Pencere modu ile tam ekran modunda performans farkı oluyor mu?

  • Konuyu başlatan -the-
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 36B

-the-

Kilopat
Katılım
16 Şubat 2017
Mesajlar
772
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Pencere modu ile tam ekran modunda performans farkı oluyor mu? Yayın yaparken mecburen Alt+Tab yapmak için pencere modu açık olması gerekiyor. Oyuna etkisi var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
"İdeal şartlar" altında %1'den az bir performans farkı vardır. Normalde bir oyunu exclusive fullscreen modunda (en sık kullandığımız tam ekran modu) oynuyorsanız, sanki Windows masaüstünü görüntüleyen monitörün fişi çekilmiş, oyun için yeni bir monitör takılmış gibi olur. Bu sayede, arka planda çıkacak Windows sesleri ve bildirimleri çoğu zaman devre dışı kaldıkları için anlık takılmalar yaşatmazlar. Ayrıca, Windows tam ekran bir uygulama algıladığı zaman önceliği ona verdiği için işlemcinin işlem sıralamasında oyun hep öncelikli olur. Son bir avantajı da, oyunun görüntüleri oluşturulduğu zaman doğrudan ekrana gönderilir. Wİndows'un pencere yöneticisi ve görüntüleme araçları araya girmez.

Oyun, bir Windows penceresi gibi çalıştığında (tam ekran, kenarlıksız pencere ya da kenarlıklı pencere modlarında) oluşturulan görüntüler doğrudan ekrana gönderilmez, tıpkı oluşturulan bütün Windows pencereleri gibi (Chrome, dosya yöneticisi, bildirimler, arka planda ne açıksa yani) Windows pencere yöneticisine gönderilir ve tüm görüntüyü toplu halde Windows, ekrana gönderir.

Eğer tam ekran pencere modundaysanız oyununuzun kendine ait bir tazeleme hızı olabilir. Bu durumda hem performansınız hem de akıcılık değerleriniz Exclusive Fullscreen'e en yakındır. Hatta pratikte aynıdır.

Eğer kenarlıklı/kenarlıksız pencere modundaysanız (yani arka planda başka uygulamalar ya da masaüstü de görünüyorsa) ekranınızın tazeleme hızı ile sınırlı kalırsınız, ayrıca oyununuz tam ekran olmadığı için Windows'tan öncelik alamaz. Bir de bu modda -bildiğim kadarıyla- FreeSync ya da G-Sync kullanamazsınız.

Bu dezavantajları azaltmak için;
1) Arka planda ne kadar gereksiz uygulama varsa kapatın. Sadece yayın için gerekli araçlarınızı tutun.
2) Windows 10 kullanıyorsanız bildirimleri kapatın, çünkü bildirimler çekmecesinin açılma animasyon hızı 30 FPS. O an ekrandaki her şey 30 FPS'e sabitleniyor (oyununuz 60 FPS'le üretilse bile)
3) Oyun içindeki V-Sync'i kapatın.
4) Windows'ın kendi V-Sync'inden doğacak girdi gecikmesini (input lag) en aza indirmek için Riva Tuner Server Statistics uygulamasını indirip oyununuzu 59.990 FPS'e sabitleyin. (ekranınızın 60 Hz olduğunu var sayarak değeri verdim)
5) Bazı oyunlar (Shadow of the Tomb Raider, Assassin's Creed Odysey, Elder Scrolls Online gibi) pencere moduna geldiklerinde çözünürlükleri de ekranda kapladıkları piksel kadar oluyor. Yani pencereyi yeniden boyutlandırarak oyunun çözünürlüğünü değiştirmeniz mümkün. Yüksek kalitede yayın yapmak için sadece oyun içi ekranı yayınlıyorsanız en/boy oranını muhafaza ettiğinizden emin olmaya çalışın ve çözünürlüğü yüksek tutmak için masaüstünü VSR/DSR gibi sanal çözünürlüklerle yükseltin. Böylece oyuna kalan masaüstü alanı yüksek bir oyun için çözünürlüğe izin verecektir. Bu konuda WinExplorer adlı uygulamadan faydalanabilirsiniz. Pencereleri ekranda konumlandırmaktan tutun, başlıklarını değiştirmeye kadar bir çok fanksiyonu var.
6) Görev yöneticisinden Ayrıntılar sekmesine gelip oyununuzun exe dosyasını bulun, sağ tuşla tıklayıp "Öncelik ayarla" diyip "Yüksek" seçeneğini seçin.
Hazır konusu açılmışken sormak istiyorum. Cs Go oyununda tam ekran yapınca FPS 60'a sabitleniyor. Sorunu bir türlü çözememiştim fakat en sonunda 'Tam Ekran Pencereli' modunda çalıştırınca sorunu çözdüm. Bununla alakalı bilgisi olan var mı acaba?
Oyun, tam ekran modundayken kendi yöntemleri ile görüntüleri ekrana eşzamanlar. Oyun içi V-Sync açtığınız zaman, ekranınız 60 Hz olduğu için oyunu 60 FPS'le sınırlandırır. Pencereli moda geçtiğinizde oyun içi V-Sync devreden çıkar çünkü görüntü eşleme görevi Windows'a verilir. Windows'un kullandığı V-Sync, elemeli bir sisteme sahip. Yani FPS değerinizi sınırlamıyor, onun yerine ekran tazeleme anına en yakın zamanda üretilmiş görüntüyü kullanıp eski görüntüleri çöpe atıyor. Böylece ekran tazeleme hızınız hala 60Hz'te kalmasına rağmen sınırsız FPS elde edebiliyorsunuz.


Bende öyle değil.Geçenlerde Watch Dogs indirmiştim.Oyun tam ekranda hayli kasıyordu.Pencere moduna alınca kasmalar fazlasıyla azaldı.
Sizin sorununuz oyun içi V-Sync'in oldukça eski bir yöntem olan "double buffered" yani çift yedeklemeli bir sekronizasyon kullanmasından. FPS'iniz 57'nin altına düştüğü an V-Sync direk 30'a sabitliyor. Pencere moduna aldığınızda oyun içi V-Sync devre dışı kalıp, yukarıda anlattığım gibi Windows'un V-Sync'ini kullanıyorsunuz. Onda böyle bir sınırlama olmadığı için oyun akıcılığını koruyor. Koskoca Ubisoft neden eski tip V-Sync kullandı derseniz; zaten en başta oyunun 30 FPS'te kalmasını istiyorlardı. Çünkü oyunun çıktığı dönemce ne konsollar ne de ortalama bilgisayarlar oyunu 60 FPS ve üzerinde oynatacak güçte değillerdi.
 
Son düzenleme:
Bende öyle değil. Geçenlerde Watch Dogs indirmiştim. Oyun tam ekranda hayli kasıyordu. Pencere moduna alınca kasmalar fazlasıyla azaldı.
O zaman bu donanımdan donanıma, oyundan oyuna değişebilen bir durum hiçbir oyun bende pencereli ekran da performans vermedi. Aksine performans düşüklüğü yarattı.
 
Pencere modu ile tam ekran modunda performans farkı oluyor mu? Yayın yaparken mecburen Alt+Tab yapmak için pencere modu açık olması gerekiyor. Oyuna etkisi var mı?
oyunlara göre değişiyor mesela fortnite da pencereli tam ekran veya pencereda daha fazla fps sağlıyo yada csgo ve watch dogsda tam ekranda daha fazla fps sağlıyor
Hazır konusu açılmışken sormak istiyorum. Cs Go oyununda tam ekran yapınca FPS 60'a sabitleniyor. Sorunu bir türlü çözememiştim fakat en sonunda 'Tam Ekran Pencereli' modunda çalıştırınca sorunu çözdüm. Bununla alakalı bilgisi olan var mı acaba?
csgoda fps 60 a sabitlenmesinin sebebi dikey senkronizasyonun açık olması olabilir çünkü tam ekran modunda dikey senkronizasyon otomatik açılıyor ama pencerede kapalı
Pencereyi küçültmek çözünürlüğü değiştirmez. Bu çıkarımınızın geçerliliği tartışılır.
pencereyi küçültmek ekrandaki bütün kareleri kullanıcakken mesela ekrandaki karelerin yarısını kullanır bundan dolayı fps artar.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı