Payoneer üzerinden para çekerken vergi sistemi nasıl oluyor?

Myronn

Hectopat
Daha fazla  
Patreon üzerinden dolar ile satış yapmayı planlıyorum ve kart olarak Payoneer kullanılıyor. Payoneer hesabıma Türkiye'deki banka hesabımı bağladım ama Payoneer hesabımdaki parayı çekerken vergi vermem gerekiyor mu, gerekiyorsa şirket olmadan nasıl ödeyebilirim? Vergiden muaf olmak için belli bir ücret var mı? Yaptığım satışlar aylık 500 doları geçmez. Muhtemelen 90-100 dolar civarı olur. Bunun için vergi ödemem gerekir mi?

Kaçarın yok. İş yapıyorsan, şahıs şirketi açmalısın. Sigortalı işte çalışıyorsan bağkur ödemiyorsun sanırım ama çalışmıyorsan bağkur ekleniyor, zaten her türlü stopaj ekleniyor, muhasebeci ekleniyor falan filan.

Az kazanıyorum muaf olayım diye bir imkan olsaydı herkes yapardı, üç harfli zincir marketler de çalıştıracak adam bulamazdı. İşin özeti bu.

Kaçarın yok. İş yapıyorsan, şahıs şirketi açmalısın. Sigortalı işte çalışıyorsan bağkur ödemiyorsun sanırım ama çalışmıyorsan bağkur ekleniyor, zaten her türlü stopaj ekleniyor, muhasebeci ekleniyor falan filan.

Az kazanıyorum muaf olayım diye bir imkan olsaydı herkes yapardı, üç harfli zincir marketler de çalıştıracak adam bulamazdı. İşin özeti bu.
Peki şahıs şirketi nasıl açabilirim? 18 yaşıma yeni girdim hiçbir bilgim yok o konularda.

Peki şahıs şirketi nasıl açabilirim? 18 yaşıma yeni girdim hiçbir bilgim yok o konularda.
Yönetmelikler sürekli güncelleniyor yanlış yönlendiririm ki ben de son yönetmeliklere hakim değilim bu ülkede iş yapılmaz diyerek tamamen elimi ayağımı çektim. O yüzden o konuyu iyi araştırmalısın. Mesele şahıs şirketi açmak değil getirdiği yükümlülükler.

Şahıs şirketi açtığında bu tip bir iş için muhtemelen evini konum göstereceksin, evin kira ise kira bedelinin belirli bir yüzdesini aylık devlete kira stopajı ödüyorsun diyorlardı, normal stopajın dışında bu. Muhasebeciyle anlaşman lazım, her ay ona para gidecek. Sigortalı işte çalışmıyorsan her ay bağkur ödemen lazım şu anki miktarı 10 bin lira civarı. Sigortalı işte çalışıyorsan da ödemen gerekebilir bilmiyorum, istisna belgesi için geçerliydi sanırım bağkur istisnası durumu.

90-100 dolarla bu işe girişme. Her ay sabit ve garanti 500'ü bulduğunda açarsın fakat bu devam ettireceğin bir iş olsun ki sonra şirket kapatmak vs. gibi işlemler de kolay olmuyor. O vakit araştırırsın.

Yönetmelikler sürekli güncelleniyor yanlış yönlendiririm ki ben de son yönetmeliklere hakim değilim bu ülkede iş yapılmaz diyerek tamamen elimi ayağımı çektim. O yüzden o konuyu iyi araştırmalısın. Mesele şahıs şirketi açmak değil getirdiği yükümlülükler.

Şahıs şirketi açtığında bu tip bir iş için muhtemelen evini konum göstereceksin, evin kira ise kira bedelinin belirli bir yüzdesini aylık devlete kira stopajı ödüyorsun diyorlardı, normal stopajın dışında bu. Muhasebeciyle anlaşman lazım, her ay ona para gidecek. Sigortalı işte çalışmıyorsan her ay bağkur ödemen lazım şu anki miktarı 10 bin lira civarı. Sigortalı işte çalışıyorsan da ödemen gerekebilir bilmiyorum, istisna belgesi için geçerliydi sanırım bağkur istisnası durumu.

90-100 dolarla bu işe girişme. Her ay sabit ve garanti 500'ü bulduğunda açarsın fakat bu devam ettireceğin bir iş olsun ki sonra şirket kapatmak vs. gibi işlemler de kolay olmuyor. O vakit araştırırsın.
Biraz bende baktım başka yerlerden, dediğin gibi uğraşılacak işe benzemiyor bu gelir ile bu işe girmek hiç mantıklı gelmedi. Teşekkür ederim yardımın için.

Son düzenleme:
Merhaba muhasebeciyim konu ile alakalı sorularınız varsa yardımcı olabilirim.

Hayır herhangi bir vergilik durum yok hocam.

Peki ben sürekli olarak para çekmek yerine 6 7 ayda bir banka hesabıma 300 400 dolar civarı para çekersem bunun için vergi çıkar mı ?
Bak konu senin parayı ne zaman ne kadar çektiğinle ilgili değil, konu "iş yapıp" "satış yapıp" para kazanıyorsan bunun vergilendirilmesi gerektiği ile ilgili. Vergi dairesi peşime düşer mi diye soruyorsun şu an, kesin bir cevap yok bilemeyiz, "yok bir şey olmuyor" cevabı veririm normalde ama bunun garantisi yok ki. Fiverr'dan kazandığı ilk ödemesini aldığında veya Youtube gelirinden ikinci ödemesini aldığında savunmaya çağırılan, soruşturma açılan tanıdıklarım yok mu var. Hesabına aylık 100-200 bin arası para transferi yapılan ve hiç soruşturmaya çağırılmamış arkadaşım da var. Çağırsalar vergilendirmesi gerekilen bir şey olmadığını görecekler fakat bunu önceden soruşturup ona göre çağırmadıklarını biliyorum çünkü aynı şekilde 50'şer bin transfer aldığında çağırılanı da gördüm o da vergi kaçırmıyordu. Bimden aldığı ürünün markası gözüktüğü için reklam yazmadığından savunmaya çağırılan youtube'daki para kazanması açık olmayan influencerı da gördüm.

Payoneer de BDDK tarafından tanınıyor yoksa paypal gibi olurdu zaten. Kayıt olurken kimlik bilgisi giriyorsun. Mükelleflik hacmin yaptığın işe göre değişiyor.

Bu adamların bildiğim kadarıyla fiziksel kartı var yapabiliyorsan onu talep et, zaten kendi hesabına geçirmek için aldıkları fee cut'lar inanılmaz yüksek paran hiç olur

edit: Ayrıca şöyle bir durum var, mesela ikinci el malını satarken de gelir ve kurumlar vergisi ödemiyorsun gelirin daimiliğiyle ilgili bir durum var. Fakat zamanında daimi gelir elde etmeyen kişilere de büyük cezalar kesildi. Yani belirli bir sınırı vardı 2022de 50 bin liraydı sanırım yıllık olarak, fakat dediler ki sen gelirinin yıllık 50 binin altında olduğunu da belgelendirmelisin. O nasıl oluyor? şirket açıyorsun, muhasebeci tutuyorsun, stopaj ödüy... kısacası paranı payoneerde tutman daha sağlıklı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı