Steam Paylaşımlı hesaplar etik mi?

@He stole my money ama aynı zamanda etik de değil.

Bilemiyorum ya
"Doğru değil, hoş değil." anlamında düşünün. Yoksa herhangi bir suç, günah, haramlık, onursuzluk, hırsızlık veya çalma gibi durum yok.
Çok yüklenmeyin kendinize.

Bu kadar mesajdan sonra pekte uzatmanın mânâsı yok doğrusu. İlla satın alacaksanız, ya taksitle yada para biriktin veya oynamayın. Oynamasanızda olur.

Yada herşeyi boşverip, keyfinize bakın.

Zaten toplumun pekte umurunda değil kimin oyunu nasıl elde ettiği, sadece şirketlerin pazarlama, finans ve yönetici kısmı umursuyor.

Aynı şey değil. Birisi fiziksel ürün diğeri sanal kopya. Oyunu satın almayacaksan korsan oynamanın firmaya parasal bir zararı yok çünkü zaten senden para kazanamayacak.

Ne alaka? Örneğin God of War gibi bir oyun yüzlerce milyon dolar maliyetle yapılıyor. Farkı ne? Bir ürünün yazılım olması verilen emeği yok sayma hakkı mı tanıyor sana?

Sen herhalde Ferrari'ya da iPhone fiyatı belirlenirken sadece malzeme parasını ödediğini sanıyorsun. 13 yaşındaysan anlaşılır bir durum.

Aynı şey değil. Birisi fiziksel ürün diğeri sanal kopya. Oyunu satın almayacaksan korsan oynamanın firmaya parasal bir zararı yok çünkü zaten senden para kazanamayacak.
Ne isterdim biliyor musun? Şu☝️yorumu olduğu gibi okusan, üzerine söylemediğim şeyleri söylemişim gibi eklemesen ve konuyu farklı yerlere çekmesen yani gereğinden fazla anlam yüklemesen. Gerçekten “Ne alaka?” demen normal çünkü konuyu “Ne alaka?” diyeceğim yerlere getirmişsin ve haliyle ben de elimden geldiğince yanıt vermek zorundayım şuan.
Ne alaka? Örneğin God of War gibi bir oyun yüzlerce milyon dolar maliyetle yapılıyor. Farkı ne? Bir ürünün yazılım olması verilen emeği yok sayma hakkı mı tanıyor sana?
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına. Sana öyle bir hak tanıyor gibi bir iddiam mı var? Fiziksel ürün ile sanal ürün farkını açıkladım çünkü bu yorum özelinde konumuz bu.
Sen herhalde Ferrari'ya da iPhone fiyatı belirlenirken sadece malzeme parasını ödediğini sanıyorsun. 13 yaşındaysan anlaşılır bir durum.
İnsanların yazdığın şeyden hiç bir şey anlamayıp veya anlayıp farklı yerlere çekip bir de mevzuyu yaşa bağlaması beni bitiriyor. Okuduğunu anlamadıysan, anlamadığını yorumlamayacaksın.

@spriggan
iPhone düşünelim şimdi ama düz hesap 100TL olsun, maliyette 60TL ve kârda 40TL. Siz eğer mağazadan bir iPhone çalarsanız Apple'a 60TL maliyet ve 40TL kâr zararınız olur.
Birde bir Tasarımcı düşünelim, 1 haftada güzel bir kanal Intro'su ve montaj yapıyor. Eğer siz bu adamın size özel yaptığı içeri bedava alırsanız Tasarımcının 1 hafta zararı olur.

Şimdi ise oyun kısmı: Oyunlar şahısa özel üretilmez. Oyunların kopyalama maliyeti yoktur. iPhone gibi maliyeti yok kopyalamanın, CTRL+C ve CTRL+V bu kadar. 0TL. Grafiker ve editör gibide şahısa özel olmadığı içinde siz almasanızda olur, ben almasam olur. Ben Elden Ring almadım, firma battımı? Ama ben Ferrari çalsam ciddi zarar olur veya bir Grafikerin ürettiği içeri alsam ciddi zarar olur ama Elden Ring almasam hiçbir zarar olmaz çünkü şahısa özel değil ve kopyalama maliyeti yok.

"Peki bu satıcı ne kaybetmiş oluyor?" = Potansiyel Kâr.

Nedir bu potansiyel kâr?
Sizin potansiyel olarak ödeyeceğiniz 100TL'yi kaybetmiş oluyor. Siz satın almayınca tek kaybı bu ama bu potansiyel kârda muhasebe kısmında zarar olarak yazılmaz. Sonuçta bu gerçekten bir kayıp veya zarar değil, potansiyel müşteri kaybı sadece. A101'in indirimli yoğurt satıp, bakkal Hüsnü'nün kendi köy yoğurdunun talebi düşmesi kaynaklı kaybettiği müşteri gibi.
Talep kaybı oluyor.

"Eee... Ozaman talep olmazsa firma para kazanamaz?" Siz oyunu almayınca 100TL kazanamaz, ben almasam 200TL bu doğru. Ama biz oyunu almadık diyede tam olarak hırsız olmuyoruz, korsan veya paylaşımlı hesap ile kopyasını almamızda firmadan birşey eksitmiyor çünkü zaten en başta almıyoruz.
"Ben Last of Us almadım ve almakta istemiyorum." 100'lerce Steam hesabı alsamda veya hiçbir hesap almasamda firmanın bir kaybı yok. Zaten en başta benim potansiyel alma olasılığım %0'dı, başta benim talebim olmazsa "Potansiyel Talep Kaybı" olmaz.

"Herkes korsan kullansa ne olacak?" O kısmı husus değil, husus olan iPhone çalmak ile kopya yazılım kullanmanın aynı olmadığını anlatmak.

Bu mesajta aynı argümanı sunan herkes için geçerli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı