Oyunlar doğrudan Linux için yazılabilir mi?

Rockstar GTA VI'yı keşke Linux için yapsa. Eminim kullanım oranlarında çok büyük bir değişim olur. Oyun dünyasında yer yerinden oynar.
Hikayeli oyunlar için destek verilip verilmemesi önemli bir durum değil. Hikayeli oyunları ne olursa olsun oynayabiliyoruz çok eski olmadıkça. Online oyunların destek vermesi önemli. Örneğin GTA Online desteği iyi olurdu, Valorant desteği iyi olurdu.

Linux Windows'a kıyasla performans bakımından çok önde.

Windows patates bilgisayarda bile Linux'a kıyasla daha iyi.

istockphoto-681640432-612x612.jpg

Linux'e özel bir oyun gelişimi olacağını pek düşünmüyorum.
Çünkü Windows kullanıcıları oyun için para ödemeyi çok seviyor.
Oyun firmaları için Windows daha avantajlı. Herkes ekmeğinin peşinde.
Oyun için bugün için birçok kullanıcı 2-4K USD değerinde bilgisayar toplarken, Linux de yazılım geliştireceğim, veya AI geliştirmek için 4K USD seviyesinde bilgisayar toplamak isteyen kaç kişi gördünüz - veya okudunuz tüm forumlarda?

Linux için ancak, meraklı arkadaş grubları ile fazla olabilir. Yapay zeka olayı daha fazla ilerleyince birçok aşamaları zaten AI ile batch mantığında yapıla bilinecek. O zaman çok fazla Linux için özel oyunlar görebiliriz. Gerçek Linux kullanıcıları, AI gelişiminin faydasını daha fazla görecek.
Windows veya mobil cihaz dummy user-ları için AI, sadece kız tavlama - neden os_rdum gibi sorulara cevap arama noktası oluyor genel olarak.

Ama AI'larda data setleri büyüdükçe maalesef halüsinasyonlar ve amnezi çok gelişmeye başladı.
Bunu ben özellikle (aistudio.google.com) da çok fark ediyorum.
Ama kişisel olarak da bazı hatalar yapıyorum. Karşımdaki AI Türkçe konuşuyor diye birçok isteğimin günlük konuşma şeklinde olduğunu, AI'daki gramerli Türkçe kalıpları ile çakıştığını zaman içinde fark ettim. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Merak ettiğim bir konu. Artık Linux'ta oyun oynamama sorunu çözülmüş durumda. Fakat şöyle bir şey var. Bu oyunlar aslında Windows için yazılmış oyunlar ProtonDB ile Linux'ta çalışıyorlar. Benim merak ettiğim ise ileride bir gün Steam'in desteği ile yapımcılar doğrudan Linux altyapısı ile çalışacak oyunlar yaparsa büyük bir performans sıçraması olur mu? Çoğu render uygulamasında aynı donanımların Linux ile daha yüksek performans gösterdiğini görüyoruz. Oyunlarda da aynı şey olabilir mi? Tabii dağıtım konusu ve paket yöneticisi kavramlarını düşünürsek ve APT, Pacman, Snap, DNF gibi bir sürü paket yöneticisi için ayrı ayrı çıkması gibi bir durum olmayacağı için Flatpak gibi tüm platformlarda çalışabilen ortak bir paket yöneticisi ile sanırım bu sorun da çözülmüş olur. Steam sayesinde Linux'a geçiş sağlandı. Acaba bu yatırım ve çabalar sonucu geliştiriciler yakında doğrudan bir Linux sürümü çıkarır mı?
olur. protondan ziyade vulkan ile yapıyorlar buda oyunun temel kodlarını değiştiriyor otomatik şirketler vulkan ile yaptıkları zaman kendileri uğraşmadıkları için optimize olmuyor eğer windows'a nasıl yazıldıysa linuxa'da öyle yazılır zaten linux windowsdan 2-3 kat daha optimize büyük bir performans değil ama %35 fazla performans verecek

Hayir, market payi yerlerdeyken ve her oyun kati deadline icinde yetistirilmeye calisiliyorken kimse bunu on plana almaz. Linux ile ugrasacagina switch e port etmekle ugrasmak daha karli bir oyunu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı