Passat lüks araba mı?

C sınıfında bağımsız kullanan araba da. B C D sınıfının aynı platformda kullanıldığını da...
Ben C sınıfında bağımsız süspansiyon olan araba yok demedim, D sınıfında torsiyon yok dedim. Baz paketler o sınıf arabayı almak isteyenlerin büyük kısmının bütçesine denk olması istendiği için ona göre bomboş oluyor. Bütün D sınıfı arabaların baz versiyonlarında olması gerekiyor dediğin o ilk donanım listesinin çoğu mevcut değilse bunun ticari bir nedeni var demektir.

Sen diyorsun ki baz pakette bile D sınıfı arabalarda X, Y, Z donanımları almalı. Ben de işin maddi gerçeğinden yola çıkarak o zaman "baz" paketlerde bu arabaların satış sayıları azalacağı için bunu yapmayı tercih etmezler diyorum. Sen Dünya genelinde olan ve olması gereken bir şeyi, Türkiye'nin alım gücü gerçeğini göz ardı ederek söylüyorsun. Basit bir donanım bile fiyatının 2-3 katı eklenerek ithal ediliyor, bu yüzden de o donanımlar da basit gibi görünse de yüksek fiyatlara geliyor.

Geçen yılın vergi ve kuruyla birlikte bazı donanımların ek fiyatını sana yazayım. Marka vermeyeyim.

Elektrik bagaj kapağı: 3,102 TL, şimdiye orantılarsan 4,500 - 5,000 TL arası yapar.
Güneş korumalı arka cam: 2,171 TL
Ön koltukta ısıtma: 2,171 TL
Otomatik klima: 3,412 TL
Normal bir (olması gereken) hoparlör sistemi: 2,171 TL

Bir de günümüzün aslında güvenlik açısından her aracında olması gereken doğru düzgün bir aydınlatma sisteminin fiyatları 25-30 bin TL gibi bir satış fiyatıyla geliyor vergilerden dolayı.

D segment aracın artan ithalat değerine sen o basit donanımları eklediğinde vergileri yüzünden olan fiyat şişmesi de logaritmik olarak artıyor. B segmentinde 5,000 TL'ye ithal ettiğin aynı donanım D segmentinde bu logaritmik artış nedeniyle 2 katından fazlaya çıkıyor.
 
Standart bir markanın standart bir otomobili 1x fiyatını hak etmiyorsa herhangi bir VW modeli 2-3x fiyatını hak etmiyordur. 400 bin TL'ye araba alacağım, manuel klima kullanacağım. Ahaha komik çocuk, VW...

Tokatlanmak isteyen çok ki tokatlıyor VW işte, durumu özetleyen çok güzel bir sokak jargonu var da yakışmaz şimdi buraya :D
 
@Jira Sen 400 bine yakın para verip acil fren destek sistemi, kör nokta uyarısı, otomatik far yüksekliği, bel desteği, ön koltuk ısıtma, kablosuz şarj, elektrikli bagaj, kararan ve katlanan yan aynalar olmayan bir araba alır mısın? Üstelik arabada halojen farlar olacak. Bu arada bu dediğim araba 508'in baz versiyonu. :D

Not: Ben olsam illa D segmenti olsun diyerek bunlar olmayan bir araba almak istemem, gider C sınıfından bunlar olan bir HB/sedan bakarım. Yalnız bu ülkedeki Passat tayfası boş da olsa almayı tercih ediyor, orta ve üst pakete çıkamayanlar için de o fiyat segmentinde bomboş baz paketler geliyor her markada.
 
Bizim ülkemizde 2.el arabaları gidip Almanya'da o fiyatlarda satarsanız kavga çıkar. 40bin TL değerindeki aslında hurda olan arabayı Almanya'da 10.000 Euro gibi bir fiyata koysan bile dayak yersin.
 
@Yararsız Üye Değişir, ben genel olarak boş araba sevmiyorum, segmenti fark etmeksizin. Orta üstü ya da Full tercihimdir.

Otomatik far yüksekliği, kablosuz şarj, elektrikli bagaj mesela benim için çok önemli değil ama 400 bin TL'ye araba satıp (D segment bir de) manuel klima koymak ayıptır.

Passat fanboylarını hepimiz biliyoruz, ona yapacak bir şey yok. Muadil bütçede daha dolu D segmentler varken kendilerini kazıklamalara ben üzülemem, kendi mallıklarına ise gülebilirim.

Benim araç pasta cila için arkadaşta, ben de onun Passat'ı aldım birkaç günlüğüne. Highline donanımla fena sayılmaz ama 360 - 400 bin arası :D

Hem gömüp hem kullanmak da ayrı bir şey olsa gerek :D
 
Lüks çok göreceli bir kavram. Görmemişin önüne orta paket Passat koy. Uçak zanneder.
Bana göre lüks değil. En pahalı en dolu modeli bile bana göre lüks değil. Benim lüks algıma göre çok altlarda bir araba.
 
400 bin TL'ye araba satıp (D segment bir de) manuel klima koymak ayıptır.
Beni bilirsin, benim fanlıkla bir alakam olmadı gibi marka düşmanlığım da söz konusu değil. Yalnız Passat 400 bine yakın sattığı arabaya tavan hava yastığı, yorgunluk tespit sistemi, acil fren destek sistemini koyup, 508'e Peugeot bunları koymuyorsa buna da ayıp demen gerekiyor.

Markaların Türkiye distribütörlerinin seçtikleri donanımlar değişiyor, bir markada olan X/Y/Z donanımları başka bir markada olmayıp A/B/C donanımları oluyor. Hiçbir markanın hiçbir arabası benzer düzey paketlerde tamamen geride ya da tamamen önde değil, seçilen donanımların odağı değişiyor.

Neyse konunun sonucu olarak; Passat premium bir araba değil. Premium altı standart arabalardan biri sadece.
 
Şöyle diyeyim, Amerika'da Toyota Corolla yerine Camry'ye biniliyor. Camry ise Passat'a göre daha lüks diye biliyorum. Yani gelişmiş ülkelerde veya ekonomisi iyi ülkelerde pek lüks değil. Jetta yerine geçiyor. Jetta ise, Egea yerine geçiyordur diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı