Palit GameRock 3080 Ti için 80 derece normal mi?

fukis

Femtopat
Daha fazla  
İkinci el Palit GameRock RTX 3080 Ti aldım. Kart FurMark testinde maxmimum %80 fan kullanımı ile 82 derece gibi rakamlara çıkıyor. Garanti etiketi sökülmemiş. Acaba termal macun değişimi yapmalı mıyım yoksa bu değerler normal mi? Test 2K çözünürlükte yapıldı.

PNY, Galax, Palit gibi 2. sınıf markalar soğutma işinde afallıyor yani normal ama ben olsam macunlar geçerdim.

Hotspot kaç derece?

90 derece.

Az önce bilgisayarımı birazcık dağıtıp tekrar topladım ARGB ışıklarım yanmıyordu 1 aydır onları ayarladım arka egzoz fanını kontrolcüye bağladım ve üst sıvı soğutma fanlarını içeri değil dışarı üflüyecek şekilde yaptım ve az önce FurMark 2 testinde 2K çözünürlükte 78'i geçmedi sanırım şimdi daha iyi oldu pek bir gerek yok gibi hissettirdi.

Ama garip bir şekilde mesela Valorant oynarken 83 derece bazen sonra 73 derece gibi oluyor kart FurMark'ta o kadar görmüyor.
Anlık yükselmelere çok takılmayın. Valorant zaten CPU odaklı bir oyundur. Ekran kartına o kadar yüklenmez anlık olarak o dereceyi görmüş olabilir. Furmark gibi testler sürekli yüklenir karta ve asıl performans değerlerini verir size. Tavsiyem bilgisayarınızın sıcaklıklarını her açtığınızda kapatana kadar takip edin. Bunun için HWİNFO64 uygulamasını kullanabilirsiniz. Arka planda hep açık kalsın. Kapatırken de kartınızın sıcaklık değerlerine bakar kaparsınız. Bu hem kartınızın sağlığı hakkında size sürekli bilgi verir. Hem de kartınızı daha iyi tanımış olursunuz. Böylelikle bakımlarını hiç kaçırmazsınız. Tavsiyem hotspot sıcaklığınız(90 derece olan veri) ile gpu çip sıcaklığınız(78 derece olan veri) arasında ki fark 20-25 derece ulaşırsa yani diyelim ki gpu(83 derece) hotspot(105-108 derece) olursa kartınızın bakım zamanı gelmiş demektir. Ben kendim böyle sıcaklık kriteri koydum. Belki biraz da yukarı tırmanabilir ama ben tavsiye etmiyorum.

Anlık yükselmelere çok takılmayın. Valorant zaten CPU odaklı bir oyundur. Ekran kartına o kadar yüklenmez anlık olarak o dereceyi görmüş olabilir. FurMark gibi testler sürekli yüklenir karta ve asıl performans değerlerini verir size. Tavsiyem bilgisayarınızın sıcaklıklarını her açtığınızda kapatana kadar takip edin. Bunun için HWiNFO64 uygulamasını kullanabilirsiniz. Arka planda hep açık kalsın. Kapatırken de kartınızın sıcaklık değerlerine bakar kaparsınız. Bu hem kartınızın sağlığı hakkında size sürekli bilgi verir. Hem de kartınızı daha iyi tanımış olursunuz. Böylelikle bakımlarını hiç kaçırmazsınız. Tavsiyem hotspot sıcaklığınız(90 derece olan veri) ile GPU çip sıcaklığınız(78 derece olan veri) arasında ki fark 20-25 derece ulaşırsa yani diyelim ki GPU(83 derece) hotspot(105-108 derece) olursa kartınızın bakım zamanı gelmiş demektir. Ben kendim böyle sıcaklık kriteri koydum. Belki biraz da yukarı tırmanabilir ama ben tavsiye etmiyorum.

Teşekkür ederim dediğiniz gibi yapacağım MSI Afterburner'dan 80 dereceye kısıtladım o şekilde bir tık frenler gibi geldi ama şu anlık lazım değil dediklerinize bakılırsa sanırım sağ olun.

Anlık yükselmelere çok takılmayın. Valorant zaten CPU odaklı bir oyundur. Ekran kartına o kadar yüklenmez anlık olarak o dereceyi görmüş olabilir. FurMark gibi testler sürekli yüklenir karta ve asıl performans değerlerini verir size. Tavsiyem bilgisayarınızın sıcaklıklarını her açtığınızda kapatana kadar takip edin. Bunun için HWiNFO64 uygulamasını kullanabilirsiniz. Arka planda hep açık kalsın. Kapatırken de kartınızın sıcaklık değerlerine bakar kaparsınız. Bu hem kartınızın sağlığı hakkında size sürekli bilgi verir. Hem de kartınızı daha iyi tanımış olursunuz. Böylelikle bakımlarını hiç kaçırmazsınız. Tavsiyem hotspot sıcaklığınız(90 derece olan veri) ile GPU çip sıcaklığınız(78 derece olan veri) arasında ki fark 20-25 derece ulaşırsa yani diyelim ki GPU(83 derece) hotspot(105-108 derece) olursa kartınızın bakım zamanı gelmiş demektir. Ben kendim böyle sıcaklık kriteri koydum. Belki biraz da yukarı tırmanabilir ama ben tavsiye etmiyorum.

Şimdi dediğiniz uygulamadan baktım 80 dereceye sabitledim kartı hotspot da 94 civarı.

Takip edin kartınızı tanıdıkça sıcaklılara daha hakim olursunuz. Uzun ömürlerde kullanın inşaAllah

Piyasadaki 3080-3080 Ti ların %90 ı mining çıkması, senin kart da mining çıkması olduğu için macun bitik.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kartın sıcaklık değerleri ortada en yüksek 72 derece görmüş fakat en önemli fark fanlar %50-55 de çalışıyor olması. Senin kartın %80 fan hızında 78 derece, kesinlikle kaliteli bir termal macun ile bakım şart. Ayrıca GPU-Z den bellek sıcaklıklarına da bak bellekler cayır cayır yanıyor olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı