Parfümlerin farklı duygular yaşatma özelliği var mı?

abntys

Hectopat
Daha fazla  
Bazı çok pahalı parfümler vardır. Mesela, kokladığınız zaman farklı diyarlara, bazen çocukluğa götürüyor. Bazen dünyadan koparıyor, kendinizi farklı yaratık gibi hissettiriyor, paralel evrende bile hissettirebilir.

Böyle duygular bir tek bana mı geliyor, parfüm kokladığım zaman? Yani, bu parfümün olayı ne abi? Yemin ederim gidip 1 aylık maaşımı yatırıcam ya.

Koku burnunuzdan geçtiğinde koku soğancıklarına gider. Burada koku beyniniz tarafından iyice işlenir. Sonra buradan alınan bilgiler bazı hücreler yardımıyla Amigdala'ya, yani beynin duygusal verilerinin depolandığı alana gider. Böylece kokular ile anılarınız, mekanlar ortaya çıkar.

Meraklısına:

Koku duyusunun öğrenme üzerinde doğrusal bir ilişkisi var. Mesela ilk aşkının parfümü unutursun gibi gelir ama o koku bir gün yanından geçen bir bayandan gelince, gözde bir damla yaş ah be dersin :)

Konuya farklı bir açıdan değineceğim. Mesela, birisi bir nesneyi (parfüm olabilir) sevdiği veya sevmediği bir kişiyle ya da bir durumla ilişkilendirirse o nesneye karşı olumlu ya da olumsuz bir tepki oluşur. Yani doğrudan bir parfümün böylesi bir özelliği var mı bilmiyorum ancak yukarıda anlattığım gibi bir durum mevcutsa evet, olabilir.

Konuya farklı bir açıdan değineceğim. Mesela, birisi bir nesneyi (parfüm olabilir) sevdiği veya sevmediği bir kişiyle ya da bir durumla ilişkilendirirse o nesneye karşı olumlu ya da olumsuz bir tepki oluşur. Yani doğrudan bir parfümün böylesi bir özelliği var mı bilmiyorum ancak yukarıda anlattığım gibi bir durum mevcutsa evet, olabilir.
Orası ayrı konu. Benim bahsettiğim konu farklı. Hayatımda hiç bir zaman hissetmediğim duyguları hissetiriyor. Hiç bir zaman deneyimlemediğim, tanıyamadığım duygular.

Bazı çok pahalı parfümler vardır. Mesela, kokladığınız zaman farklı diyarlara, bazen çocukluğa götürüyor. Bazen dünyadan koparıyor, kendinizi farklı yaratık gibi hissettiriyor, paralel evrende bile hissettirebilir.

Böyle duygular bir tek bana mı geliyor, parfüm kokladığım zaman? Yani, bu parfümün olayı ne abi? Yemin ederim gidip 1 aylık maaşımı yatırıcam ya.
Nedense ben bu duyguyu klor kokusu alınca yaşıyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı