PCI-e sürümleri arasındaki farklar nelerdir?

AEK1

Centipat
Daha fazla  
Merhaba. Benim bu PCI-e sürümlerinde kafam karıştı.
X16, X8, X4, X1 ve PCI-e 2.0, 3.0, 4.0 bunlar tam olarak ne oluyor?
Benim sistemim de dört tane X1 bir tane X16 yuvası var.
Anakartım PCI-e 2.0. PCI-e 3.0 ekran kartı takabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
PCI-e, "Peripheral Component Interconnect Express" kelimesinin kısaltmasıdır ve bilgisayar bileşenlerini birbirine bağlamak için kullanılan bir veri yolu standardıdır.

PCI-e x1, x4, x8 ve x16, veri aktarım hızını belirtir. Bu sayılar, veri yolu genişliği için kullanılan kanal sayısını ifade eder. Örneğin, bir PCI-e x1 yuvası tek bir kanala sahipken, bir PCI-e x16 yuvası 16 kanala sahiptir.

PCI-e 2.0, 3.0 ve 4.0, veri yolu standardının sürümleridir. Bu sürümler, daha yüksek veri aktarım hızlarına sahip olmak için farklı teknolojiler kullanır.

Bir PCI-e 2.0 anakartına sahipseniz, PCI-e 2.0 veya daha eski sürümdeki herhangi bir ekran kartı takabilirsiniz. Ancak, bir PCI-e 3.0 ekran kartı takmanız da mümkündür, ancak ekran kartının maksimum performansını alamayabilirsiniz.

PCI-e 3.0 ekran kartları, PCI-e 2.0 yuvalarda çalışabilir, ancak veri aktarım hızı düşük olacaktır. Bununla birlikte, çoğu durumda, bu hız düşüklüğü gözle görülür bir etki yaratmaz.

Sisteminizde bir PCI-e x16 yuvası olduğu için, PCI-e 3.0 desteği olan bir ekran kartı takabilirsiniz. Ancak, sisteminizdeki diğer PCI-e yuvaları x1 olduğu için, bu yuvalara PCI-e x1 kartları takabilirsiniz.

o zaman kral bir soru sorabilir miyim, şimdi benim elimdeki işlemcide sorun var pci-e gen 2 yapınca sorunsuz çalışıyor ama ekran kartımda performans kaybı yaşıyor muyum çünkü bios tan gen 3 yapınca sistemde donma yaşıyorum.

Son düzenleme:

Evet, bu durumda PCI-e 2.0 ile çalıştığınızda ekran kartınızın performansında bir düşüş yaşanmayacak ancak PCI-e 3.0 kullanamadığınızda performans kaybı yaşayabilirsiniz.

Bunun nedeni, PCI-e 3.0'un daha yüksek bir veri aktarım hızına sahip olmasıdır. Bu nedenle, daha yeni nesil ekran kartları, PCI-e 3.0 üzerinde daha iyi performans gösterirler. Ancak, eğer sistem donmaları yaşadığınızda PCI-e 3.0'u kullanamıyorsanız, sistem kararlılığı için PCI-e 2.0 üzerinde çalışmanız daha önemlidir.

Donma sorunları, genellikle BIOS ayarlarından veya diğer sistem bileşenlerinden kaynaklanır. Bu nedenle, öncelikle donma sorununu gidermek için diğer bileşenleri kontrol etmeniz önerilir. Ayrıca, BIOS ayarlarınızda değişiklik yapmadan önce, sisteminizi yedeklemeniz ve değişiklikler yapmadan önce BIOS ayarlarını fabrika ayarlarına geri yüklemeniz önerilir.

Eğer donma sorunu devam ederse, teknik destek almanızı öneririz.

Aynı parçaları farklı bir işlemciye taktığımda hiçbir sorun yaşamadım ama bu işlemciyi taktığım anda bütün sistem sorun yaşatıyor.

Ek olarak yayın yapacağımda ekran kartı %100 kullanım görünüyor kasıyor ama daha kötü bir işlemciye taktığımda aynı ayarlarda yayın yapmayı denediğimde en ufak kasma yok.

sorunların birkaç farklı nedeni olabilir. İlk olarak, Ryzen 5 5600G işlemcinin, önceki işlemcinizden farklı bir yapıya sahip olması nedeniyle, bazı donanım uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Anakartınızın BIOS'unun güncel olduğundan emin olmanız, donanım uyumluluk sorunlarını çözebilir. Ayrıca, BIOS ayarlarınızın önceki işlemci için optimize edilmiş olabileceğini, bu nedenle yeni işlemci ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini de kontrol etmeniz gerekir.
İkinci olarak, MSI RTX 2080 Gaming X Trio ekran kartının, yayın yaparken %100 kullanım göstermesi normaldir. Ancak, bu, daha düşük bir işlemci ile aynı ayarlarla yayın yaparken kasma sorunu olmaması durumunda, işlemcinizin performansının yetersiz olabileceğini gösterir. Ryzen 5 5600G, yüksek performanslı bir işlemci olsa da, RTX 2080 ekran kartı ile tam potansiyeline ulaşamayabilir. Bu nedenle, daha yüksek bir işlemci veya daha düşük bir ekran kartı kullanmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak, yayın yaparken kullanılan diğer bileşenlerin (örneğin RAM) yeterli performansa sahip olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. RAM'inizin yeterince hızlı ve yeterli kapasitede olup olmadığından emin olun. Ayrıca, sistem sıcaklıklarının normal aralıklarda olup olmadığını da kontrol etmeniz önerilir.

İstersen pm üzerinden daha detaylı anlatabilirim sorunu çünkü sorunun aslında detayı biraz farklı

Hatta sorunu detaylı olarak anlatıyım.

Ryzen 5600G işlemci üzerinde yayın yapıyordum daha öncesinde gen3 üzerinden ama tek sorun oyun içinde donma oluyordu bende gen2 ye çektiğimde donma sorunları çözüldü ama yayını ekran kartından yaptığım için aşırı takılma ve fps düşmesi oldu 20-30 lara düştü fps bende yeni ram aldım hatta 32gb olarak komple 4 lü ama yine sorun çözülmedi, ssd aldım yeni değişmedi, anakart aldım değişmedi herşeyi değiştirdim sıvı soğutmasına kadar hiç fark etmedi değişmeyen 2 şey kalmıştı biri ekran kartı diğeri işlemci bende sorunun 2080 de olup olmadığını anlamak için i5 9400f işlemcisi olan anakarta taktım ki onun ram 16gb ve işlemcisi daha eski bir nesil olmasına rağmen sıfır kasma ve fps düşüşü hissedilmeyecek kadar düştü o da yayını ekran kartından yaptığım için bende düşünce olarak gen2 seçtiğim için sorun oluştuğunu düşündüm tam performans veremediği için kasma sorunu olduğunu düşündüm.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…