PC nasıl kapatılmalı?

Vaktiyle mekanik disklere büyük zararlar verebildiğini söylerdi bilen abilerimiz. Ama çok defa fişinden çekmişliğim, düğmesine basılı tutup kapattığım olmuştur. Bir zararını gördüm diyemem. Ama arkada yüklü bir iş yapıyorken veya büyük boyutlu dosyalar kopyalanırken vs. kapanmasa iyi olur.
Sistemleri mekanik disklere kurduğumuz dönem bilgisayarların kapanmaları açılmalarından daha uzun sürüyordu. O ara çok kapattım o şekilde. Şükür SSD'ler girdi hayatımıza kurtulduk. Kapat dedikten 5-10 saniye sonra kapanıveriyor artık :D

Güç düğmesine basılı tutarsan sistem aniden kapanır. Bu da sistem arka planda işlemler yapıyorsa yarıda kesilmesine hatta sistemin bozulmasına veya HDD gibi donanımlarda arıza oluşmasına neden olabilir? Başlat ile kapattığında sistem kendini kapatmaya hazırlar ve sorunsuz bir kapatma gerçekleştirir.
Güç düğmesine bir kere basmak ile basılı tutmak arasında fark var. Basılı tutarsanız dediğiniz durumlar gerçekleşir ancak bir kere basarsanız Windows Alt+F4 fonksiyonunu çalıştırır ve bu durumda başlat menüsündeki seçenek ile kapatma arasında herhangi bir fark oluşmaz.

Güç düğmesine bir kere basarak kapatmanın herhangi bir zararı yoktur. Basılı tutarak kapatırsanız da zarar görebilir. Zarar görür diyerek kesin konuşamayız ama sağlıklı bir işlem değil.

Aslında en iyisi şu sistem yük altında kullandıysanız ya da oyun oynayıp çıktıysanız hemen kapatmayın. Tüm uygulamaları kapatıp, rolantide 2-3 dakika bekleyin, bileşenler soğusun. Dizel araba mantığı işte, hemen istop edip kapatmıyorsun onu da. Tamam 2 dakika geçti mi normal efendiler gibi başlat menüsünden kapatabilirsiniz.

Güç düğmesine bir kere basmak ile basılı tutmak arasında fark var. Basılı tutarsanız dediğiniz durumlar gerçekleşir ancak bir kere basarsanız Windows Alt+F4 fonksiyonunu çalıştırır ve bu durumda başlat menüsündeki seçenek ile kapatma arasında herhangi bir fark oluşmaz.

Güç düğmesine bir kere basarak kapatmanın herhangi bir zararı yoktur. Basılı tutarak kapatırsanız da zarar görebilir. Zarar görür diyerek kesin konuşamayız ama sağlıklı bir işlem değil.
Basılı tutmayı belirttim zaten.

İkiside fark etmez ikiside aynı işlevi görüyor. Sadece kasadakine uzun basarsan bazı işlemleri atlayıp hemen kapatıyor kendini bu yüzden çok yapmamanız önerilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı