PC fanı ve telefon adaptörü ile proje yapımı

hz.abram

Decapat
Katılım
21 Eylül 2020
Mesajlar
103
Elimde PC fan var 12V 0.15A falan ben bunu kasaya takmayacağım aklımda bir proje var onun için kullanacağım ama 12V 0.15A adaptör bulamadım hep 1A falan var neyse elimde 2 tane telefon adaptörü var biri.

5V 2.6a
Diğerinin üstünde ise 3 tane output var.

5V 2.5a / 9V 2a / 12V 1.5a.

2. yi takarsam en yükseği çeker kesin ama tam bilmiyorum 1.yi takarsam V az gelecek ama A çok gelecek bunu nasıl yapmalıyım bilen birisi varsa söyleyebilir mi?
1.ye takmak istiyorum ama bozulur diye korkuyorum :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Her iki durumda bu fandan alınacak olan teknik sonuçlar (analizler) şu şekillerde olur;

2. adaptörle 12 volt 1.5 A'deki kullanımla azami devir/performans/hava debisi ve azami çıkan pervane sesiyle çalışma şartı sağlanır. 1. adaptörle 5 voltta ise daha düşük devirle (RPM) döner, istenilen hava debisi/soğutma/üfürme gücü % 100 olarak kesinlikle el de edilip sağlanamaz. Eskiden daha küçük çaplı 12 voltta fazla ses yapan PC fanı pervane profillerini veya bu PC fanlarını undervolting ile 5 voltta daha sessiz çalıştırma şekillerinden biri olarak seçilmiş olan yöntemlerden biriydi.

1. takarsanız 5 voltta kesin olarak bozulamaz, istenilen performası veremez, daha düşük devirle (RPM) ile fakat daha sessiz olarak çalışır.

2. yi 12 volt 1.5 A'de fana takarsanız 0.15 A, 12 voltluk bu fan adaptör amperinin 1/10'unu kullanır, 1.35 A 'lik geri kalan kısmı ise adaptörde standby'da bekler, kullanılmamış olur, brushless fan'a elektrik açısından hiç bir zararı da gelemez. Ama randıman (performans) tam alınır, azami hava debisi, pervane hava sesi de azami ses düzeyinde çalışarak bu fandan bu esnada alınır.

Sonuç olarak ; 5 volt ve 12 voltla 12 volt 0.15 A PC fanı çalışma voltajından ve amper fazlasından bir zarar görmemiş olur, fakat ayni fana 20-24 volt DC ayni amper değerleriyle uygulanırsa iç elektroniği bozulup zarar görebilir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı