Perfect tenselerin simple tenselerden farkı nedir?

mutlu pide

Kilopat
Katılım
10 Aralık 2018
Mesajlar
4.382
Makaleler
3
Çözümler
28
Yer
Mars
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Acer AN515-55 / RTX 3050 / 16 GB 2933 MHz RAM / i3 10300H
Cinsiyet
Erkek
Mesela "did you washed my shirt?" ile "have you washed my shirt?"'ün farkı nedir? Türkçeye aynı şekil çeviriliyor diye biliyorum ama İngilizce'deki anlamları farklı.
 
Simple tense'ler : Eylem başlamış ve cümle kurulduğunda bitmiştir.

Perfect tense'ler : Eylem bir ara başlamış ve cümle kurulduğunda yeni bitmiş/bitmek üzere olabilir.

İngilizce çeviriler anlam ağırlıklı yapılıyor, dilimizde 13 tane zaman tipi ihtiyacı olmadığı için onların açıklamaları bize bu şekilde çevrilebilir kısaca. Akademikse konu, bazen onların bazen bizim 1 cümlemiz, birkaç cümleye dönüşebiliyor.

Sen simple past ve simple perfect tense soruyorsan:

Simple Past : Olay sıralaması sabit, bilindik/bilinen bir durum, doğrulanmış, olmuş bitmiş.

Past Perfect : Olay sıralamasına başka bir zaman diliminden emin olmayarak bakıyoruz ve doğrulama istiyor.
 
"have you washed my shirt?"' dediğin zaman sürekli olarak kirli gömleğimi yıkıyor musun? anlamı gelir. "did you washed my shirt?"'da ''gömleğimi yıkadın mı?'' anlamı gelir.
 
Geçmişte yapılan eylem bugünü etkiliyorsa present perfect kullanılır diye biliyorum. Past simple'da ise geçmişte yapıp hallettiğin bir iş olabilir. Mesela "What did you do up to now? I went shopping. I changed the lightbulbs at home. I have prepared cake to eat today at lunch. " Şeklinde olursa keki akşam yemek için bu sürede yaptığını daha belirgin ifade edersin. Ayrıca her zaman yakın geçmiş için kullanmak zorunda değilsin. En basit örneği "I have been to Italy before." tarzı cümlelerde 5 yıl önce de olsa bir kere gitmen bunu demen için yeterli.
 

Geri
Yukarı