız gerek mesela. Birisi senaryoyu yazarken diğeri modelleme yapar. Kalan diğerleriyse fizik motoru, animasyonları falan yapar.

O daha ileri seviyelerde yapılacak olanlar aslında.

Dostlar 17 yaşındayım 6 yaşımdan beri her türlü oyunu oynayıp bitirmişimdir yani oyunlarla içli dışlıyım. Benim bir hayalim var bilenler varsa bilgi verirse sevinirim. Dostlar ben PC için bir oyun yapmak istiyorum ama oyun yapma bilgim 0 ve program bilgimle kod bilgim yok. Bugün dedim ki artık ne varsa öğrenip bu işe girişeceğim! İlk başlar da hangi programı kullanmam gerek? Neleri öğrenmem gerek? Bana şöyle bir rehber gibi yazabilirsiniz 0'dan 100'e her şeyi. Çok mutlu olurum.

Arkadaşların da dediği gibi Unity ile başlamanı tavsiye ederim. Mantığı basit, anlaşılması kolay. İstersen YouTube'dan istersen Udemy'den ücretli veya ücretsiz derslerden istersen patika. Dev üzerinden ücretsiz derslere ve istersen de devletin oluşturmuş olduğu ve sertifika da verdiği BTK Akademi'den de ücretsiz derslere ulaşabilirsin. Sana tavsiyem patika. Dev'de bulunan Unity derslerinden ilerlemen olacaktır. Çünkü Unity'nin ana sayfasında bulunan eğitim videoları orada bulunuyor. Yabancı kaynak ama Türkçe alt yazıyı kullanarak dersleri izleyebilirsin. BTK Akademi'de önce oyunlarla öğretmeye başlamıyorlar. Öncelikle temel terimleri öğretiyorlar daha sonrasında 5 adet oyun yapıyorlar. YouTube'da çok fazla eğitim videosu var. Udemy'yi denemedim. Ondan bir şey söyleyemeyeceğim onunla ilgili. İngilizce yoksa öğrenmeye gayret et çünkü çok lazım olacak. Unity'yi Türkçeye çevirip de kullanma İngilizce haliyle kullan. Çünkü başka kaynaklardan yardım alacağın zaman İngilizce olarak karşına çıkacaktır sıkıntı çekersin. Merak ettiğin başka sorun olursa sorabilrisin.

Son düzenleme:
Allah razı olsun hocam inşallah sizin de hayalleriniz gerçekleşir umarım istediğiniz oyunu yaparsınız size kolay gelsin hocam.

Teşekkürler dostum iyi akşamlar dilerim.

O daha ileri seviyelerde yapılacak olanlar aslında.

Arkadaşların da dediği gibi Unity ile başlamanı tavsiye ederim. Mantığı basit, anlaşılması kolay. İstersen YouTube'dan istersen Udemy'den ücretli veya ücretsiz derslerden istersen patika. Dev üzerinden ücretsiz derslere ve istersen de devletin oluşturmuş olduğu ve sertifika da verdiği BTK Akademi'den de ücretsiz derslere ulaşabilirsin. Sana tavsiyem patika. Dev'de bulunan Unity derslerinden ilerlemen olacaktır. Çünkü Unity'nin ana sayfasında bulunan eğitim videoları orada bulunuyor. Yabancı kaynak ama Türkçe alt yazıyı kullanarak dersleri izleyebilirsin. BTK Akademi'de önce oyunlarla öğretmeye başlamıyorlar. Öncelikle temel terimleri öğretiyorlar daha sonrasında 5 adet oyun yapıyorlar. YouTube'da çok fazla eğitim videosu var. Udemy'yi denemedim. Ondan bir şey söyleyemeyeceğim onunla ilgili. İngilizce yoksa öğrenmeye gayret et çünkü çok lazım olacak. Unity'yi Türkçeye çevirip de kullanma İngilizce haliyle kullan. Çünkü başka kaynaklardan yardım alacağın zaman İngilizce olarak karşına çıkacaktır sıkıntı çekersin. Merak ettiğin başka sorun olursa sorabilrisin.

Öncelikle şu yanıt için gerçekten çok teşekkür ederim bugün konuyu açtıktan sonra saat neredeyse saat 9'a kadar araştırdım kafaya koydum bir kere öğreneceğim diye daha bırakmam bir de orta seviye ingilizcem var yeterli olur diye düşünüyorum tekrardan teşekkürler iyi akşamlar hocam.

Teşekkürler dostum iyi akşamlar dilerim.

Öncelikle şu yanıt için gerçekten çok teşekkür ederim bugün konuyu açtıktan sonra saat neredeyse saat 9'a kadar araştırdım kafaya koydum bir kere öğreneceğim diye daha bırakmam bir de orta seviye İngilizcem var yeterli olur diye düşünüyorum tekrardan teşekkürler iyi akşamlar hocam.

Orta derece İngilizce Allah'ın izniyle size büyük fayda sağlayacaktır. Takıldığınız bir yer filan olduğunda "Süleyman Yasir Kula - oyun tasarımı destek sitesi" üzerinden yardım alabilirsin ama İngilizce kaynaklar genelde daha işe yarar oluyorlar. Türkçe kaynaklar da bir yere kadar seni idare edecektir.

Celeste tarzı bir şeyler çok hoş olur ve daha az zorlar diye düşünüyorum tabii ki açık dünya falan daha güzel de tek kişi yapamaz o kadar. Dead Cells de çok güzeldi o türler de düşünüyorum anlatamadım kusura bakmayın minibüsteyim şu an :) hangi platform demişsiniz onu da cevaplayayım PC platformuna çıkarmayı istiyorum.
Anladım yani 2D bir oyun düşünüyorsunuz. Öncelikle bir oyun motoru seçip onun dilini öğrenin. Ben diğer arkadaşlar gibi Unity'yi önermiyorum. Unity yeni başlayan birisi için 2D'si fazla karışık, 3D'si ise fazla yetersiz bir oyun motoru bence. Bu yüzden Unity ile yapılmış oyunların %80'i çöp diye tabir edebileceğimiz oyunlar ve insanların bir oyunun açılışında Unity logosunu görünce kendisini kalitesiz bir oyunun beklediğini düşünmesinin sebebi de bu. (Zaten İronSource ile Unity birleştikten sonra Unity reddit sayfasındaki moderatörler bile Godot'a geçmeyi önermişlerdi) Tavsiyem öncelikle Godot'u öğrenin. Godot ile C# veya Godot'un kendi programlama dili olan ve Python'a çok benzeyen GDScript'i kullanabilirsiniz.

Ardından modellemeye geliyor sıra. PixelArt için genelde Aseprite kullanılıyor fakat Photoshop ve Gimp üzerinden de pixelart yapabilirsiniz. PixelArt bir oyun istemiyorsanız yine assetleri yapmak için Photoshop - Gimp - Krita gibi bir çok program var dilediğinizi kullanabilirsiniz.

En sonda ise müzik ve oyun içi sesler kaldı. Bunun için ise FL Studio - Cubase gibi müzik prodüksiyon programlarından birini öğrenmeniz lazım. Oyun geliştirmede en az değer verilen ama oyun geliştirmenin en önemli ayaklarından birisi müziklerdir. Bunu es geçmeyin veya internetten binlerce oyunda kullanılmış kalitesiz ücretsiz müzikleri alıp oyununuza koymayın.

Geriye sabır kalıyor. Oyun geliştirme yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi bir takım işi aslında. Kendi başıma yapacağım diyorsanız da tüm programları iyi derecede bildiğiniz takdirde ortaya güzel bir oyun çıkarmak tam zamanlı çalıştığınızda bile çok zamanınızı alacaktır. Mesela tek kişi tarafından yapılmış olan Katana Zero 6 yılda geliştirildi. Hollow Knight'ı 3 kişi yapmasına rağmen oyunun geliştirilmesi yaklaşık 2 yıl 10 ay sürdü. Tek kişinin yaptığı pixelart oyunu olan OwlBoy'u yapmak 10 yıl sürdü. Bunları hevesinizi kırmak için yazmıyorum yanlış anlamayın. Oyun geliştirmeye başlayıp yarıda bırakan çok fazla insan gördüm. Sadece nelerle karşı karşıya olduğunuzu bilmenizi istedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı