Para insanı kötü yapar mı?

Kişilik analizini oldukça iyi yapan bir diziden, Breaking Bad'den örnek verelim:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Walter White, Skyler'ın kendi parasını başka birisine vermesine, para kaybetmesine mi, yoksa ailesinin kendi ölümünden sonra iyi yaşamasını istediği için mi deliriyor?

Bu soru tamamen kişiye bağlıdır. Walter White kanser olmasa ve ailesinin iyi geçinmesini istemeseydi sıradan bir kimya öğretmeni olarak ölüp gidecekti. Bu yüzden o "yasadışı" işleri yaptı.

Ama buna rağmen, parayı gördüğünde kendisini durduramadı ve ihtiyacından fazlasını üretti. Demek ki, eğer nefsine dur diyemezsen para insanı kötü yapabiliyormuş.

Benim düşüncem bu şekildedir.
 
"Para insanı kötü yapmaz, ifşa eder"sözünün cazibesine kapılarak, sorun parada değil sorun kişilikte diye bir değerlendirme yapabiliriz ve inandığım din nazarından olaya bakacak olursam; hayatı "en"lerde yaşamak her yiğidin harcı değildir, çok fakir olup isyan etmeyen ile çok zengin olup kibre kapılmayan kişiler İslam nazarında makbul yani sınavı geçen kişiler olarak tanımlanır. Hatta İslam'da şöyle bir dua vardır: Fukarai sabirin ve ağnıyani şakirin hürmetine yani çok zengin olup bozulmayan ve çok fakir olup sabreden kişilerin hürmetine ve büyüklüğüne atfen yaratıcıdan istekler istenir. Bu sorunun diğer cevabı ise madde iyi veya kötü diye nitelendirilemez çünkü herhangi bir iradesel özelliği yoktur, metafiziksel özellikler sergileyemez.
 
Para insana hemen hemen bütün olanakları sağladığı için kötü yapmaz ama kişinin gerçek yüzünü dışarı çıkarır.
 
Parayla kötü olmaz insan. İçinde zaten kötülük vardır, bunu ortaya ya para ya da parasızlık ortaya çıkartır.
 

Geri
Yukarı