Path Tracing ve Ray Tracing arasındaki farklar nelerdir?

Emir_25

Centipat
Merhaba arkadaşlar sizlere birkaç sorum var;

1) Ray Tracing ve Path Tracing arasındaki farklar ve basit tanımı.
2) Bir oyunda Path Tracing kullanılırken GPU'daki RT Çekirdeği mi kullanılır?
3) Hangisi daha gelişmiştir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
1-Işın izleme, gerçek zamanlı aydınlatmayı modellemek için doğru bir tekniktir, çünkü ışığın bir sahne etrafında nasıl yayılabileceğine dair doğal yolu izler. Ancak, ışın izlemeyi etkili bir şekilde kullanmak için yapılması gereken hesaplamaların sayısı inanılmazdır. Tüm donanım hızlandırmalarıyla modern donanımlar bile yoğun ışın izlemeli oyunlarda zorlanabilir. Bu nedenle, "ışın izlemeyi" destekleyen oyunların çoğu aslında yalnızca bir sahnenin bir kısmı için ışın izlemeyi kullanır: Genellikle gölgeler veya yansımalar.

Öte yandan, yol izleme, işleme donanımına daha az talepte bulunurken eşit derecede güçlü veya hatta daha iyi görünümlü görseller üretebilir. Bu, Quake II RTX , Portal RTX ve Cyberpunk 2077 için Overdrive modu güncellemesi gibi şimdiye kadarki en etkileyici "ışın izlemeli" oyunlardan bazılarında kullanılan modeldir. Ayrıca, Half-Life 2 gibi daha eski oyunlara da büyük bir etkiyle modlanıyor .

Yol izleme, daha iyi görünümlü, daha az yoğun bir dinamik aydınlatma biçimi sunar ve genel olarak, tartışmasız daha iyi bir çözümdür. Ancak, ışın izleme, sınırlı yol izleme örnek boyutlarının görsel doğrulukla ilgili sorunlara yol açacağı yerde hala yerini korumaktadır. Ayrıca, ışın izleme veya yol izleme aydınlatmasının deneyime çok az şey kattığı ve kare hızlarını tamamen düşürdüğü geleneksel olarak rasterleştirilmiş oyunların birçok modern örneği de vardır — Hogwarts Legacy gibi.

2-GeForce RTX GPU'lardaki RT Çekirdekleri, BVH ve ışın/üçgen kesişimi hesaplamalarını hızlandırmak için özel donanım sağlayarak ışın izlemeyi önemli ölçüde hızlandırır. GeForce GTX GPU'larda bu hesaplamalar bunun yerine GPU'nun diğer birçok grafik işleviyle paylaşılan bir kaynak olan gölgelendirici çekirdeklerinde gerçekleştirilir.

3- Path tracing daha gelişmiştir.

Kaynak: Ray tracing vs. path tracing — which is the best dynamic lighting technique?

Cevaplarınız için teşekkürler fakat çok detaylı yazdığınız için bazı kısımları pek anlamadım.
Path Tracing'in çalışma prensibini anladım. Işığı kaynağına kadar takip eder. Ray Tracing'i tam anlayamadım. Path Tracing açıkken RT Çekirdeği mi kullanılıyor yani? @bluerr

Cevaplarınız için teşekkürler fakat çok detaylı yazdığınız için bazı kısımları pek anlamadım.
Path Tracing'in çalışma prensibini anladım. Işığı kaynağına kadar takip eder. Ray Tracing'i tam anlayamadım. Path tracing açıkken RT çekirdeği mi kullanılıyor yani? @bluerr

Işın izleme, fiziksel olarak doğru yansımaları, kırılmaları, gölgeleri ve dolaylı aydınlatmayı işleyerek bir sahnenin ve nesnelerinin aydınlatmasını gerçekçi bir şekilde simüle edebilen bir işleme tekniğidir. Işın izleme, görüş kamerasından (sahneye bakışınızı belirleyen) gelen ışığın yolunu, 2B görüntüleme düzlemi (piksel düzlemi) boyunca, 3B sahneye ve ışık kaynaklarına geri izleyerek bilgisayar grafik görüntüleri oluşturur.

Sahneyi geçerken ışık bir nesneden diğerine yansıyabilir (yansımalara neden olur), nesneler tarafından engellenebilir (gölgelere neden olur) veya şeffaf veya yarı şeffaf nesnelerden geçebilir (kırılmalara neden olur). Tüm bu etkileşimler, daha sonra ekranda görüntülenen bir pikselin son rengini ve aydınlatmasını üretmek için birleştirilir. Göz/kameradan ışık kaynağına bu ters izleme süreci, ışık kaynaklarından yayılan tüm ışık ışınlarını birden fazla yönde izlemekten çok daha verimli olduğu için seçilmiştir.

Işın izlemeyi düşünmenin bir başka yolu da şu anda etrafınıza bakmaktır. Gördüğünüz nesneler ışık ışınlarıyla aydınlatılıyor. Şimdi bunu çevirin ve o ışınların yolunu gözünüzden geriye doğru ışığın etkileşime girdiği nesnelere doğru takip edin. Bu ışın izlemedir.

RT ve pt için hızlandırılmış RT çekirdekleri kullanılıyor.

PT de çok daha fazla hesaplama var. Küresel aydınlatma bile RT ile yapılıyor. Görüntü kalitesi epey artıyor böylece.
Desktop Screenshot 2025.04.10 - 21.41.28.18.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı