PCI-e nedir?

kayraac

Femtopat
Daha fazla  
DDR4'ten direkt DDR5'e geçmek istiyorum. İşlemci, anakart falan bakarken karşıma hep PCIe 4.0 5.0 gibi şeyler çıkıyor ve ne olduğunu bilmiyorum. Bunların farklarının bir önemi var mı, ne işe yarar, önemli midir? Mesela işlemci PCIe 4.0 anakart 5.0 Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu tarz eşleşmelerde sistem daima eski nesil teknolojinin tarafında çalışmaya devam eder, bilgisayarlardaki portlardan tutun kablosuz bağlantı teknolojilerine kadar böyledir. Diyelim ki PCI-e 5.0 bir anakartınız ve SSD'niz var ancak işlemciniz 4.0 destekli, SSD burada 4.0 hızında çalışacaktır ve okuma yazma hızları düşecektir, genellikle performans kaybının en belirgin hissedildiği yer depolama birimleri oluyor.
RX 6500 XT ve RX 6400 gibi PCI-e X4 ekran kartlarında PCI-e 4.0 yerine 3.0 - 2.0 gibi destekli anakartlar ile kullanımda ekran kartında performans kaybı oluyordu, ancak standart X8 veya X16 kartlarda ise birkaç FPS'lik performans farkları en fazla oluşuyor. PCI-e 4.0 bizim gibi son kullanıcılar için oldukça yeterli bir standart.

Son düzenleme:
DDR4'ten direkt DDR5'e geçmek istiyorum. İşlemci, anakart falan bakarken karşıma hep PCI-e 4.0 5.0 gibi şeyler çıkıyor ve ne olduğunu bilmiyorum. Bunların farklarının bir önemi var mı, ne işe yarar, önemli midir? Mesela işlemci PCI-e 4.0 anakart 5.0 yardımcı olursanız sevinirim.

PCI-e 4.0 ve PCI-e 5.0 arasındaki temel farklar şunlardır:
  • bant genişliği: PCI-e 5.0, PCI-e 4.0'ın iki katı bant genişliği sunar. PCI-e 4.0 hattı başına 16 GT/s, PCI-e 5.0 hattı başına 32 GT/s veri aktarım hızına sahiptir.
  • performans: PCI-e 5.0 destekleyen SSD'ler ve ekran kartları, PCI-e 4.0'a göre daha yüksek hızlarda çalışabilir.
  • geriye dönük uyumluluk: PCI-e 5.0, PCI-e 4.0 ile geriye dönük uyumludur. Yani PCI-e 5.0 yuvasına PCI-e 4.0 cihaz takılabilir, ancak PCI-e 4.0 hızında çalışır.
  • kullanım alanları: PCI-e 5.0, özellikle yüksek hızlı NVMe SSD'ler, yapay zeka uygulamaları ve veri merkezleri için avantaj sağlar.
PCI (peripheral component ınterconnect), bilgisayarların genişletme kartlarını anakarta bağlamak için kullanılan bir veri yolu standardıdır.

Önemi tabii var. Alacağın ekran kartı PCI-exp 4.0 ise anakartında o şekilde olmalı. Aksi olursa da çalışır ama tam performans çalışmaz iletim kanalları düşük olduğu için. Ekran kartları geri dönük uyumludur. Yani PCI-exp 5.0 ekran kartı PCI-exp 3.0 olan anakartta çalışır.

Önemi tabii var. Alacağın ekran kartı PCI-exp 4.0 ise anakartında o şekilde olmalı. Aksi olursa da çalışır ama tam performans çalışmaz iletim kanalları düşük olduğu için. Ekran kartları geri dönük uyumludur. Yani PCI-exp 5.0 ekran kartı PCI-exp 3.0 olan anakartta çalışır.

Yukarıda belirttiğim gibi, RX 6500 XT ve RX 6400 dışında performans sorunu çıkartan bir ekran kartı neredeyse yok. Oluşan fark %5 seviyesinde bile değil ki buna bir performans farkı denmez.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yukarıda belirttiğim gibi, RX 6500 XT ve RX 6400 dışında performans sorunu çıkartan bir ekran kartı neredeyse yok. Oluşan fark %5 seviyesinde bile değil ki buna bir performans farkı denmez.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Netice de az da olsa etkisi var. Göz ardı edilebilir mi? Evet edilebilir. Ama biz doğrusunu söyleyelim kararı kendisi versin. Özellikle hat sayısı düşük olan ekran kartlarında performans düşüşü daha fazla oluyor haklısınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı