encopanco

Hectopat
Daha fazla  
  • GPU: MSI Gaming X RX 580 8 GB OC'suz
  • CPU: Ryzen 5 1600
  • Driver: 17.6.2 Crimson(En günceli)
  • Ekran: ASUS VG248QE 144Hz 1080P Dual Link DVI
  • MOBO: MSI B350 Tomahawk
  • PSU: FSP HD600 Hydro 600W 80+
  • RAM: Corsair Vengeance 16 GB DDR4-2400MHz
Evet başlıkta da bahsettiğim gibi oynadığım her oyunda(GTA 5, CS:GO, Witcher3, Doom, Dishonored2, Metro Redux, BioShock Infinite, Fallout4, Prey, KF2, RotTR) en yüksek anti aliasing ayarlarını kullansam dahi(8XMSAA, SSAA2X, 8XTXAA, TAA) köşelerde tırtıklar var ve hareket ettiğim zaman etraftaki gölge ve texturelarda flicker(objelerin yerinden oynaması) denilen nalet meydana geliyor. İnternetten videolu karşılaştırma yapıyorum başka 1080P oynayanlar da öyle bir sorun göremiyorum videolarda bile görüntü kalitesi düşmesine rağmen insanlarda öyle bir sorun yok. Gayet pürüzsüz kenarlar ve objeler harket ettikleri zaman oynamıyor(özellikle gölgeler)
GTA 5'te aynen bu videodaki sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

GTA 5'te ve geriye kalan bütün oyunlarda bu sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

(Pencerenin altına dikkat edin.)

Deneyip sonuca varamadığım;

ReShade, SMAA injector kullandım.
HDMI, Display Port ile monitörü kullandım.(Aynı zamanda fraps gibi programlarla kayıt aldığımda sorun videolarda da vardı yani monitörün bir sıkıntısı olmadığına eminim desktopta falan böyle sorunlar yok.)
BIOS güncelledim.
VSR kullanıp çözünürlüğü 4K yaptım yine aynı sorunlar devam etti çok şaşırtıcı.
AMD Softwareden MSAA 8X yaptım.
Bütün driverları DDU ile silip güvenli modda yeniden kurdum.

Biraz yardım çok iyi olur sağ olun.

İşte bu bir sorun değil çünkü oyun böyle. Bunu anlatmaya çalışıyoruz ama yok sorun da sorun.

@Minimumaydia söz sende hocam ne diceksin bu arkadaşa?

Hocam ben 27 inch kullanıyorum, bakın Tomb Raider'i oynayamadım ve bugün sildim, 23 inch almayı düşünüyorum tamam bu sorun yine olur ama minimuma iner belki, inanın bilmiyorum, Call of Duty oynuyordum onda oynanabilir kadar iyiydi ama Tomb Raider rezalet ötesiydi ve işin ilginci hangi AA ayarını kullandıysam bana mısın demedim etki bile etmedi en ufak, belki oyunun optimizasyonu kötüydü bilemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hayal kurmaya devam edin siz.

Pop!_OS ile birkaç oyun indirip deneyecektim ama laptopun Wi-Fi kartını çalıştıramadım Linux'ta. Ayrıca bu sorun bende her oyunda olmuyor. A Plague Tale: Innocence oynadım çok güzel ve keskin görüntü alıyordum ama Forza Horizon 5 ve GTA V de aman Allah'ım kenarlar halay çekiyor. Bence aynı sorun Linux'ta da devam edecek. YouTube'da gördüğüm bir çocuk Linux'ta AMD FSR etkinleştirme videosu anlatırken onunda köşeler dalgalanıyordu. Lutris ile oyun kurma rehberi çeken kişilerde de aynı sorun var. Belki kütüphanelerde veya oyunun kendilerinde sorun vardır.

Muhtemelen yazılımsal durum hatta oyunun kullandığı API kaynaklı. DX versiyonu veya varsa OpenGL, Vulkan tarzı şeylere geçmeyi deneyebilir misiniz? Telefonda, TV'de ve Youtube videolarında da var diyenlerin kafa gitmiş gibi geliyor bana, sizin dediğiniz daha gerçekçi.

DX'den şüphelenmiştim evet. İnternette bunun paketleri ile ilgili bir sürü yazılım indirip kurup sildim. Kayıt defterinden birkaç anahtar girdisi falan da kaldırtmıştım ama bende pek değişiklik olmadı. Sürümleri arasında fark var mı bilmiyorum. PUBG'yi DX12 de açmıştım galiba paraşüt ipleri haricinde pek oynayan kenar göremedim. GPU üreticilerin araçlarındaki anti alising ve kenar yumuşatma ayarları hep DX9 da çalışıyor, DX9 sonrası o ayarlar işe yaramıyor. Oyun içinden ayarlanan kenar keskinleştirme ayarının her bilgisayarda stabil çalışmaması yüzünden belki bu sorunlar çıkmış olabilir. Modlar haricinde yapabileceğimiz pek bir şey yok galiba.

Hayal kurmaya devam edin siz.

Şu videonun başında pencerenin altındaki kaplamalar oynamıyor mu Allah aşkına bi bak ya, keşke yanımda olsa beraber Tomb Raider oynasak, ne demek istediğimi anlasan.

Hocam bende bu akşam A Plague Tale: Innocence indirip oynamayı düşünüyordum, bakalım sonucu buraya yazarım, Forza Horizon 4'te halay çekme sorunu var ve GTA 5'te de var evet.

İndirdin mi sonuç nedir?
Bugün ben Battlefield 1 indirip baktım DX12 hem etkinken hem de kapalıyken grafiklerde bir sorun yoktu. Bence bir liste çıkarmalıyız, bu sorun herkesin başına farklı farklı geldiği için her iki tarafta da denenen oyunlar ve herkeste bozuk olan oyunlar olarak ayırıp, bu sorunu fark edecek kişilerin zaten optimizesi kötü olanımı yoksa düzgün oyunlarda da sorun yaşadığınımı öğrenip ona göre duruma bakmalıyız.

Tamam da o normal zaten! Oyun öyle oyun!

Hocam oyunu indirmiştim ve şimdi siz yazınca 5 dakika baktım ve oyun iyi, çok ufak tefek şeyler gördüm ama problem edilecek kadar değil, vardığım kanı şu: Bazı oyunlar oyun firmaları bu konuya hiç ama hiç dikkat etmiyorlar, Tomb Raider bunlardan biri, GTA serisi bunlardan biri ve bazı firmalar çok dikkat ediyorlar, Tomb Raider'ı farklı YouTuber'lerden izledim ve onlardada AA sorunu aynen vardı ve galiba insanlarda ikiye ayrılıyor bunu dert edenler ve etmeyenler, ben sorunlu olan oyunlarda hemen herkesin bu sorunu yaşadığını düşünüyorum ama kimisi çok iyi bir sistemle bunu halledebiliyor (4K sistemde oynamak ya da konsolda oynamak gibi) kimiside bu sorunu hiç takmıyor, Tomb Raider oynarken abimi çağırdım halay çeken nesneleri gösterdim " yooo sorun yok " dedi bana umarım yardımı dokunur bu yazının bu sorunu yaşayanlara.
Tamam da o normal zaten! Oyun öyle oyun!
O zaman kafası basan dostum oyunu yapan firmalarda sorun var demektir, bize hakaret etmek yerine bizden taraf olup bu sorunu oyunu yapımcılarına ulaştırmayı ve daha iyi bi oyun zevki için mücadele etmeye ne dersin?

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu sorunu 2 yıldır yaşıyorum, bak aklınıza gelebilecek hatta gelmeyecek şeyleri bile denedim, bu sorunun belli bir çözümü yok, Discord sunucusu var binlerce insan bu dertten müzdarip, 2 yıldır oyunlarımı bir nebze olsun düzelten tek şey DSR ile bazen 2K bazen 4K ile oynamak.
İlk bu sorunu Forza 4 oynarken fark etmiştim kafayı yedirtmişti bana o derece takmıştım, yerli yabancı yer kalmadı, ama zamanla alıştım özellikle görmemeye çalışıyorum o derece ki Forza 5'te şu an 250 levele kadar oynadım, artık takmıyorum arada bir gözüme çarpıyor, diğer türlü gerçekten oyundan alınan zevki sıfıra indiriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…