PC nasıl toplanır?

Makaleler
49
PC nasıl toplanır? Parça takılma konusunda değil. Mesela LGA1200, AM4, RTX, i7, Ryzen gibi parçaların uyumluluğunu öğrenmek istiyorum. Tek tük netten bakarak aklımda kalan bilgiler ile bir şey yapamayacağımı anladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Dediğim gibi parça takmayı sormuyorum. İşlemci-anakart uyumluluğu vb. şeyler.

Ben Technopat'ın her ay yayınladığı sistem tavsiyelerine bakıyorum sende sistem toplarken bütçene göre oradaki sistemleri inceleyebilirsin.

Genel olarak anakartın amacı farklı değilse oyun ekran kartlarına uyumludur. Tabii anakart ile ekran kartının çıkış yılları arasında çağlar kadar fark yoksa. 2-3 yıl süre içinde genellikle uyumlu olur.

İşlemci ile anakarta gelirsek. AMD işlemciler için AMD anakartlarda AM4 ve AM3 soketler vardır. Intel için Intel anakartlarda LGA1200, LGA1151 gibi soket türleri vardır.

Ayrıca soketler uyumlu olsa bile bazı modeller desteklenemeyebilir. Mesela Ryzen 5 5600 işlemcisi bazı AM4 anakartlarla uyumlu değil. Bazıları için uyumlu hale gelmesi için anakartın BIOS'u güncellenir.

Genel olarak anakartın amacı farklı değilse oyun ekran kartlarına uyumludur. Tabii anakart ile ekran kartının çıkış yılları arasında çağlar kadar fark yoksa. 2-3 yıl süre içinde genellikle uyumlu olur.

İşlemci ile anakarta gelirsek. AMD işlemciler için AMD anakartlarda AM4 ve AM3 soketler vardır. Intel için Intel anakartlarda LGA1200, LGA1151 gibi soket türleri vardır.

Ayrıca soketler uyumlu olsa bile bazı modeller desteklenemeyebilir. Mesela Ryzen 5 5600 işlemcisi bazı AM4 anakartlarla uyumlu değil. Bazıları için uyumlu hale gelmesi için anakartın BIOS'u güncellenir.
Bir sistem toplasam kendim ve size atsam eksik veya yanlış yönlerimi söyler misiniz?

PC nasıl toplanır? Parça takılma konusunda değil. Mesela LGA1200, AM4, RTX, i7, Ryzen gibi parçaların uyumluluğunu öğrenmek istiyorum. Tek tük netten bakarak aklımda kalan bilgiler ile bir şey yapamayacağımı anladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Dediğim gibi parça takmayı sormuyorum. İşlemci-anakart uyumluluğu vb. şeyler.

Bu dönemde tek tek sistem toplamanı önermem. Fiyatlar o kadar pahalı ki hazır sistemler daha ucuza geliyor.

Paylaşabilirsiniz, bilgimin yettiği yere kadar diğer forum üyeleriyle beraber yardım edeceğim.

Kasa ve güç kaynağı hangisi olacak bilmiyorum. Hatta bu APU sistem mi onu bile anlayamadım. Kusura bakmayın, ilk kez uğraşıyorum bunla.

Uyum açısından topluca yazacaktım ama esasen anakart ve işlemci soketi uyumlu olduktan sonra geriye sadece bellek türü kalıyor; DDR, kaçsa. O da zaten yine aldığınız anakartın özelliklerinde belirtiliyor. Geriye PSU güç değeri kalıyor belki onu da uyumluluk olarak sayabilirsiniz. Onun dışında zaten soketlerle alakalı bir uyum sorunu yok aklıma gelen.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı