Çözüldü Phanteks P400A Fan ve RGB Bağlantıları Nasıl Yapılır?

• Konuyu başlatan Sekar
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 3.456
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kahramanmaraş
Selam arkadaşlar, yeni kasa aldım, modeli Phanteks P400A ancak bağlantıları nasıl yapacağımı bilmiyorum.
Anakartım Prime 550M-K ve bu anakartta RGB desteği yok, dolayısıyla şu an için fanların renklerini kasa üzerinde bulunan tuşla değiştirmek zorundayım ancak ne fanların anakarta bağlantısını biliyorum ne de RGB kontrolcüsüne bağlantısını, bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Kasanın yan kapağını açtığım zaman boşta 3 adet bu kablodan var:

1.jpg

1 adet SATA kablosu var.

2.jpg

1 adet D-RGB Fan yazan 3 dişli kablo var.

3.jpg

1 adet M/B D-RGB 3pin yazan bu kablo var.

4.jpg

Ek olarak bir de şu şekilde yapılmış bağlantılar var.

3b3408b4-5fdf-42fc-b3f0-b835c2229018.jpg

Çözüm
O yapılı bağlantılar DRGB daisy chainleri. DRGB fan dediği fanlardan gelen daisy chain çıkışları. M/B DRGB dediği kontrolcüden çıkan ve anakart yazılım kontrolü için kullanılabilecek anakart bağlantısı. 3 tane var dediklerin de PWM bağlantıları, onları normal anakart SYS_FAN girişine bağlayacaksın.
Şu anki haliyle SATA'ya gücü bağladığında ışıklandırmayı kasa tuşlarından kontrol edersin, ancak fanlar için dediğin gibi PWM çoklayıcı lazım.
DRGB kontrolcü buna benziyordu sanırım. @The Man From E.A.R.T.H.

Tuşu var mı kasa üstünde?

SATA Power kablosunu da bağlayın. 4 pin fan PWM normal bağlantı zaten.
Kasa üzerinde hem RGB efektlerinin modu için hemde RGB renkleri için tuş var.

Bide Reddit'te şöyle bir yazı buldum "Out of the box, the fans are set up for RGB control via the buttons on the front of the case, using the built-in RGB controller. To get this working, just plug in a SATA power connector from your PSU to the SATA connector on the cable from the RGB controller. Then you should be good to go with control via the case buttons (don't worry about the other cables for now). You can select from a range of colours and effects." bunun dediğine göre heralde bu kabloların ayarlanmış olması ve sadece SATA ile güç vermem gerekiyor değil mi? ama anlamadığım şey fanları anakarta nasıl bağlıyoruz? o attığım ilk resimdeki 3 tane var dediğim kablolar anakarta girecek olan fan güç bağlantıları mı? eğer öyleyse sanırım birde çoklayıcı almam gerekecek.

O yapılı bağlantılar DRGB daisy chainleri. DRGB fan dediği fanlardan gelen daisy chain çıkışları. M/B DRGB dediği kontrolcüden çıkan ve anakart yazılım kontrolü için kullanılabilecek anakart bağlantısı. 3 tane var dediklerin de PWM bağlantıları, onları normal anakart SYS_FAN girişine bağlayacaksın.
Şu anki haliyle SATA'ya gücü bağladığında ışıklandırmayı kasa tuşlarından kontrol edersin, ancak fanlar için dediğin gibi PWM çoklayıcı lazım.

Çözüm
Hocam aynen dediğiniz gibi oldu, SATA ile fanlara güç verdim ve PWM bağlantılarıyla anakarta bağladım şuan kontrolcü ile renkleri kontrol ediyorum anakart ile de fan hızlarını. Tek sorun anakartımda 3 fan girişi vardı, birinde zaten CPU fan takılı o yüzden kasa fanlarının sadece ikisini bağlayabildim. Şu haliyle kasa fanların RGB'ler sorunsuz çalışıyor ama alttaki fan boşta kaldı onu da artık fan çoklayıcı alınca takarım 😅

Bu arada @BerkayZ87 kasayı senin sayende bulup aldım ve gerçekten çok memnun kaldım bu yüzden sana teşekkür ederim dostum. Eski kasamın kapağını açık kullanmama ve şimdiki kasamın sadece 2 fanının çalışmasına rağmen işkemcide yaklaşık 5 derece sıcaklık düşüşü kazandım 😁

IMG_20220316_231144.jpg

@Sekar 3. fan da halledilir, anakart da alacaktın diye hatırlıyorum; hatta öneri de yapmıştım :D
Evet dostum B550 Tomahawk almaya niyetliyim, ama şuanda doğrusunu söylemek gerekirse hevesim bir tık kırılmış durumda sanki şuanlık pek ihtiyacım yokmuş gibi hissediyorum :/ Genede piyasanın düzelmesine mukabil fiyatında düşüş yaşanır ve iyi indirim yakaladığımı düşünürsem alabilirim ama şuanda anakarta vereceğim parayı güç kaynağı ve ekran kartına yatırayım diyorum.
@BerkayZ87 Yeni konu açmak istemiyorum ve bu konu içerisinde olursa belki başka arkadaşlara da yardımı olur diye düşünüyorum o yüzden burdan sormak istedim, bana fan çoklayıcı önerebilir misin? Genede gerekirse konu açarım.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı