Oyunların renkleri nasıl daha canlı hâle getirilir?

İşletim sistemi
Windows 10

KutayOnR

Kilopat
Yer
Varşova
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI GF65 Thin 10SDR
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. İnternette görüyorum insanların oyunları daha canlı gözüküyor. Fakat ben oynarken daha soluk. Bunun çözümünü bilen var mı? Digital vibrance ayarları ile çok fazla oynamak istemiyorum. Bunun için bir program varsa, yazarsanız sevinirim. Bu konu GTA 5 için geçerli ve oyun Full ayarlarda.

İyi forumlar.

Yukarıda bahsedilen ayarlar monitörünüze ait ayarlardır. Sadece sizin monitörünüzde geçerli olur. Eğer oyununuzu videoya kaydederseniz ve o videoyu başka bir monitörde izlerseniz renklerin yine eskisi gibi soluk olduğunu görürsünüz. Monitörünüzün renklerinden genel olarak memnunsanız ve solukluk sorununu sadece oyunlarda yaşıyorsanız, monitörün Gamma vs ayarlarını değiştirmenizi tavsiye etmem.

Başkalarının videolarını izlediğinizde renkleri daha canlı görmenizin sebebi, ya videoyu oluştururken renk ve canlılık ayarı yapmaları, ya da peşinen oyunlara Reshade gibi bir uygulama üzerinden renk katmaları. Reshade kullanınca, rengi oyuna direk eklemiş oluyorsunuz. Böylece hem oynarken bu renkler geçerli oluyor hem de videoya kaydetmek istediğinizde sonradan renk ayarı yapmanıza gerek kalmıyor.

reshade.me adresinden indirip, oyununuza kurabilirsiniz.

Günümüzde oyunların soluk olmalarının bir numaralı sebebi HDR'ın da düşünülerek oyunların ayarlanması. Yani biraz HDR ekranları teşvik etmek ve HDR olmayan (SDR) ekranları soluk bırakarak HDR'ı ihtiyaç gibi göstermek. Halbuki piyasadaki HDR ekranların %90'ı "HDR adaptasyonu" yapıyor. Yani gerçek HDR sinyal işlemek yerine, oyunun normal sinyalini alıp açık renkleri daha da açıyor, köyü renkleri daha da karartıyor ve bir çarpım işlemi şeklinde canlılığı arttırıyor.

Bunu Reshade ile birebir yapmak mümkün. Öncelikle oyun ayarlarından parlaklığı %5-10 kadar arttırın. Sonra Reshade kurduktan sonra Curves adlı efekti devreye alın. Biçim olarak eksponansiyel seçin. 0 ile 1 arasındaki ayarı da 0.333, 0.500, 0.667 gibi ayarlarla yavaş yavas zevkinize göre deneyin. 0.667'den yukarısı renklerin inandırıcılığını ve renk geçişlerini bozabilir, o yüzden tavsiye etmem.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı