Patriot Viper Steel 4400MHz RAM overclock nasıl yapılır?

nazifturgut

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, 2 adet Patriot Viper Steel 4400MHz CL19 RAM satın aldım bu RAM'leri 3800 CL 14'e çekmek istiyorum ama RAM overclock hakkında çok bir bilgim yok. @BerkayZ87 Arkadaşımın RAM OC rehberini okudum ama yine de kafama takılan ve yapmaya cesaret edemediğim şeyler var. Gerçekten çok güzel anlatmış ama ilk defa denemek her zaman zor oluyor sanırım ve şu an hiç overclock denemeden XMP profile seçtiğimde PC acilmiyor. Sanirim voltaj eksik kalıyor anlam veremedim bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum. Ryzen 7 5800x3D işlemciye sahibim, anakartim ASUS X570p.

Acilmama sebebi 4400 MHz'in (2200 FCLK) Vermeer mimarili islemciler icin cok yuksek kalmasi. 5800X3D de bu Vermeer mimarisinden bir islemci.

Vermeer icin ideal aralik 3733-3933 arasi.

OC yapacaksak oncelikle stabil frekansi bulmak gerek.

XMP ac ve sadece frekansi elle "3866 MHz" gir.

3866 MHz'yi nasil yapacaksin?
  • DRAM Frequency sekmesinden 3866 MHz sececeksin.
  • FCLK Frequency sekmesinden 1933 MHz sececeksin.
Boot etmezse BIOS sifirla. Boot ederse ZenTimings indirip SS atip konuya beni etiketle.

BIOS sifirlamak icin CMOS pinlerine 2-3 saniye tornavida degdirmen veya BIOS pilini sokmen gerekir.

Acilmama sebebi 4400 MHz'in (2200 fclk) vermeer mimarili islemciler icin cok yuksek kalmasi. 5800x3D de bu vermeer mimarisinden bir islemci.

Vermeer icin ideal aralik 3733-3933 arasi.

OC yapacaksak oncelikle stabil frekansi bulmak gerek.

XMP AC ve sadece frekansi elle "3866 MHz" gir.

3866 MHz'yi nasıl yapacaksin?
  • DRAM Frequency sekmesinden 3866 MHz sececeksin.
  • Fclk Frequency sekmesinden 1933 MHz sececeksin.
Boot etmezse BIOS sifirla. Boot ederse zentimings indirip SS atip konuya beni etiketle.

BIOS sifirlamak icin CMOS pinlerine 2-3 saniye tornavida degdirmen veya BIOS pilini sokmen gerekir.

Çok teşekkür ederim öncelikle dostum şu an telefondayım yarın sisteme bakabilirim yarın müsait olursan deneyebilir miyiz özelden bana yazabilir misin bir de dostum.

Ozel sistemi yok burada hocam. Direkt sormak istediginizi buraya sorun.

Fclk değerimi bulduktan sonra sizin önerdiğiniz en iyi değerleri girsem 3866MHz CL 14'e çeksem rehberde ki diğer şeyleri yapsam düzgün bir overclock olur mu sanırım Samsung b die cip sete sahibim bende
Trrds-trrdl-tfaw üçlüsü için en iyi değer sırasıyla 4-4-16'dır. Daha aşağısını denemeyin.
tRP için en iyi değer 12'dir. Daha aşağısını denemeye gerek yok. Mümkün ama gerek yok.
Tıraş için en iyi değer 21'dir.
Trc için en iyi değer 34'tür.
Trcdwr için en iyi değer 8'dir.
Tcke için en iyi değer 1'dir.
Trtp için en iyi değer 6 ancak bu değer çoğu Samsung b-die "bin"inde bile zor. 8 en iyi değer diyelim.
Twr için en iyi değer 10-12 arasıdır.
Trfc değerini Samsung b-die kullanmıyorsanız 500 aşağısını denemeyin. Samsung b-die için en iyi değer 250 denebilir.
Trcdrd değerini Samsung b-die haricinde düşürmeniz epey zor. Samsung b-die için en iyi değer 14'tür, diğer çipler için ortalama 17-18 en iyi değer diyebilirim.
Trdrdscl ve twrwrscl ikilisi için en iyi değer 2'dir ancak çoğu çip bu değeri yapamaz bu sebeple 4-4 en iyi değer kabul edilir.
Tcwl için en iyi değer TCL ile eşit olan değer veya 1 tık altıdır.
Twtrs için en iyi değer 4'tür.
Twtrl için en iyi değer 8'dir. Alıntıdır.

@BerkayZ87

@BerkayZ87 şu flck ile uğraşıyorum 3dknın 30snsinden sonra hata veriyor 1.2 voltaj verdim 1900FLCK 3800 RAM denedim yine veriyor şunu fark ettim 3dknın 30snsinden sonra işlemci sıcaklığı 91dereceye çıkıyor onun öncesinde 61derece stabil çalışıyor hatayı yüksek sıcaklıktan ötürü veriyor sanırım böyle bırakayım mı fclk yı yoksa stabil olmaz mı dostum yardımcı olursun çok sevinirim.

3733MHz de hata almadım hocam şimdi diğer adımları uygulamaya geçeceğim

Hocam asla 1T de calistiramiyorum RAM'leri.

20230127_184603.jpg

1T çalıştırmak için gmd yi enabled yapmak lazımmış şu an testmem5 deyim ayarlarım bu şekilde hata vermezse BIOS üzerinden Memtest'e geçeceğim.

32dk boyunca test yapıldı herhangi bir hata almadım.

1674950234087.png

Başarıyla yapabildiğim overclock değerler bu şekilde Memtest86'dan başarıyla geçti Memtest5'ten de geçti.

@BerkayZ87 hocam gdm kapalı 1T asla başarılı olmadı gmd kapalı 1T yapmam için CL değerini arttırmam mı gerekiyor ayrıca gdm kapalı CL 15 mi daha iyi yoksa gdm açık CL14 mü?

Son düzenleme:
Fclk değerimi bulduktan sonra sizin önerdiğiniz en iyi değerleri girsem 3866MHz CL 14'e çeksem rehberde ki diğer şeyleri yapsam düzgün bir overclock olur mu sanırım Samsung b die cip sete sahibim bende
Trrds-trrdl-tfaw üçlüsü için en iyi değer sırasıyla 4-4-16'dır. Daha aşağısını denemeyin.
tRP için en iyi değer 12'dir. Daha aşağısını denemeye gerek yok. Mümkün ama gerek yok.
Tıraş için en iyi değer 21'dir.
Trc için en iyi değer 34'tür.
Trcdwr için en iyi değer 8'dir.
Tcke için en iyi değer 1'dir.
Trtp için en iyi değer 6 ancak bu değer çoğu Samsung b-die "bin"inde bile zor. 8 en iyi değer diyelim.
Twr için en iyi değer 10-12 arasıdır.
Trfc değerini Samsung b-die kullanmıyorsanız 500 aşağısını denemeyin. Samsung b-die için en iyi değer 250 denebilir.
Trcdrd değerini Samsung b-die haricinde düşürmeniz epey zor. Samsung b-die için en iyi değer 14'tür, diğer çipler için ortalama 17-18 en iyi değer diyebilirim.
Trdrdscl ve twrwrscl ikilisi için en iyi değer 2'dir ancak çoğu çip bu değeri yapamaz bu sebeple 4-4 en iyi değer kabul edilir.
Tcwl için en iyi değer TCL ile eşit olan değer veya 1 tık altıdır.
Twtrs için en iyi değer 4'tür.
Twtrl için en iyi değer 8'dir. Alıntıdır.

@BerkayZ87

@BerkayZ87 şu flck ile uğraşıyorum 3dknın 30snsinden sonra hata veriyor 1.2 voltaj verdim 1900FLCK 3800 RAM denedim yine veriyor şunu fark ettim 3dknın 30snsinden sonra işlemci sıcaklığı 91dereceye çıkıyor onun öncesinde 61derece stabil çalışıyor hatayı yüksek sıcaklıktan ötürü veriyor sanırım böyle bırakayım mı fclk yı yoksa stabil olmaz mı dostum yardımcı olursun çok sevinirim.

3733MHz de hata almadım hocam şimdi diğer adımları uygulamaya geçeceğim

Hocam asla 1T de calistiramiyorum RAM'leri.

Eki Görüntüle 1647335

1T çalıştırmak için gmd yi enabled yapmak lazımmış şu an testmem5 deyim ayarlarım bu şekilde hata vermezse BIOS üzerinden Memtest'e geçeceğim.

32dk boyunca test yapıldı herhangi bir hata almadım.

Eki Görüntüle 1648928

Başarıyla yapabildiğim overclock değerler bu şekilde Memtest86'dan başarıyla geçti Memtest5'ten de geçti.

@BerkayZ87 hocam gdm kapalı 1T asla başarılı olmadı gmd kapalı 1T yapmam için CL değerini arttırmam mı gerekiyor ayrıca gdm kapalı CL 15 mi daha iyi yoksa gdm açık CL14 mü?

Dostum voltaj ne verdin aynı ramler ben de de var senin ayarları denemek istiyorum

@BerkayZ87 hocam bana da ayar söyler misiniz?​

• Asus Prime B550M-A Mainboard
  • Ryzen 7 3800x Cpu
  • Patriot Viper 4400mhz 8gbx2 Ram
  • Amd Radeon 5700xt Gigabyte 8gb Evo OC Gpu
  • HD Seagate ST1000DM003 1TB 7200 RPM NCQ Sata3 64MB 6 Gb/s HDD Disk
  • PNY XLR8 CS3040 2TB 5600 MB/4300 MB M.2 NAND PCIe gen 4x4 Disk
  • Cougar GEX 1050W 80+ Gold Psu

4400mhz cl19 kullanmam mümkünse..
ama işlemci 3200mhz üstüne çıkamıyor sanırım 1:1 modda. ayrıca 2:1 modun oyun verimliliğini düşürüyor diye hatırlıyorum. forumda ilk mesajım yaşım 38 çok teşekkür ederim.
ZenTimings_Screenshot_28138552.1888223.png

Ozel sistemi yok burada hocam. Direkt sormak istediginizi buraya sorun.
?

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı