Hocam öznel düşünme kısmı gerçekten kitap okuyarak siliniyor insandan bu arada. Bol kitap okuyun derken kitap okumuyorsunuz aslında. Bolca kitap yazarlarının düşüncelerini ve yazım biçimlerini, yazılarında neyi nasıl anlattığını okuyorsunuz. Yani kitap okurken yazarların gözünden okuyorsunuz. Bu yüzden kitap okurken öznel düşünmüyorsunuz. Bir süre sonra buna alışınca bir paragraf sorusu çözerken de öznel değil cümlede neyi nasıl anlatmış gözüyle bakıyorsunuz.
Ayrıca paragraf konusunda şu taktiği vereyim bende çok işe yaradı;
Paragrafta her cümle sonundaki noktaya bir çizik at görünecek şekilde. Bu şekilde paragraf gözünde tek bir bütün değil parçalara ayrılmış şekilde kısa cümleler olarak gözükecek ve öyle gelecek. "Hangisinden bahsedilmemiştir, hangisi çıkarılabilir/çıkarılamaz, hangi cümleden önce/sonra getirilirse anlam bozulmaz" gibi soruları çok rahat çözmeye başlıyorsunuz sadece cümleleri ayırarak. Gözünüzde tek bir bütün değil parçalar olarak gözüküyor ve gerçekten çok rahatlatıyor. Ben 15/5, 14/6 gibi paragraflar çıkarırken sadece bunu yaparak 16/3/1, 18/2 gibi netler yapıyordum soru bankası çözerken. Tavisyemdir. Yapıp yapmamak sana kalmış.
Eğer ne demek istediğimi anlamadıysan Haydar Kotil paragraf analizi serisinin sanırım birinci videosunda hoca analiz nasıl yapılır diye anlatırken kendisi yapmıştı bende oradan görüp denedim. Oradaki videoları izlemeni öneririm.