Oyunlar neden eskidi?

Katılım
8 Temmuz 2020
Mesajlar
316
Bir zamanlar CS:GO, Zula, Wolfteam çok meşhurken artık herkes eskidi. Oynanmaz, Pay to Win deyip geçiyorlar. Sunucuları da azaldı. Sizce bana mı öyle geliyor çünkü YouTube'da video çeken de yok. Bildiğiniz oyunlar bitmiş.
 
Bir zamanlar CS:GO, Zula, Wolfteam çok meşhurken artık herkes eskidi. Oynanmaz, pay to Win deyip geçiyorlar. Sunucuları da azaldı. Sizce bana mı öyle geliyor çünkü YouTube'da video çeken de yok. Bildiğiniz oyunlar bitmiş.

Artık insanlar bence Online'den singleplayer oyunlara yöneldi.
 
Çok daha iyileri yapılıyor artık. Wolfteam, Zula, CS:GO bu tür oyunların binlerce alternatifi var. İnsanlar artık yeni tatlar arıyor.

Metin2 mesela, yılların eskitemediklerinden. Hala ilk günki heyecanı veriyor oynarken bana.
 
CS:GO bu arada bitmedi. Halen oynanıyor ama Türkiye'de eski popülerliği yok.

Şu an bence CoD'dan sonra PC platformunda en çok oynana oyundur. Valorant rakam veremediğinden bilmiyorum. Ama anlık oyuncu sayısı 500 bin ve 1 milyon arasında gidiyor.

Bu arada lütfen anlık oyuncu ile oyunu indiren, hesap açanların toplam sayısını karıştırmayın. Wolfteam ve Zula gibi oyunlar belki 1-2 milyon hesap kayıt olmuştur. Ama bu tarz kalitesiz ve ülkeler özel yayınlanan oyunları, anlık en fazla 100 bin oyuncu zar zor oynamıştır. Benim tahminim en popüler zamanlarında anlık 50-80 K görmüşlerdir. Hatta iyimser bir rakam verdiğimi düşünüyorum.

Zula ve Wolfteam gibi oyunlar pay to win ve toplulukların CS:GO ya da Valorant'a kayması ile bitti. Pay to win olmasalar da bitecekti. Çünkü CS:GO ve Valorant gibi oyunların oynanışı, bu oyunlardan çok daha kaliteli. AAA çapında firmalar ücretsiz oyun sektörüne de el atınca kalitesiz oyunlar da tamamen öldü.

Türkiye üzerinde Kore, Alman firmaların pay to win oyun furyası aslında 2014 gibi miladını doldurmuştu. Türkiye'de donanımları yenilemek fakir kesim için zor olduğundan, bu tarz oyunlar halen iş yapıyordu.

Halen iş yapabileceğini düşünüyorum. Ama FPS tarafında CS:GO ile yarışacak oynanış, satın alma sistemi gibi şeyler yapmanız şart. Kore kafasındaki MMOFPS'lerin artık pay to win olmadan da tutunması imkansız. Çünkü bu firmalar yaptıkları oyuna hiç para harcamıyorlar. Yani risk alma gibi bir durumları yok. Ellerindeki pazar payı bilgisi ile de asla CS:GO, CoD, Valorant gibi oyunların çemberine girmezler. Overwatch ya da R6 bile bu üçlüden çok kolay pay koparamıyorlar. Online FPS sektörü, işini yıllarca iyi yapan markaların tekelinde ve değişeceğini de sanmıyorum.

Son zamanlarda tek oyunculu FPS oyun sayısı arttı. Indie firmalar o tarafa bayağı yaptırım yapıyor. Özellikle 90-2005 arası FPS döneminin tadına benzer oyunlar yapıyorlar. Belki oradan çok farklı bir şey çıkabilir. Ama online tarafta ben pek şanslı olacaklarını sanmıyorum.

Valorant YT, Twitch gibi yerlerde çok tüketiliyor gözükse de bence halen Türkiye'de istenilen etkiyi yaratmadı. Yani bir Counter Strike kadar sevildiğini sanmıyorum. CS:GO'da bence bu tarz değer gördüğü ülkelere sunucu, e-spor yatırımı yaparak rekabeti canlandırabilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı