Passat lüks araba mı?

Şöyle dünya standartlarına göre eh işte, Türkiye standartlarına göre lüksünde lüksü.
 
Hakkı Alkan'ın bilal oğlan ile yaptığı röportajda da belirttiği gibi, bu ülkenin gençliğine PS5 bile lüks, yani "Herkesin playstation'u olacak diye bir şey yok". O sebeple biz hakkımızı aramak yerine bize düşük, eksik vizyonlar koyanları takip edelim onlara oy verip desteklemeye/beslemeye devam edelim. 300.000 euroluk saat takan Çevre ve Şehircilik bakanının "Bizden mucit çıkmaz, ara eleman yetiştirmeye odaklanalım" dediği ülkede halk bu vizyonu sahiplenip bu yöneticilere prim vermeye devam ettiği sürece bize Passat değil bisiklet bile lüks.
 
Aklıma bu geldi.

 
Premiuma parası yetmeyenlerin Türkiye'de artislik yaptığı bir araba, ötesi değil. Yurt dışında çok da yüzüne bakıldığı söylenemez.

Birkaç gündür arkadaşın Passat'ı bende, kötü diyemem ama Türkiye'de sonradan görmeler çok fazla abartıyor, standart premium altı bir D segment işte.
 
Öncelikle premium ne demek ona bakmak lazım. Aslında premium değil premium quality... Yani üstün kaliteli anlamında ve araç piyasasında lüks, kaliteli, donanımlı demektir.

Şimdi bana birisi 2021 model 375bin TL'ye satılan Passat impression modelinin lüks, donanımlı ve kaliteli parçalarını sayabilir mi?

Ben söyleyim donanımlarını;

Led ön arka farlar, ön park sensörü, 16" jant, Auto Hold, sadece içeride Start Stop düğmesi ve Manuel Klima...

Şimdi bunlardan hangisi lüks? Kalite ibaresi ya da ciddi bir donanım?

D segment ve en çok satan ve bir çok kişinin de premium diye bahsettiği arabada arka koltukta kol dayama yok, far sensörü yok, yağmur sensörü yok, tabela okuma yok, adaptif hız sabitleyiciyi geçtim, şerit takibi geçtim normal hız sabitleyici bile yok, koltuk soğutmayı geçtim ısıtma bile yok, kör nokta uyarıcısı yok, direksiyon ısıtma yok, hayalet ekran yok, ayna katlama yok, otomatik park yok, dijital çift bölgeli klima yok, anahtarsız giriş yok, head up display yok, deri veya yarı deri koltuk yok, ambiyans aydınlatmalar yok...yok oğlu yok.

Ha ben 1 milyon TL veririm Elegans(eski adı ile highline) alırım derseniz o zaman da o araya gerçekten premium araçlar zaten var.
 
Son düzenleme:
@Ercan OZAN 2 litrelik motoru neden kıyaslıyorsun ki? Alt vergi dilimindeki 1.5 TSI'a göre bakarsak liste fiyatı Elegance 512,100 TL, pazarlıkla o arabayı 470-480 bin TL arasına alırsın. T-Roc ve Tiguan gibi modellerde 30-40 bin TL arası fiyat kırılıyor, Passat için de bu düzeylerde yapılır. O fiyata 508 GT Line da var, artık arabadan beklentine göre seçim yaparsın. Tasarım ve sürüş zevki isteyen 508 alır, daha geniş iç hacim ve konfor isteyen Passat.

2 litreye çıkarsak üst vergi dilimi yüzünden uçurum felaket artıyor, mesela Ford Kuga gibi C sınıfı bir SUV bile 1.1 milyon TL civarına çıkıyor.
 

Geri
Yukarı