Rehber Oyunlarda stuttering sebepleri

Bu konunun çok önemli olduğunu ama yeteri kadar dikkat çekmediğini düşünüyorum. Herkes FPS olarak bakıyor ama genel olarak yüksek FPS almak çözüm değildir. 500 FPS alan stutter yaşayan biri ile 250 FPS stutter yaşamayan biri arasında dağlar kadar fark var. Düşük FPS alan çok daha hızlı tepkime verebiliyor ve ikisine gözle dikkatli bakan biri düşük FPS alan bilgisayarın daha akıcı olduğunu söyler. Günümüzde sürekli FPS üzerinde yoğunlaşıyor herkes ama asıl olan FPS düşünürken gecikme değerini olabildiğince azaltmak. Ayrıca ek olarak bende bir şey yazayım. Kötü anakartlar otomatik ayarlarda her bir donanım parçasına sabit voltaj veremeyebiliyor. Ayrıca bazı il ve ilçelerde sürekli voltaj dengesizliği yaşanılabiliyor. Bu olaylar da bu durumu çok tetikler.

Bu konunun çok önemli olduğunu ama yeteri kadar dikkat çekmediğini düşünüyorum. Herkes FPS olarak bakıyor ama genel olarak yüksek FPS almak çözüm değildir. 500 FPS alan stutter yaşayan biri ile 250 FPS stutter yaşamayan biri arasında dağlar kadar fark var. Düşük FPS alan çok daha hızlı tepkime verebiliyor ve ikisine gözle dikkatli bakan biri düşük FPS alan bilgisayarın daha akıcı olduğunu söyler. Günümüzde sürekli FPS üzerinde yoğunlaşıyor herkes ama asıl olan FPS düşünürken gecikme değerini olabildiğince azaltmak. Ayrıca ek olarak bende bir şey yazayım. Kötü anakartlar otomatik ayarlarda her bir donanım parçasına sabit voltaj veremeyebiliyor. Ayrıca bazı il ve ilçelerde sürekli voltaj dengesizliği yaşanılabiliyor. Bu olaylar da bu durumu çok tetikler.
Aynen öyle aslında oyunun akıcılığını veren şey low %1 ve %0.1 fps değerleridir ama insanlar sadece fps değerine bakıyor. Bana sorsalar 120 fps ama low % değerleri düşük mü yoksa 60fps ama low % fps değerleri yüksek olanı mı tercih edersiniz diye sorsalar net 60 derim çünkü low %1 ve 0.1 değerleri düşük olursa oyunu 120fpsde olsa sana zehir ediyor ve sonda dediğnizde çok önemli bu sorunun sebebi kalitesiz anakartlar olabilir faz ve mosfet yapısı ve bunun gibi bir sürü devre var.

Çok lanet bir sorundur kendisi, çoğu oyunda yaşıyorum. İşlemci ve RAM hariç değişmediğim parça kalmadı. Bunlari yaşamayan varsa alsın sistemini öpüp başına koysun şansının tadını çıkarsın.

Kendim bir şey de eklemek istiyorum. Kullandığınız priz hatta PC'nin bulunduğu odadaki elektrik tesisatından da kaynaklanabiliyor bu durum.
Bu problemi çözebildiniz mi ? COD Warzone' da böyle bir problem yaşıyorum ve ne yaptıysam düzelmedi.

Bunları sebebinin yetersiz donanım olduğunu bilsem de genel bir bakış açısı ile ele almak lazım.

İlk olarak günümüz için asgari oranları yazıyorum. Zaman geçtikçe bu değerler yetmeyebilir.

1) 1080p için en az 8 GB VRAM sahip olmak gerekiyor. 1080p Low ayarlarda da oynasan bunun altında VRAM kullanıyorsun drop yaşamama ihtimalin yok.

[CS2 de 1080p high ayarlarda bile 8 GB VRAM kullanımı var.]

2) DDR4 için akıcı bir deneyim istiyorsan biraz paraya kıyıp 3200 MHz tCL 14 veya 3600 MHz tCL 16 RAM sahip olmak.

( Bu değerlerden daha yüksek gecikme veya daha düşük frekans kullanıyorsanız hiçbir zaman hiçbir oyundan tatmin olamazsın. )

3) 16 GB'dan aşağı RAM kullanmamak birkaç yıl içinde 32 GB RAM kullanmak.

4) bilgisayar sıcaklıklarını ekran kartı çekirdek sıcaklığını 70 derecelerde hotspot ve Memory sıcaklıklarını 90 derece altında ve işlemci sıcaklığını da 70 derece ve altında tutmak.

[ Eğer üstünde tutarsan kesinlikle bir yerlerde oyun içi frekans kesecektir ve drop yiyeceksin. ]

5) Windows ve oyunlar için HDD kullanmamak. SSD'siz bir PC kullanırsan droptan kurtulma ihtimalin olmadığını belirteyim. Mümkün mertebe PCI gen 3 sağlayan M.2 eğer M.2 desteği yoksa SATA SSD kullanın ve asla SSD için boş alan miktarını 50 GB ve altına düşürmeyin.

Bunlar dışında işlemci ve ekran kartı için undervolt yapmak kart sıcaklıkları düşürüp daha dengeli bir voltaj akışı sağlayacağı için oyun içi %1 ve %0.01 FPS değerleriniz mutlaka etkilenecektir. Aynı frekansta voltaj düşürmek performansınızı muhakkak artırır. Bu durum güç kaynağı sağlığını da etkiler daha dengeli voltaj vermek güç kaynağı için istenilen bir durumdur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı