Pardus&Debian

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

linuxfanatiği

Femtopat
Arkadaşlar internette gezinirken Pardus hakkında bazı yazılar görüyorum ve bazı arkadaşlar diyor ki: Pardus'un 2013'te Debian tabanına geçmesi mantıklı olmuş. Debian tabanına geçince milli olmayacak mı sanki? Dosya ha. Deb inmiş ha. Pisi pisi ile vakit kaybetmeye gerek yok. Yorumları alta yazabilirsiniz. Benim bu gibi yazılar hakkındaki yorumum:
1. büyük GNU/Linux dağıtımları 30-35 yıldır geliştirilmekte. Pardus 2005'te projeyi başlattı hadi neyse biraz geç kalmış yetişir dedik ve başarılı bir dağıtım ortaya çıktı ama bu başarılı ve kararlı işletim sistemini 6 yıl geliştirip, 2013'te Debian tabanına geçtiler akıl işi mi?
1.1 neden akıl işi değil?
Pardus geliştirilirken site tam 10-11 dile çevrildi wikilerde dahil. O kadar parayı bastılar bu işe. Binlerce wiki yazıları yazıp 10-11 dile çevirip 2013 yılında sanki o kadar para boşunaymış gibi tutup Debian tabanına geçtiler. Yav tamam da sen 6 yıldır yaptın o güzelim pisiyi, yalıyı, müdürü, pandayı her şeyi yaptın parayı harcadın buna yıllardır emek ettin şimdi tutmuş Debian diyorsun. Madem Debian tabanına geçecekdin illa da niye başlangıçta tutup da her şeyi kendin yapmaya çalıştın? O emekler boşa mı gitti? O wiki forum falan hepsi çöp mü idi ha? Sorarım çöp mü idi bunlar? Başta Debian tabanında proje başlatsan tamam iyi de öyle mi yaptın sanki? 12 yaşındayım falan saçmalıyorsam affola amacım çokbilmişlik falan değil sadece bu duruma çok tepkiliyim. Bence herkes tepkili olmalı.
Pardusun forumlarıda çöp olmuş zaten forum rahatlığı hiç yok.

Arkadaşlar internette gezinirken Pardus hakkında bazı yazılar görüyorum ve bazı arkadaşlar diyor ki: Pardus'un 2013'te Debian tabanına geçmesi mantıklı olmuş. Debian tabanına geçince milli olmayacak mı sanki? Dosya ha. Deb inmiş ha. Pisi pisi ile vakit kaybetmeye gerek yok. Yorumları alta yazabilirsiniz. Benim bu gibi yazılar hakkındaki yorumum:
1. büyük GNU/Linux dağıtımları 30-35 yıldır geliştirilmekte. Pardus 2005'te projeyi başlattı hadi neyse biraz geç kalmış yetişir dedik ve başarılı bir dağıtım ortaya çıktı ama bu başarılı ve kararlı işletim sistemini 6 yıl geliştirip, 2013'te Debian tabanına geçtiler akıl işi mi?
1.1 neden akıl işi değil?
Pardus geliştirilirken site tam 10-11 dile çevrildi wikilerde dahil. O kadar parayı bastılar bu işe. Binlerce wiki yazıları yazıp 10-11 dile çevirip 2013 yılında sanki o kadar para boşunaymış gibi tutup Debian tabanına geçtiler. Yaw tamamda sen 6 yıldır yaptın o güzelim pisiyi, yalıyı, müdürü, pandayı her şeyi yaptın barayı harcadın buna yıllardır emek ettin şimdi tutmuş Debian diyorsun. Madem Debian tabanına geçecekdin illa da niye başlangıçta tutup da her şeyi kendin yapmaya çalıştın? O emekler boşamı gitti? O wiki forum falan hepsi çöp mü idi ha? Sorarım çöpmü idi bunlar? Başta Debian tabanında proje başlatsan tamam iyi de öyle mi yaptın sanki? 12 yaşındayım falan saçmalıyorsam affola amacım çokbilmişlik falan değil sadece bu duruma çok tepkiliyim. Bence herkes tepkili olmalı.
Pardusun forumlarıda çöp olmuş zaten forum rahatlığı hiç yok.
Kaliteli kullanıcı kitlesi yok türkiye'de insanlar bilgisayar konusunda çok cahil. Türk dağıtımları o yüzden ilerleme kaydedemiyor. Kullanıcı windows kullanamıyor ki bug report oluşturup katkıda bulunacak. Bisikleti zor üreten bir ülkeyiz. Çok zaman var daha bunların olmasına.

Tepkili olalım ancak sonuç çıkmayacak. Bunun yerine eski Pardus'un devamı gibi olan PisiLinux işletim sisteminin desteklenmesi daha mantıklı olabilir şimdilik. İlerleyen yıllarda yetkili bir konuma gelirseniz o zaman orijinal Pardus'a geri dönebilirsiniz.

Kaliteli kullanıcı kitlesi yok türkiye'de insanlar bilgisayar konusunda çok cahil. Türk dağıtımları o yüzden ilerleme kaydedemiyor. Kullanıcı windows kullanamıyor ki bug report oluşturup katkıda bulunacak. Bisikleti zor üreten bir ülkeyiz. Çok zaman var daha bunların olmasına.
Türkiyede bilgisayar hakkında çok cahil haklısınız ekran kartı 1gb ise 1080P izleyebilirsin diyenleri gördüm facebook sayfasında ve bunu savunanları.

Debian'a geçilmesi bence projenin asıl amacının bitmesi, veya bu amaçtan vazgeçilmesidir. Bir Arch, Debian oluşturmak çok vakit ve emek istiyor. Bugün geliştirilen pisi mesela Debian'la karşılaştırıldığında çok kanser. Yani zor iş pes etmiş olabilirler.

Debian'a geçilmesi bence projenin asıl amacının bitmesi, veya bu amaçtan vazgeçilmesidir. Bir Arch, Debian oluşturmak çok vakit ve emek istiyor. Bugün geliştirilen pisi mesela Debian'la karşılaştırıldığında çok kanser. Yani zor iş pes etmiş olabilirler.
Pes etmekten ziyade politik sıkıntılar oldu benim düşünceme göre. Buralarda o projede çalışmış olan varsa daha iyi bilgi verir. @Kerem00 @illedelinux @deleted @Dengesiz Kokarca ve başka aklıma gelmeyen arkadaşlar, bir bakın, bilginiz varsa yazarsanız güzel olur.

Github'da Pisi Linux kullanan bazı arkadaşlar "Pati" isminde masaüstü ortamı yapma çalışması başlatmışlar.
@Oguzhrmnsn ilk beğenim teşekkür ederim.

Eski Pardus software seçiminden kaybetti. Default kde4 ile gelmesi dağıtıma olan güveni sarstı. Kullanıcılar katkıda bulunabilecek kapasitede değildi. Aslında çok emek barındırıyordu. Yersiz ve zamansızdı. Dediğim gibi zamanı geriden takip eden bir ülkeyiz. Kendi dağıtımımız olmasına daha çok zaman var. Ilk önce Windows kullanmayı öğrenecek kullanıcılar. Hepimizin zamanında karşılaştığı sorunlarla karşılaşacaklar. Öğrenecekler sıkılacaklar. Linux'a sıra ondan sonra geliyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı