PCI 3.0 anakarta PCI 4.0 M.2 SSD takılır mı?

3.0 4000MBPS okuma yazma hızı yok mu yahu? Nasıl yavaş dersiniz anlayamıyorum, M.2'ler zaten ancak o hızlara çıkıyor genel olarak. Alırsanız boot diski olarak kullanamazsınız ama söyleyeyim.
Merakımdan soruyorum boot diski olarak neden kullanamıyoruz?

Merakımdan soruyorum boot diski olarak neden kullanamıyoruz?
PCI portu olduğundan dolayı, İşletim sistemleri onları sadece depolama alanı olarak görürler ancak sadece PCI'e disk takarsanız Windows onu tek depolama aygıtı olarak göreceği için oraya EFI boot dosyası yüklemek zorunda kalır ve kurulur ancak çok sağlıklı olmuyor başka bir disk takıldığı anda onu göremez çünkü SATA ve şimdi de M2 yuvalarını boot diskleri olarak görürler. Windows aslında PCI Depolamaya kurulmak istemiyor yani ama zorunda kalırsa kuruyor. Performans ve sağlamlık sıkıntıları da oluyor bazen canı istemiyor ve PCI tek depolama alanı olsa da görmüyor VS.

Takılır 3.0 hızında calışır ve 4.0 bir SSD'i almanın bir onemi kalmıyor.
Sizi bir kaç mesaj önce attığım fotoğrafa bakmaya davet ediyorum.
PCI portu olduğundan dolayı, İşletim sistemleri onları sadece depolama alanı olarak görürler ancak sadece PCI'e disk takarsanız Windows onu tek depolama aygıtı olarak göreceği için oraya EFI boot dosyası yüklemek zorunda kalır ve kurulur ancak çok sağlıklı olmuyor başka bir disk takıldığı anda onu göremez çünkü SATA ve şimdi de M2 yuvalarını boot diskleri olarak görürler. Windows aslında PCI Depolamaya kurulmak istemiyor yani ama zorunda kalırsa kuruyor. Performans ve sağlamlık sıkıntıları da oluyor bazen canı istemiyor ve PCI tek depolama alanı olsa da görmüyor VS.
Sağolun hocam.

M2 ve 2 SATA SSD takılı dediğiniz sorun asla olmadı. Eğer 4.0 diye diyorsanız bilemiyorum.

M2 ve 2 SATA SSD takılı dediğiniz sorun asla olmadı. Eğer 4.0 diye diyorsanız bilemiyorum.
Herkeste olur demiyorum zaten ama bilinen sorunlar bunlar. Kaliteli anakart ve SSD'de sıkıntı çıkmaz genel olarak ama Windows ara sıra sıkıntı çıkartıyor, bizim de sunucularımızda var. Anakartınızdan dolayı muhtemelen, çoğu chipset diyeyim pek anakart bağlantılı değil çünkü, tam anlamıyla desteklemiyor özellikle de 3.0 olanlar, biraz eskiler çünkü. Mesela AM3+'larda PCI tek olsa bile boot olarak kullanamıyorsunuz.

3.0 4000MBPS okuma yazma hızı yok mu yahu? Nasıl yavaş dersiniz anlayamıyorum, M.2'ler zaten ancak o hızlara çıkıyor genel olarak. Alırsanız boot diski olarak kullanamazsınız ama söyleyeyim.

Dostum selamlar konuyu hortlatıyorum biraz kusura bakmayın ama ben anakarta dikkat etmeden hazır ucuz bulmuşken yurt dışından 980 Pro sipariş ettim, benim laptop maalesef 3.0 destekliyor. Ben SSD ile Windows kullanıp kalan hard diski de depolama olarak kullanacaktım. Yani şimdi ben bu SSD'yi boot için kullanamayacak mıyım? Detay verebilir misiniz?

Edit: Konunun tamamını okuyarak istediğim cevaba ulaşmadan önce mesaj yazmıştım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Intel 9. Seri yonga setlerinde PCIe depolama desteği eklemeye başlamıştır. Bunu AMD ve diğer yonga seti üreticileri de takip etmiştir. PCIe desteği işletim sistemlerinde Windows 7 den itibaren, Linux sistemlerde ise 2012’den itibaren bulunmaktadır.

İlk nesil PCIe SSD ler geçmişe dönük destek sağlaması için AHCI (Advanced Host Controller Interface) mod ile üretilmiştir, sonrasında PCIe ve AHCI mod için BIOS’lar da gerekli değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu BIOS güncellemeleri haricinde donanıma özgü sürücüler de gerekiyordu. Son dönemdeki anakartlar AHCI mod PCIe SSD desteklemektedir.

Daha ayrıntılı bilgi için...

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı