Pegatron IPXSB-H61 BIOS Güncelleme

radyoaktif

Kilopat
Katılım
9 Nisan 2014
Mesajlar
249
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar iyi günler. Elimde Pegatron UPXSB-H61 model anakart mevcut. HDD'yi ara sıra görmeme ve hissettiğim bir kaç stabilize sorunu yüzünden BIOS'unu güncellemeye karar verdim.

Daha önce Pegatron IPX41-D3 Anakart için Casper müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek benden istedikleri kasa seri numarası, model numarası vs gibi detaylı bilgileri kendileri ile paylaşarak update dosyasını tarafıma göndermelerini sağlamıştım. Bana "IPM41-D3_BIOS_0105" isminde, içinde aşağıdaki 3 dosya olan bir klasör göndermişlerdi ama update'i nasıl başlatacağımdan bahsetmemişlerdi. Ben de kendim bir kaç araştırma ve yabancı video kaynaklarından sonra BIOS'u çökertmeden 2 komutta update işlemini gerçekleştirmiştim. Ve BIOS dosyalarını ön yüklenebilir flash belleğe atıp dos ortamında bellek içindeki BIOS update dosyasının çalıştırılması işlemini de görsel olarak kaydetmiştim.

Hazır bu konuyu açmışken yukarıda bahsettiğim UPX41-D3 BIOS update'i ile alakalı 2 basit adımı da atarak devam edeyim de konu idexlensin. Aynı sorundan muzarip arkadaşlar arama yaptığında rastlasın.

371924371922371923


Asıl konuma dönüyorum, bu sefer elimde Pegatron IPXSB-H61 anakart var ve bu sefer BIOS update, IPX41-D3'deki kadar kolay olmayacak anlaşılan. Zira aşağıdaki 2 konuyu da inceledim ve @Murat5038 hocamın cevaplarına binaen @Qaphsiel ile @bektafig hocalarımın serzenişine tanık oldum.


IPXSB-H61 anakartı için Casper müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek "MBD.PG-IPXSB-H61-2/2202" klasör isimli, içerisinde aşağıdaki dosyaların mevcut olduğu BIOS update dosyalarını aldım ve Rufus ile ön yüklenebilir bir flash oluşturup içerisine bu dosyaları atarak sistemi bu flash'dan boot ettim (Bu arada @Qaphsiel ve @bektafig hocamın yukarıda linkini verdiğim konulardaki mesajlarına binaen sormakta fayda var, Casper'in bana verdiği bu update dosyası, 2202 sürümüne ait ise Casper'dan 2206 sürümünü isteyeceğim)

371932


Karşıma bu ekran çıktı ve rica etsem, bu noktadan sonra bana yapmam gerekenleri tane tane anlatır mısınız?

371933


Misal boş durmamak için kendi yaptıklarımı anlatayım: @Murat5038 hocamın dediği afudos IPXSBC.rom /P /B /N /C /E /K komutunu yazdığımda ne olduğunu aşağıdaki görsellerde görebilirsiniz

371937


Sırf acaba bir ilerleme görebilecek miyim düşüncesi ile deneme amaçlı afudos IPXSBC.rom /P /B /N /C /E /K komutundan "/C /E /K"yi çıkartıp Enter dedim ve 1 saniye loading yazılarının aktığını gördükten sonra aşağıdaki uyarıyı aldım. (Test başarısız olsa da en azından loading yazılarını gördüm :) )

371956


Ayrıca yukarıdaki işlemi Flash Override Jumper'ı 2-3. pinlerden söküp 1-2. pinlere takarak da denedim. Sonuç değişmedi. Ayrıca CMOS Jumper'i 1-2. pinlerden söküp 2-3. pinlere taktığımda anakartı tetikleyemiyorum, çalışmıyor yani.

371939


Ve update klasörü içerisindeki şu "update Oku" isimli metin belgesinde yazdığı şekilde "update 1 çalıştırılır" daki update 1'i nasıl çalıştıracağız belirtilmemiş? Zira flash disk'i boot ettikten sonra "cd/update 1.bat" , "update 1.bat" vs gibi çeşitli kombinasyonlar denedim ama olmadı. Halbuki bu metni hazırlayan Casper'daki sorumlu arkadaşın şu 2,3 kelimelik kodları sırası ile belirtmesi çok mu zordu anlam veremiyorum! Sırf insanlara "Bizden uzak durun" demekten başka bir şey yapmıyorlar inanın ki. Misal "FlASH OVERRIDE jumperinin konumunu değiştirin" diyor. Peki default konumu nedir? 1-2 mi 2-3 mü? Ben kasayı açtığımda 2-3 de idi ama belki benim kasamı biri açıp değiştirdi. Yani bunu ile basit bir görsel ile belirtmekten acizler. Düşman başına.

371947


Ayrıca ben de tanıdığım herkese, her ne kadar Casper marka'dan uzak durulmasını tavsiye etsem de iş yerinde bu 2. Casper kasa update vakası oldu ve gittiği yere kadar kullanmaya çalışıyoruz. Eğer BIOS'u 2206'ya (yada en azından 2202'ye) update edebilirsem bu kadar uğraşıma değer diye düşünüyorum yoksa içimde kalacak arkadaşlar :)
@Qaphsiel ve @bektafig @Murat5038 Konu hakkında bir bilginiz olduğunu umuyorum arkadaşlar. Zira Hala update 1 dosyasını çalıştıramadım. @Recep Baltaş hocam sizi de ilk mesajımda belirttiğim konuda mesajınız olduğu için, bir bilginiz olduğunu ümit ederek konuya dahil ediyorum.

Update'leri aşağıda hazırladığım görseldeki şekilde yükleyeceksem bile daha update1, update2 dosyalarını dos ortamında hangi komut ile başlatacağımı bilmiyorum. Kaldı ki update1 2202 sürümü, update2 de 2206 sürümü mü oluyor? Şu muammaları birisi açıklasa devam edeceğim de bu noktada tıkandım kaldım

373142


Belki sizden önce cevap verirler düşüncesi ile 1 haftadır Casper müşteri hizmetleri ile yazışsam da ne yazık ki bugün benim onlara "Jumper konumları bu şekilde mi Update'i başlatacağım" şeklinde sorduğum soruya eklediğim yukarıdaki görseli, dalga geçer gibi tekrar bana atıp "Evet bu şekilde yapacaksınız" demek ile yetindiler. "Tamam da hangi kodu yazıp update'i başlatacağım, 2206 update dosyasını gönderdiniz mi?" sorularını yöneltsem de nafile. Yazışma görsellerini aynen aşağıya ekliyorum, güler misiniz ağlar mısınız :)

373159

373154


Yukarıdaki mesajlarıma verdiği cevap ise aynen bu:

373153


Ve bunun üzerine müşteri hizmetlerini arayarak telefon ile bu durumu bildirdiğimde tarafıma dönüş yapacaklarını söylediler. Arından gelen mesaj

373162


Yani tekrar başa sardık :) Ya ben kendimi ifade edemiyorum ya da onlar anlamamakta ısrarcı. Sizce gayet anlaşılır konuşmuyor muyum arkadaşlar zira kendimden şüphe etmeye başladım. Zira update'i başlatmak için gereken kod nedir diye yönelttiğim soruya bir türlü cevap alamadım :)

Lütfen beni şunlara muhtaç etmeyin de biliyor iseniz onlara yönelttiğim 2 sorunun cevabını da siz verin. Casper'dan ne kadar zor bir şey istiyor muşum anlamadım yahu.
 

Dosya Ekleri

  • 1.JPG
    1.JPG
    31,7 KB · Görüntüleme: 235
  • 2.JPG
    2.JPG
    145,9 KB · Görüntüleme: 289
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı