PCIe Sorunsalı

Mertopaloglu

Hectopat
Katılım
29 Mart 2014
Mesajlar
52
Merhaba;

Bir konuda kafam çok karıştı danışayım dedim. Bu sorun genelde mATX formundaki anakartlarda geçerli. Referans olarak da Asus Z87 Gryphon'u ele alalım.

Şimdi anakartta 3 tane PCIe x16 slot, 1 tane de PCIe x1 slot bulunmakta. Yukarıdan aşağı sıralama ise x16, x1, x16, x16 şeklinde. Bildiğiniz gibi ''x16'' lar;

x16 0 0
x8 x8 0
x8 x4 x4

şeklinde çalışıyor.

İlk x16 slotuna ekran kartı taktığımızda iki slotluk yer kapladığı için x1 iptal olmuş oluyor. Şimdi soruma gelirsek; PCIe x1 slotlu ses kartını x1 e takamayacağımız için alttaki x16 ya takmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda ekran kartını taktığımız slot x16 dan x8 e düşer mi, yoksa aynı mı kalır?
 
Yeni bir sistem toplasam mı toplamasam mı çok kararsızım bu aralar, Vatan'da da indirim olduğu için acaba toplasam ne olur diye hayali bir sistem toplayayım dedim. Orda dank etti kafama bu soru :D

Yani x1 i ilk slottaki x16 nın altına koymaları da saçma olmuş. En iyisi işi riske atmayarak ATX'e yönelmek.

Ama bilen biri açıklarsa durumu iyi olur mATX alacak arkadaşlar aydınlanır. Gryphon gibi bir kart da boşa gitmiş olmasın.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı