PC seri numarasını paylaştım bir sorun olur mu?

Trepeci

Hectopat
Arkadaşlar bugün Facebook'ta bir gruba BIOS ekranından bir şey sormuştum. Gönderiyi paylaştıktan 5 dakika sonra fark ettim ki BIOS ekranında PC'nin seri numarası da yazıyormuş. Hemen düzenleyip karaladım o kısmı. IMEI gibi PC'nin de seri numarası ile bir şeyler yapılabilir mi onu merak ediyorum. Paylaşmak sakıncalı mıdır?

Arkadaşlar bugün Facebook'ta bir gruba BIOS ekranından bir şey sormuştum. Gönderiyi paylaştıktan 5 dakika sonra fark ettim ki BIOS ekranında PC'nin seri numarası da yazıyormuş. Hemen düzenleyip karaladım o kısmı. IMEI gibi PC'nin de seri numarası ile bir şeyler yapılabilir mi onu merak ediyorum. Paylaşmak sakıncalı mıdır?
Uzaktan bilgisayara erişileceğini sanmam ama elinde o markaya ait bir uygulama varsa onun üzerinden yapabilirler o yüzden o markaya ait programları sil.

Bunlar bilgisayara özeldir bunu lütfen paylaşmayınız neden seri numarası vb. veriliyor boşuna değildir mantık iken uyarıyım ha ne zararı var dersek sizin bilgisayarınıza sızabilirler bu sizin seri numaranız mağzaya işliyor bunlar önemli mesela telefonlarda nasıl IMEI vardır önemlidir bu da aynı şey.

Bir şey olmaz da, sen fazla paranoya yapma. İleride ruhsal dengeni bozabilirsin. Tamam günümüzde kişisel bilgilerde iz bırakmamak lazım, fakat bu kadar da değil. Örneğin gerçek isim, soy isim, kimlik nu. paylaşmamaya çalış. Kargo gelince kutusunu veya poşetini çöpe atarken, isim ve iletişim bilgilerini yazan kısmı imha et. Dediğin gibi imei de önemli. Veya tanımadığın numara aradı diyelim, kiminle görüşüyorum, dedi. Siz kimi aradınız, de. İsmini verme, benim başıma bir kere gelmişti. İsim verdim dalgınlıkla. Bir süre arayıp, ismim ile hitap edip uğraştırmıştı beni. Bu tip insanlar puzzle parçaları nı bu şekilde birleştirip, ana resime ulaşıyorlar. Sonrası malum...

Son düzenleme:
Bir şey olmaz da, sen fazla paranoya yapma. İleri de ruhsal dengeni bozabilirsin. Tamam günümüzde kişisel bilgileride iz bırakmamak lazım, fakat bu kadar da değil. Örneğin gerçek isim, soy isim, kimlik nu. Paylaşmamaya çalış. Kargo gelince çöpe atarken, isim ve iletişim bilgilerini yazan kısmı imha et. Dediğin gibi IMEI'de önemli. Veya tanımadığın numara aradı diyelim, kiminle görüşüyorum dedi. Siz kimi aradınız de. İsmini verme. Çünkü bu tip insanlar puzzle parçaları nı bu şekilde birleştirip, ana resime ulaşıyorlar.

Seri numarası kasanın arkasında yazıyor ne kadar değerli olabilir. O zaman hırsız zengin birini soyacagına gider PC sinin seri no 'sunu bulur evinde.
Kredi kartı bilgilerini alır bu kadar basit. Yoksa öyle mi 😁

Uzaktan bilgisayara erişileceğini sanmam ama elinde o markaya ait bir uygulama varsa onun üzerinden yapabilirler o yüzden o markaya ait programları sil.

Hocam ASUS ROG kullanıyorum dolayısıyla bilgisayarda MY ASUS, Armory Create gibi yazılım güncellemelerinin bulunduğu; fan, RGB gibi ayarların yapıldığı programlar bunlar. Bunları silmem faydadan çok zarar sağlar diye düşünüyorum. Bu programlardan nasıl sızabilirler ki?
Bir şey olmaz da, sen fazla paranoya yapma. İleri de ruhsal dengeni bozabilirsin. Tamam günümüzde kişisel bilgileride iz bırakmamak lazım, fakat bu kadar da değil. Örneğin gerçek isim, soy isim, kimlik nu. Paylaşmamaya çalış. Kargo gelince kutusunu veya poşetini çöpe atarken, isim ve iletişim bilgilerini yazan kısmı imha et. Dediğin gibi IMEI'de önemli. Veya tanımadığın numara aradı diyelim, kiminle görüşüyorum, dedi. Siz kimi aradınız, de. İsmini verme, benim başıma bir kere gelmişti. İsim verdim dalgınlıkla. Bir süre arayıp, ismim ile hitap edip uğraştırmıştı beni. Bu tip insanlar puzzle parçaları nı bu şekilde birleştirip, ana resime ulaşıyorlar. Sonrası malum...

Yani hocam en kısa sürede karaladım o kısmı. Geçen süre zarfında 3 kişi falan yorum yapmıştı ama kaç kişi gördü bilemiyorum. İnternetten biraz araştırma yaptım seri numarasıyla ne yapılabilir diye ama çok bir şey bulamadım. Mesela diyelim ki 5 dakikalık süre zarfında bir şahıs seri numarasını aldı. Bu numara ile ne yapabilir ve yaptığında ben bunu anlayabilir miyim? Bunu merak ediyorum. Normalde böyle gizli şeylere dikkat ederim ama o an dalgınlığıma gelmiş fark etmemişim.

Hocam ASUS ROG kullanıyorum dolayısıyla bilgisayarda MY ASUS, Armory Create gibi yazılım güncellemelerinin bulunduğu; fan, RGB gibi ayarların yapıldığı programlar bunlar. Bunları silmem faydadan çok zarar sağlar diye düşünüyorum. Bu programlardan nasıl sızabilirler ki?

Yani hocam en kısa sürede karaladım o kısmı. Geçen süre zarfında 3 kişi falan yorum yapmıştı ama kaç kişi gördü bilemiyorum. İnternetten biraz araştırma yaptım seri numarasıyla ne yapılabilir diye ama çok bir şey bulamadım. Mesela diyelim ki 5 dakikalık süre zarfında bir şahıs seri numarasını aldı. Bu numara ile ne yapabilir ve yaptığında ben bunu anlayabilir miyim? Bunu merak ediyorum. Normalde böyle gizli şeylere dikkat ederim ama o an dalgınlığıma gelmiş fark etmemişim.
Tam bilmiyorum, fakat aratıp bulamadığınıza göre bununla bir şey yapılamaz. Fakat dediğim gibi puzzle parçaları gibi, bunları biriktirip, birleştiren birine denk gelirsen, örneğin lap topun çalındı, birisi ya da polis bir şekilde buldu. Gidip seri numarasını verip alabilir. Ya da arıza için servise gönderdiniz, ya da göndermeseniz de, o şirkette çalışan yakını varsa, ona söyleyip, kişisel bilgilerinizi elde edebilir. vs...
Tabi bunlar çok zor ihtimaller. Zaten kısa sürede silmişsin fotoğrafı. Ben de dikkat ederim de, bu kadarına fazla takılmam, çünkü o zaman ruhsal hastalık belirtileri başlıyor.
Şimdi ben sizin kadar paranoya yaparsam, sizin aslında kötü niyetli birisi olduğunuza inanırım şu an. Neden dersen, bence böyle bir bilgi edinmişsin, bunun inceliğini düşünüyorsun fakat tek başına yetişemiyorsun. Buraya yazıp insanlara beyin fırtınası yaptırıp, o masum kişinin bilgisayarını çalmaya çalışıyor olabilirsin¿ Bir kaç kez daha yazarsan buna inanacağım.

Dosya Ekleri

• paranoya.gif
    paranoya.gif
    304,3 KB · Görüntüleme: 384

Fan, RGB Kontrol gibi ayarlamanı sağlayan programlar sorun çıkartmaz, asıl çıkartacak şey ASUS hesabı kullanan bir program ve o hesapta senin bilgisayarının kayıtlı olması, eğer programın tam erişimi varsa bilgisayarınızı kitleyebilir, ama hesaba erişirse, ama bence MY ASUS'tan öyle bir şey olmaz çünkü o programın bilgisayarı kontrol etmesini sağlayan bir özellik yok, sıkıntı yaratacaklara sistemde gömülü olarak gelen programlar MY ASUS, Armory Create gibileri değil. Bir nevi Samsung telefonlarda gömülü gelen kaldıramadığın programları düşün Google, Samsung Experience, Samsung Pass gibi telefonumda IMEI yüzünden sorun yaşamıştım tüm şifrelerim alınmıştı, pek aklım almıyor nasıl yaptıklarını ama yapıyorlar garip bir şekilde.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı