Oyunlar için MSI Center ayarları nasıl olmalı?

sametgungorenn

Hectopat
Daha fazla  
MSI laptop aldım. MSI Center FPS oyunları için ayarlar ne olmalıdır? Gaming mode açık olmalı mı?

Dosya Ekleri

• IMG_4324.jpeg
    IMG_4324.jpeg
    199,3 KB · Görüntüleme: 429
  • IMG_4323.jpeg
    IMG_4323.jpeg
    231,4 KB · Görüntüleme: 366
Hocam dediğim şeyi tekrar yazmaya gerek yok, kısayol tuşundan üşenmeye gerek olmadan halledilebilir. Ayrıca dediğim gibi dengeli mod ve performans mod arasında yaklaşık 4 5 derece fark var. ASUS ROG sisteminizde CS2 oynarken 75 dereceyi görmeniz bana garip geldi şahsen. Ekran kartınız nedir?
Benim laptopumda direkt fan tusu var ozel bir tane ona basarak gecis yapabilirim modlar arasinda ama ona ragmen useniyorum 😁.

Ekran kartim GTX 1650 Ti.

Hocam akıllı öncelik kısmı neredeydi tam olarak. Bu dediğinizi uygulayacağım.
Ikinci fotograf.

Gaming mod yada turbo mod gibi özellikleri ben her denediğimde laptop ve masaüstünde fan sesi arttı fps neredeyse hiç değişmedi. Ben eco mod ya da şuanki bilgisayarımda sessiz modda kullanıyorum. Daha sessiz ve serin çalışıyor. Fps de bir sıkıntı yaşamıyorum. Senin laptop olduğu için sessiz modu denemeni öneririm.
O modlar zaten fan hizi ile ilgili. Ne kadar hizli donerse o kadar gurultu yapiyor dogal olarak. Bilgisayari serin ortamda kullanirsaniz fanlari hizli donecek bir sekilde ayarlamaya cok da gerek yok zaten. Tavsiye edilen sicak ortamlarda fanlari hizli dondurerek laptopda surekli bir hava akisi saglamak. Duruma gore sicaklik olarak cok da farketmeyebiliyor tamamen ortama bagli bunlar.

Yapay zeka teriminin sadece basit bir pazarlama amacli kullanildigini dusunuyorum. Eger ki harbiden yapay zeka ile calisiyorsa o zaman sistem kaynaklarinizdan biraz kullanabilir. Bu da sistem kaynaklarini sonuna kadar kullandiginiz oyunlarda dusuk performans almaniza neden olabilir.

Sogutmayi "dengeli" yapin (oyun oynarken uc performans, normal kullanimdayken sessiz olarak da kullanabilirsiniz ama eger onlari degistirmeyi benim gibi usenirseniz direkt dengelide birakmak da iyi bir secenek).

Akilli oncelik ise "gercek zamanli" yapin. Kesinlikle yapay zekaya birakmayin. Gercek zamanli yaparsaniz o an hangi uygulamayi kullaniyorsaniz ona oncelik verir. Yapay zeka yapmaniz durumunda eger yapay zeka sizi iyi anlayamazsa, mesela siz oyun oynarken gidip internet tarayicisina daha cok oncelik verebilir. Halbuki oyuna daha cok oncelik vermesi lazim. Bu sadece daha iyi bir sekilde anlamaniz icin basit bir ornek.
Haklısınız. Bende gerçek zamanlıya alacağım. Başka öneriniz var mı?

O modlar zaten fan hizi ile ilgili. Ne kadar hizli donerse o kadar gurultu yapiyor dogal olarak. Bilgisayari serin ortamda kullanirsaniz fanlari hizli donecek bir sekilde ayarlamaya cok da gerek yok zaten. Tavsiye edilen sicak ortamlarda fanlari hizli dondurerek laptopda surekli bir hava akisi saglamak. Duruma gore sicaklik olarak cok da farketmeyebiliyor tamamen ortama bagli bunlar.
Bildiğim kadarıyla msi center modları sadece fan hızını ayarlamıyor. İşlemci frekansını da artırıyor ya da azaltıyor. Artırdığında sıcaklık arttığı için fanların daha hızlı dönmesi gerekiyor. Ya da frekans düştüğünde sıcaklık düşük olduğu için fanların düşük hızda dönmesi yeterli oluyor. Bu modlar fan hızını da sıcaklığa göre ayarlamış oluyor.
Benim anlatmak istediğim modlar arası fps farkı çok olmuyor ve eğer extrem modda kullanıyorsanız işlemci çok ısındığı anlarda frekans düşüreceği için fps dengeli ve sessiz modun da altına düşebiliyor.
O yüzden ben sessiz mod kullanıyorum.

Bildiğim kadarıyla MSI Center modları sadece fan hızını ayarlamıyor. İşlemci frekansını da artırıyor ya da azaltıyor. Artırdığında sıcaklık arttığı için fanların daha hızlı dönmesi gerekiyor. Ya da frekans düştüğünde sıcaklık düşük olduğu için fanların düşük hızda dönmesi yeterli oluyor. Bu modlar fan hızını da sıcaklığa göre ayarlamış oluyor.
Benim anlatmak istediğim modlar arası FPS farkı çok olmuyor ve eğer extrem modda kullanıyorsanız işlemci çok ısındığı anlarda frekans düşüreceği için FPS dengeli ve sessiz modun da altına düşebiliyor.
O yüzden ben sessiz mod kullanıyorum.

Peki yüksek FPS'i hangi mod ile aldınız.

İşlemciler çok ısındığında frekans düşürür. Mesela işlemci 5000mhz de çalışıyor. Mühendisler 85 dereceyi geçince 4800 e düşsün 90 dereceyi geçince 4500 e düşsün şeklinde ayarlıyorlar. Yani işlemci çok ısınırsa frekans düşeceği ve frekans düştükçe de performans düşeceğinden fps düşecektir ya da ara ara düşüşler olacak ve oyun keyfi olumsuz etkilenecektir.
Bu modlar arası fps farkı çok olmaz kendin de deneyebilirsin. Extreme modda biraz daha fazla fps alabilirsin ancak yukarıda anlattığım durumu yaşayabilirsin. Bu yüzden bence en iyisi serin çalışmasıdır. Hem fan sesi de rahatsız etmez.

İşlemciler çok ısındığında frekans düşürür. Mesela işlemci 5000MHz de çalışıyor. Mühendisler 85 dereceyi geçince 4800'e düşsün 90 dereceyi geçince 4500'e düşsün şeklinde ayarlıyorlar. Yani işlemci çok ısınırsa frekans düşeceği ve frekans düştükçe de performans düşeceğinden FPS düşecektir ya da ara ara düşüşler olacak ve oyun keyfi olumsuz etkilenecektir.
Bu modlar arası FPS farkı çok olmaz kendin de deneyebilirsin. Extreme modda biraz daha fazla FPS alabilirsin ancak yukarıda anlattığım durumu yaşayabilirsin. Bu yüzden bence en iyisi serin çalışmasıdır. Hem fan sesi de rahatsız etmez.

Peki işlemciye undervolt yapmak işe yarar mı?

Peki işlemciye undervolt yapmak işe yarar mı?
Yarayabilir ama onermem. Cunku oyun oynarken falan undervolt yaptim diye isin dozunu azicik fazla kacirirsaniz en iyi ihtimalle ciddi performans kaybi, en kotu ihtimalle ise sistem cokmesi yasarsiniz. Anlik olarak islemci stabilitesi dengeyi kaybeder. Iyi bir sekilde yapabilirseniz belki bir 10 derece kadar sicakligi dusurmenize yardim edebilir ama bu. Kesin bir sey diyemem. Zaten sicak bir ortamda oynamadiginiz surece ne islemci ne de ekran karti sicakligi en fazla 80-85 dereceye kadar cikar.

Undervolt ile iyi ayar yapıldığında hem daha düşük sıcaklık hem daha iyi performans alabiliyorsun. Ama bilgi isteyen bir işlem. Ben bir kaç defa denedim de sonra vazgeçtim. Sistem açılmama sorunu falan yaşayabiliyorsun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı