Parmaklarımı çok fazla çıtlatıyorum

Tik Haline Geldiğinde Tehlikeli Olabilir!

Prof. Dr. Gökhan Meriç’in verdiği bilgiye göre, eklemlerimizin rahat hareket etmesini sağlayan eklem sıvısı oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar içerir. Parmak çıtlatma, eklem yüzeylerinin birbirinden hızla uzaklaşması ile eklem üzerindeki basıncın etkisi ile patlayan küçük gaz kabarcıklarının oluşmasıyla ortaya çıkar. “Parmak çıtlatmak bir tik halini aldığında bağlarda gevşeme nedeniyle elin tutma gücünde azalma meydana gelebilir” uyarısında bulunan Prof. Dr. Gökhan Meriç, yapılabilecekler konusunda şu bilgileri verdi:

“Parmak eklemlerinizi (veya başka bir ekleminizi) çıtlatma alışkanlığınız varsa ve bunu durdurmak istiyorsanız, ilk adım dikkatli olmak ve bu durumun farkında olmaktır. Parmak eklemlerinizi, boynunuzu veya sırtınızı ne zaman ve muhtemelen neden çıtlattığınızı takip edin ve bunun farkında olun.”
 
Prof. Donald Unger 50 yıldan uzun bir süre bir elini çıtlatıp diğerini hiç çıtlatmıyor ve bu deneyinin sonucunda iki eli arasında bir fark olmadığını belirtmiş.
 
Ben de yapsam da gördüğüm tüm doktorlar karşı. Bir doktordan çok ince işlerde(ameliyatlarda vs.) parmaklarını istediğin gibi kullanamazsın nasihatı aldım.
Bir anatomi hocamız da zararı bilinmese de hiçbir doktorun hoşuna gitmez demişti.
 

Geri
Yukarı