Passat lüks araba mı?

Şöyle diyeyim, Amerika'da Toyota Corolla yerine Camry'ye biniliyor. Camry ise Passat'a göre daha lüks diye biliyorum. Yani gelişmiş ülkelerde veya ekonomisi iyi ülkelerde pek lüks değil. Jetta yerine geçiyor. Jetta ise, Egea yerine geçiyordur diye düşünüyorum.
Camry gerçekten çok dehşet bir araba. Yalan olmasın ya 2018 ya 2019 modeli dayımın galerisine geldi. Çok sürme şansım olmadı ama araba gerçekten hayran bıraktırdı kendini.
 
400 bine yakın sattığı arabaya tavan hava yastığı, yorgunluk tespit sistemi, acil fren destek sistemini koyup, 508'e Peugeot bunları koymuyorsa buna da ayıp demen gerekiyor.
508 nerden çıktı ki, 508'i savunan olmadı. Genel olarak baz donanımlar hiçbir marka tarafından iplenmiyor ama D segmentin baz donanımında klimadan kaçmaya çalışan bir distribütörün ya da markanın bende saygısı daha az. Kaç para maliyeti ki? Koy vergi dilimine girmiyorsa 360 yerine 365 de.

Boş D segment yerine ben de dolu C segment alırım (Octavia, Civic, Astra, Leon vs.)
 
Genel olarak baz donanımlar hiçbir marka tarafından iplenmiyor ama D segmentin baz donanımında klimadan kaçmaya çalışan bir distribütörün ya da markanın bende saygısı daha az.
Geçmişte (2-3 yıl önceki arabalar) VAG Türkiye distribütörünün güvenlik ekipmanlarından kaçmasına haklı olarak laf etmiştin, şimdi ise Peugeot Türkiye distribütörü benzer şeyi yapıp baz pakete rakibinde olan 3 güvenlik donanımını eklememiş. Otomatik klimayı güvenlik donanımından daha önemli gören insanlara araba satmak için donanım odağını değiştirmiş, tıpkı geçmişte tersinin olduğu gibi. Objektif olmanı beklerim bu örnekten yola çıkarak. Bir Skoda ne kadar parasını hak ediyorsa bir Citröen de aynı oranda hak ediyor. Bir VW ne kadar fiyatını hak ediyorsa bir Peugeot da o kadarını hak ediyor. Sanki Tata'nın çıplak sütunla sattığı bir arabaymış gibi sınıflarında gayet kaliteli olan arabalara fiyatını 2-3 kat hak etmiyor demek marka düşmanlığı yapmak oluyor.

Boş D segment yerine ben de dolu C segment alırım (Octavia, Civic, Astra, Leon vs.)
Bence de mantıklı olan bu.
 
Objektif olmanı beklerim bu örnekten yola çıkarak.
Peugeot benim babamın oğlunun şirketi değil, taraf tutacak bir şey yok ortada.

Polo'da olan olay çok daha farklıydı. Yanlış hatırlamıyorsam 2 hava yastığı ile satılıyordu ki bu açıklaması olmayan rezil bir durumdu. 4 hava yastığı eksikliği ile şimdi sen yorgunluk tespit sistemi, acil fren destek birimini ve tavan hava yastığını bir mi tutuyorsun? Acaba güvenlik olarak daha neleri eksiltmişlerdir, aklımda kalan tek kısmı hava yastığı.

C segmentin çoğu boş modelinde standart bu özellikler, araba D segment olsa da abartı masraflı olan şeyler değil. Ha iş VW ve Doğuş olunca bilemeyeceğim, bayide 40 50 bin indirim yapmalarının bir sebebi var, kimse zararına satmıyor o indirimleri yaparak. Fiyatları gereksiz şişirmeseler herkes mutlu ayrılır.
 
4 hava yastığı eksikliği ile şimdi sen yorgunluk tespit sistemi, acil fren destek birimini ve tavan hava yastığını bir mi tutuyorsun?
O örnekteki araba B sınıfı, şimdiki konu da maliyeti yaklaşık %70 fazla olan D sınıfı bir araç. O dönemde Passat'ın öyle bir eksiği yoktu ama Polo müşterilerinde güvenliği önemsemeyip başka 1-2 oyuncak donanım isteyen kitle için yapılmış bir paket düzenlemesi vardı. Şimdiki örnekte klima manuel diye sen işkence çekmeyeceksin, yılda toplasan 10-15 defa ayar yapacağın bir şey klima. Yalnız acil fren destek sistemi olmadığında basit bir kaza sonucu şoka girip frene basmadığında araba perte çıkabilir. Tavan hava yastığı olmadan takla attığında kemer takmamış birinin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Benzer şekilde yeni Polo ve 208'e bakacak olsak yine bazı konularda bir markanın donanım tercihleri daha güvenlik odaklıyken diğerininki eğlence/konfor üzerine olduğunu görürüz.

Marka karşıtlığına karşı ben her markanın tercih edilecek ve edilmeyecek tarafları olduğunu anlatırken sanki VW savunucusu gibi görünmeme neden oluyorsun. Senin suçun, kesinlikle bir markanın savunuculuğu yapmıyorum. Yanlış anlayacaklar için belirteyim.
 
Bazı arkadaşların dilinde, 50 yaş üstü amcaların arabası olarak da geçse, lüks araba bence.
Konfor ekipmanları eksik olan bir araba nasıl lüks olabiliyor diyecektim ama manuel klimalı, mobil uygulama desteksiz ve standart bagaj kapaklı BMW/Audi/Mercedes geldi aklıma. Susuyorum.

Lüks göreceli bir kavram belli ki. :D
 
Yalnız acil fren destek sistemi olmadığında basit bir kaza sonucu şoka girip frene basmadığında araba perte çıkabilir.
Şok demeyelim, refleks eksikliği diyelim. Ya da araba kullanırken telefonla oynayanları da katabiliriz. Hiçbirisine acımıyorum.
Tavan hava yastığı olmadan takla attığında kemer takmamış birinin hayatını kaybetmesine neden olabilir.
Kemer takmayıp takla atana da saygım yok, ölmek için elinden geleni yapana yine acımıyorum.
her markanın tercih edilecek ve edilmeyecek tarafları olduğunu anlatırken sanki VW savunucusu gibi görünmeme neden oluyorsun. Senin suçun, kesinlikle bir markanın savunuculuğu yapmıyorum.
Tamam, suç bende olsun, büyüksün :D
 
Şok demeyelim, refleks eksikliği diyelim. Ya da araba kullanırken telefonla oynayanları da katabiliriz. Hiçbirisine acımıyorum.
Kemer takmayıp takla atana da saygım yok, ölmek için elinden gelene yapana yine acımıyorum.
Büyük konuşmamak lazım, bir gün bizim de başımıza gelebilir. Beynimiz kusursuz çalışmıyor, hata yapmaya müsaitiz. (Bir gün takla atacak, yolunu yapıyor...) :D

Tamam, suç bende olsun, büyüksün. :D
Estağfurullah, suçlusun demeyelim de benim yanlış anlaşılmama neden oluyorsun diyelim. Dışarıdan tanımayan biri baksa ciddi ciddi VW savunucunu olduğumu zanneder ama alakası yok, konu odağı Passat değil Talisman olsa onun için de savunacak taraflarını gösterirdim.
 
Büyük konuşmamak lazım, bir gün bizim de başımıza gelebilir. Beynimiz kusursuz çalışmıyor, hata yapmaya müsaitiz. (Bir gün takla atacak, yolunu yapıyor...) :D
Büyük konuşmakla alakası yok bu işin. Kaza herkesin başına gelebilir ama sen kendi canını sevmeyip emniyet kemerini bile takmaktan aciz bir varlıksan ve takla atıyorsan, ölebilirsin. Ehliyetini almış, belli bir yaşa gelmiş adama bunun eğitimi verilecek değil.

Estağfurullah, suçlusun demeyelim de benim yanlış anlaşılmama neden oluyorsun diyelim.
Ben bir şey demedim, VW'yi savunmaya sen geçtin. Herkes istediğini anlayabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı