Papara veli onayı zorunlu mu?

@Rivai alacaklının borçludan istemeye yetkili olduğu, bir tek alacak veya borcu içeren, bir kişiyi, diğer bir kişiye bir edim yerine getirme yükümlülüğü altına sokan hukuki bağ “borç” olarak adlandırılmaktadır.
 
Yani 18 yaşından küçük olup olmamız sorun değil dimi? İnternette veli onayı zorunlu yazıyorda.
Papara hesabı oluşturmak için yaş sınırı 13 yaş ve üzeridir. Ama Velinden onay almadan Papara üzerinden herhangi bir finansal işlem veya Papara Card ile kart harcaması yapamazsın. Hesap oluşturabilirsin ancak veli iznin olmadan kullanamazsın.
 
@Rivai alacaklının borçludan istemeye yetkili olduğu, bir tek alacak veya borcu içeren, bir kişiyi, diğer bir kişiye bir edim yerine getirme yükümlülüğü altına sokan hukuki bağ “borç” olarak adlandırılmaktadır.
Kardeşim patlamışsın işte .d Baya saçma bir yazı bu arada, borcu borç ile anlatmaya çalışmışlar. Çünkü bunu idrak edemeyecek insan olacağını pek düşünememişlerdir. 40 cinayet işleyen adamları savunan avukat gibi açık arama, o yazı da beni destekliyor.

Alacaklı durduk yere mi alacaklı oluyor? Borçlu olan kişi herhangi bir para vermeden mal alırsa borçlu oluyor. Mesela kredi kartı ile mal aldığında parayı vermiyorsun, 6 ay içinde bu malın parasal karşılığını ödeme tahahhüdünde bulunuyorsun. Borç budur.

Ön ödemeli kartta ise bir ticaret ilişkisi oluyor, alacaklı-borçlu ilişkisi değil. Sana malı verdiği anda sen de parayı vermiş oluyorsun.

Senin bu dediğine göre çocuklara velileri tarafından herhangi bir para verilmemeli çünkü küçük çocuklar borçlanamaz. Borçlanma mı bu?

Burada veli onayı gerektirmesinin esas sebebi yasadışı bahis gibi kara para olayları. Sen temiz parayı, kara para ticaretine sokmuş oluyorsun.

8 senedir de veli onayı istemiyordu zaten. Tamamen yanlışsın. Yanlışı savunmaya devam etme.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ön ödemeli kartta ise bir ticaret ilişkisi oluyor, alacaklı-borçlu ilişkisi değil.
Nutkum tutuldu.
Ulan borçlanma mı bu?
Hocam siz ne dersiniz? Bence de kanun değişikliği için bir tasarı sunalım, bana da saçma geldi şimdi. Kabul edilirse fikrin babasına da gerekli övgüleri veririz. :) @Aslan Mert @partylikeits1941 @dogukanavci0 @palamutyaşar @walter wick

@Yagami_Light07 aramızda muhtemelen bilgileri en taze olan sensin, sen ne dersin bu işe? Borçlanma değildir dimi bu? Sen ne dersen ben ona güveneceğim. Oğuzman'a baktım ama Rivai'nin beğenmeyeceği şeyler söylüyor o yüzden güvenemedim. :(
 
Sınıftakilerle beraber Papara kart sipariş ediceğiz. 18 yaşından küçüğüz ve arkadaşlarım anne babalarına bu kart mevzusunu söylemek istemiyor. Veli onayı zorunlu mu? Veli onayı olmadan kart kullanılmıyor mu? Veli onaysız hesaba para yüklenip çekilebiliyor mu?
Eskiden zorunlu değildi. Ama şuan velinin yüzünü bile istiyorlar.
 
@Rivai Bir alışverişte; malı/hizmeti satan ile satın alan her iki kişi de ayrı ayrı hem alacaklı hem de borçlu olurlar.

Malı/hizmeti satan para alacaklısı, sattığının borçlusudur. Satın alan ise para ödeme borçlusu ve satın aldığının alacaklısıdır.

Senin bahsettiğin alıcının para ödeme borcunun taksitlendirilmesi, nakit ile ödenmesi alıcının para ödeme borcu altına girmediğini göstermez. TMK m.16 ve m.451 doğrultusunda genel olarak ayırt etme gücüne sahip çocuk alışverişlerinde yasal temsilcisinin rızasına (öncesindense izin veya sonrasındansa icazet(onaylama)) muhtaçtır. Bu bir kart ile internetten ürün alırken de elinde nakit parayla gidip bisiklet alırken de veya aynı bisikleti taksitlendirerek alırken de neticede borç altına girdiği için geçerlidir. Yasal temsilci onaylamazsa mk.452 söz konusu olur. Aslına bakılırsa bence o kartla üye olurken sorulmasındansa her alışveriş yaparken sorması daha yerinde olur.

Neden genel olarak yasal temsilcisinin rızasına bağlı? Çünkü mk.357-359 arasında düzenlenen "çocuğun serbest malları" için yasal temsilcisinin rızasına gerek yok diye biliyorum @Hiken, doğru mudur?
 
Nutkum tutuldu.

Hocam siz ne dersiniz? Bence de kanun değişikliği için bir tasarı sunalım, bana da saçma geldi şimdi. Kabul edilirse fikrin babasına da gerekli övgüleri veririz. :) @Aslan Mert @partylikeits1941 @dogukanavci0 @palamutyaşar @walter wick
Papara'ya üye olmak direkt olarak borçlandırıcı bir işlem değil ama öyle bir durum var. Kaldı ki borç altına girememenin de öyle keskin bir çizgisi de yok, doktrinde çoğu eylemi kendi iradesiyle yapabilecekleri ifade ediliyor. Misal ekmek almaya giden çocuk.

Ben Papara ya da banka kullanıcısı olup hiçbir borçlandırıcı işleme girmeyebilirim de, sadece malvarlığımın aktifini artırırım. Misal, 14 yaşındayım diyelim, babam para atıyor Papara hesabıma, hukuki manada da bağış sayılıyor. Hiçbir harcama yapmıyorum, aktifim de babamın attığı para oranında artıyor.

Eğer ki Papara üyeliği için bedel talep edilmiş olsaydı -inaktivite bedelinden bahsetmiyorum- o zaman bedel söz konusu olduğu için bu tartışılabilirdi.
 

Geri
Yukarı