Paralı Poşet İçin Alışveriş Limiti

Eki Görüntüle 356827

Eki Görüntüle 356828

İki paylaşımda mantıklı geliyor. Hele ki 2. paylaşımda. Hem adamların reklamını yapıyoruz hem de bunu yapmak için para veriyoruz. Şaka gibi ülkeyiz. Milleti nasıl soyarız onun hesabını kitabını yapıyorlar oturup.
Şu sistemi pek savunmasam da, bu ne saçma bir düşğnce anlayamıyorum. Teknolojik ürübler alıp, binlerce lira veriyoruz ve üzerinde logolar var. Poşette olunca ne değişiyor?

Bir poşet üreticisi, içine konulan maddeler sayesinde plastik poşetlerin 6 ay ile 1 yıl aralığında toprakta eridiğini belirtiyor. Yani eğer bizden poşet ücreti almayıp bu poşetlerin üreticisini denetleme yoluna gidilseydi daha çevreci bir yol izlenmiş olunacaktı. Yani amaç çevreci olmak değil poşetten para kazanmak. Yine bu kişinin yaptığı açıklama ise şöyle 1 plastik poşet paketinde 160 poşet bulunuyor ve bu paketin fiyatı 13-16 TL arasında değişiyor. Şimdi bir paket poşeti 16 TL'den alan bir market, tane başına 25 kuruş alıyor ve bu da paket başı 40 TL yapıyor. Poşet başına 15 kuruş vergi alan devlet bu durumda paket başına 24 TL vergi elde etmiş olacak. Sonuç olarak bu durumda devletin vergi alacağı bir alan daha oluşuyor. Yani olay çevrecilikle falan alakalı değil. Kaynak
Bunları marketler istemiyor, bu çıkan yasa ile alakalı poşet tanesi marketlere 1 kuruşa bile gelmiyor.
Yok öyle bir şey eskiden bedavaya verdiği poşeti şimdi parayla satacak. Ne demek marketin çıkarı olmuyor. Elbette 25 kuruşun hepsini almıyor ama 10 kuruş bile alsa poşet başına yine kardır. Bunu mahallendeki bakkalı düşünerek hesaplama. BİM'i ele alalım Türkiye genelinde 3500'den fazla mağazası var ve her mağazaya en az günde 500 kişi girse -ki çok daha fazla- toplamda 1 günde 1.750.000 kişi eder en az 1 poşet alsa -ki bazen görüyorum adam yıllık alışveriş yapıyor sanki 15-20 poşet alıyor da en azı hesap edelim biz- bu kişiler eder sana 10 kuruştan 17.500 TL günlük poşetten kazandığı para. Şimdi söyle bakalım marketlerin bir çıkarı var mı?
Çok yerinde bir uygulama. Bu poşetler çevreye zarar veriyor mu? Evet veriyor. Bunu azaltmak için alternatif bir uygulama var mı? Poşeti ücret karşılığında toplayamazsınız. Çünkü kullanılmış bir poşet etse etse 1-2 kuruş eder kimse de bunun için poşet biriktirmez. (Sıfırının satış fiyatı 8 kuruş) Ederinden fazla veremezsiniz bu sefer insanlar gider granürcüden poşet alır size satar. :D Bu işi insanları bilinçlendirerek eğiterek de yapamazsınız yapıla bilinseydi Paris'de 1 Euro'ya satılmazdı.

Bence çok daha pahalıya satılmalı ve kullanımı daha da düşürülmeli. En ince naylon poşet doğada 13 yılda yok oluyor ve bu süre içinde bu poşeti fark etmeden hem yiyoruz hemde soluyoruz. Asıl sıkıntı yaratan kısmı ise diğer geri dönüştürebilinir malzemelere göre geri dönüşümün çok az yapılması.

Sen şimdi poşeti ücretli alıyoruz diye onu çöp poşeti olarak kullanmayacağımızı mı düşünüyorsun? Evet belki 1-2 TL olsa azalır ama ben 25 kuruş poşete verdim diye onu atmayıp gidip üstüne üstlük marketten çöp poşetine mi para vereceğim. Şöyle düşün çöp poşetine toplu olarak para veriyorsun, 10-15 TL bir şey olsun,(emin değilim fiyatlardan) tek seferde o parayı vermektense 25 kuruş vermek daha cazip geliyor (her ne kadar olmasa da). Yani bizim halkımıza poşeti paralı yapman bir şeyi değiştirmez.

Son düzenleme:
Plastikle boğulacaksınız zaten boğuluyorsunuz da farkındayız aslında ama işte paralı yapalım,şöyle yapalım böyle edelim hepsi hikaye bence Türkiye acilen plastik torba kullanımını bırakmalı bez torba yada türevi file kullanılmalı ,zihniyet değişmedikçe sen istersen 10 YTL yap yine alırlar o plastiği.

Eki Görüntüle 356828

İki paylaşımda mantıklı geliyor. Hele ki 2. paylaşımda. Hem adamların reklamını yapıyoruz hem de bunu yapmak için para veriyoruz. Şaka gibi ülkeyiz. Milleti nasıl soyarız onun hesabını kitabını yapıyorlar oturup.

Hocam yapmayın, etmeyin. Giydiğiniz Nike ayakkabı, bindiğiniz mercedes araba, kullandığınız ısırılmış elma. Metro denen market yıllar önce bunu yapıyordu, belki 100 kere bir kişinin de orada olay çıkardığını görmedim. Avrupa'da da yapıldığını biliyorum. Tamamen iktidara karşı gelmek, soyuluyoruz demek için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu sistemi pek savunmasam da, bu ne saçma bir düşğnce anlayamıyorum. Teknolojik ürübler alıp, binlerce lira veriyoruz ve üzerinde logolar var. Poşette olunca ne değişiyor?
Çok basit. Mademki parasını veriyorum üzerinde senin reklamını niye yapayım mantığı. Bence de mantıklı, size mantıklı gelmiyorsa uygulamak zorunda değilsiniz. Alırsınız 25 kuruşa poşeti, size kârı ile sattığı poşetin üzerinde bir de kendi reklamını elinizde gezdirirsiniz.

Hocam yapmayın, etmeyin. Giydiğiniz Nike ayakkabı, bindiğiniz mercedes araba, kullandığınız ısırılmış elma. Metro denen market yıllar önce bunu yapıyordu, belki 100 kere bir kişinin de orada olay çıkardığını görmedim. Avrupa'da da yapıldığını biliyorum. Tamamen iktidara karşı gelmek, soyuluyoruz demek için.

Öncelikle hiçbir siyasi görüşümün olmadığını belirterek başlayayım. Yukarıda belirttiğim üzere bu poşetlerin paralı olmasının gerekçesi "doğayı korumak" ama bu tamamen saçmalıktan ibaret. Eğer ki doğa devletin çok umurunda olsaydı poşete gelene kadar önlenmesi gereken çok sayıda etken vardı. Buradaki tek amaç çıkardır. Büyük marketlerin bu poşetlerden dolayı çok aşırı bir gelir kaynağı olacak. Aynı şekilde devlette bu firmalar üzerinden büyük gelirler elde edecek. Yani biz doğa severiz, biz doğayı böyle düşünüyoruz diye gidip poşetleri yasaklayacağına, ülkeye hiçbir katkısı olmayan ama büyük adamların cebine katkısı olan binaları yapmak için o kadar ağaç kesmelerine izin verilmezdi. Veya kimsenin kullanmadığı ve kullanılmadığı için devlete zarar veren köprüler için o kadar doğaya zarar verilmezdi. İktidara karşı olmak için her şeyi iktidara yıkmanın yanlış olduğu gibi iktidar yanlısı olup da her yaptıklarını savunmak da gereksiz.

Bak kardeşim. Ben değil iktidar, ülke yanlısı bile değilim. Adam seni zaten bin bin yolla tavuk gibi soyuyor. bin ikincisi gelince niye bu kadar ağlıyorsun diyorum sana. Ama son mesajından görüyorum ki anlayacak kapasitesi olan kişilerle konuşmam daha etkili olacaktır. Sana reklamcılık kariyerinde başarılar diliyorum.

Kendini bir şey sanan ve "ben sizin gibilerle muhatap olmam" havalarına giren insanlardan çok sıkıldığım için susuyor, hayatınızın geri kalan zamanlarında başarılar diliyorum.

Metro denen market yıllar önce bunu yapıyordu, belki 100 kere bir kişinin de orada olay çıkardığını görmedim. Avrupa'da da yapıldığını biliyorum. Tamamen iktidara karşı gelmek, soyuluyoruz demek için.
Yahu dur hele Metro dediğin marketi kaç kişi düzenli olarak kullanıyor, zannedersin BiM, ŞOK, A101, Migros gibi her köşe başında Metro varmış da Metro'dan alışveriş yapanlar sesini çıkarmamış gibi söylüyorsun. 29 Yaşındayım, hayatımda 1 defa bile Metro'dan alışveriş yapmadım.

Avrupa ile hemen kıyasa başlamışız, Avrupa'da yaşayan asgari ücretli 1 (bir) günlük maaşı ile marketten neler alabiliyor, Türkiye'de yaşayan asgari ücretli 1 (bir) günlük maaşı ile neler alabiliyor. Önce alım gücünü karşılaştır, sonra "Avrupa'da da paralı" deriz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı