PC in Desk Projesi

Ekran kartı ve monitörü alana kadar yapıma başlayamıyorum şuan.
Bu süre içerisinde masayı daha çok özelleştirmeye çalışıyorum.
Bir sene sürecek gibi. Yaptıracağım tanış marangoz biraz isteksiz. İşçiliği çok ince diye. :)
Kendim bile yapabilirim. Gerekli alanı oluşturabilirsem eğer.

İlk çizimdeki masanın arka tarafındaki hava sirkülasyonu biraz sıkıntı olabilir. Ekran kartı soğuk havayı çekmek ister ama sirkülasyon masanın ön tarafından arka tarafına doğru. Geri çekmesi zor olabilir. Hem de hemen dibinde havayı atmaya çalışan fanlar varken.
Anakartın I/O portlarını masanın arka tarafına gelecek şekilde montelerseniz daha kolay bir hava sirkülasyonu yapabilirsiniz. Kabloların gözükmemesi için ayrıca bir kapaklı kısım da yapabilirsiniz. Hatta bu kapaklı kısıma fanları da monte edebilir ve bu sayede daha kolay fan temizliği yapabilirsiniz.
Hava sirkülasyonu, önden arkaya ve soldan sağa doğru yapılacaksa anakartın I/O portlarını masanın arka tarafına getirmek çok daha mantıklı.

Proje çizim üzerinde gelişmeye devam ediyor zaten.
Ancak yatay yapıdan çok dikey yapı daha etkili olacak gibi. Daha çok dikey yapıda geliştirme yapmaya çalışıyorum.
Normalde konuyu proje çizimi tamamen bittikten sonra açmayı planlıyordum.
Ancak gelecek fikir ve tecrübesi olan kişilerin vereceği bilgiler üzerine daha iyi sonuç çıkacağı için açtım.
Hergün PC in desk projelerine bakıyorum. Özel sıvı soğutma yapılarını araştırıyorum.
Proje çizimi zamanla oturacak. Belki iptal bile edebilirim hiç belli olmaz.
Çizim ve tasarım işlemi tamamen bittikten sonra gerekli aparatları ve modülleri alma süreci başlayacak.

Hemen bitecek bir proje olmayacak. Konuyu görenler arasında heyecanlanan kişiler vardır belki sonucu görmek için.
Yaklaşık 5.000 TL masrafı olacak custom sıvı soğutma uygulandığı zaman.

Thermaltake uzay montaj kasası alarak sıvı soğutma sistemi daha ucuza gelecektir.
Bu b planım açıkçası.

Herşeyi zaman göstericek. Belki benim projeyi bitirmem mümküm olmasa bile bu projeye başlayacak kişiler için bir örnek konu olacaktır.
Belki benim çizimim üzerinden ilerleyerek proje oluşturacak kendine.

Fazla uzatmak istemiyorum. Herşeyin ilacı zaman. Fikirleriniz ve önerileriniz önemli bir etken olacağı kesin.

Bence proje de hoş olan taraf kasanın üstten gözükmesi... Yani 2. projeyi yaparsanız kasanın konumu normal bir masadaki gibi olur... Tabi zevkler farklıdır yinede ikiside güzel...

Ekran Alıntısı 1..jpg

Kasa önünde konumlanan fan yuvası 420 mm
Kasa altında bulunan fan yuası 280 mm
Kasa üstünde bulunan fan yuvası 280 mm
Kasa egzoz fanı 280 mm
Kasa içi dikey konumlanan fan yuvası 360 mm

Mavi noktalı olanlar hava girişi sağlayacak fanlar.
Kırmızı noktalı olanlar hava çıkışı sağlayacak fanlar.
Mavi ve kırmızı noktalı olan fan yuvası kullanım tercihine göre değişecek.
Ön fan yuvasından gelecek havanın ekran kartına rahat ulaşması için ön fan yuvası dikey yerine açılı yapıldı. Ekran kartı fanı bu açı sayesinde daha rahat hava çekecek.
Alt fan yuvası orta ve kasa arkasına hava desteği verecek.
Kasa içi dikey konumda olan fan yuvası 120, 240, 360 mm işlemci için sıvı soğutmaya destek vermesi için olacak. Egzoz fan yuvası kullanırsa eğer dikey konumda olan fan yuvası içeri hava alacak şekilde olacak. Egzoz fan yuvası kullanılmadığında dikey konumdaki fan yuvası dışarı hava verecek şekilde olacak.
Üst konumdaki fan yuvası 140 ve 280 mm işlemci sıvı soğutması için olacak. Sıvı soğutma olarak 360 mm fan yuvası kullanıldığında üst fan yuvası egzoz fan görevi görebilir. Böylece 8 tane fan hava girişi sağlarken 4 tane fan hava çıkışı sağlayacak.
Ekran Alıntısı 2.PNG
Ekran Alıntısı 3.PNG
Ekran Alıntısı 4.PNG
Ekran Alıntısı 5.PNG

Uzunluk 150 cm
Genişlik 80 cm
Yükseklik 90 cm
Kasa ile masa yüzey tahtası arası boşluk 13 cm
Kasa yüksekliği 70 cm
Kasa üst uzunluk 80 cm
Kasa alt uzunluk 65 cm
Kapaksız kasa genişliği 31 cm
Kasa içi derinlik 25 cm
Kasa kablolama boşluğu 4 cm
Kasa altı boşluk 5 cm
Masa konsol genişliği 76 cm
Masa konsol yüksekliği 88 cm
Masa konsol derinliği 30 cm

Geliştirmelere devam ediyorum. Bu son çizim yapı ve görsel olarak diğer çizimlerinden daha iyi oldu gibi.
Bu çizim üzerinde çalışmak isteyen olursa kayıt dosyasını atabilirim.
Sizlerinde konu üzerinde çizim paylaşımlarınızı bekliyorum. Ölçüleri en fazla G: 150 cm Y: 90 cm Derinlik 80 cm olacak şekilde.
Yatay çizimlere önem vermiyorum artık. Hep aynı sonuçlar çıkıyor tasarım olarak. Ayrıca çok fazla masa yüzeyi alanı kaplıyor.
Yatay olarak kenarda değilde derinlik olarak denemeler yapıyorum.

Proje yapım aşamasına gelene kadar çizimlere ve düzenlemelere devam edilecek.

Son düzenleme:
Eğer cam yan yüzey kullanmak istiyorsanız, anakart takacağınız pleksiyi masanın sağ tarafına almanızı öneririm. Cam yüzey masanın içine bakarsa daha şık durur diye düşünüyorum. Anakart ve ekran kartı üzerindeki portlardan gelen kabloları da saklamak için aradaki boşluk kapatılabilir. Portlara ulaşmak için iç tarafa menşeteli bir kapak yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Hoş olmuş.

Masa yüzeyi tahtası ile kasa arasındaki boşluğu kapatmak tasarımı görüntü olarak bozar.
Zaten kablo toplayıcısı ile masa çevresinde oluşacak kablo sorunu olmayak.
Anakartın masa içine bakması kullanım esnasında pek hoş durmaz. Dış tarafta olması daha iyi gören kişinin daha çok dikkatini çekecektir led aydınlatma yapıldığında.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı