Photoshop'ta Parlaklık ve Kontrast Ayarı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Photoshop’ta yer alan “Curves” aracı “Levels” aracı gibi parlaklık ve kontrastı düzenlemede yardımıcı olur. Yine de bu aracın işlevini ilk bakışta göremeyebilirsiniz. Birkaç alıştırma ile bu araçla çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. “Levels” aracının aksine “Curves” ile fotoğraftaki tüm piksellerle ayrı ayrı çalışabilirsiniz.

Kısaca anlatmak gerekirse: “Curves” iki eksen üzerinde kurulmuş bir diyagramdır. Yatay eksen, parlaklık; dikey eksen, uyuşmaları gösterir. Sol alt bölüm fotoğrafta en kou değer sağ üst bölüm ise en parlak değerdir. “Curves” penceresini açtığında eğri sol alttan sağ üste doğru bir çizgi şeklindedir. Bu 45 derecelik eğri fotoğrafta değişiklik yapılmadığı anlamına gelir. Eğriye tıklayıp bir yere sürüklediğinizde eğrinin biçimi değişir. Curves ile çalışmanın temel kuralı; eğri ne kadar dik konumdaysa kontrast o oranda yüksektir, eğri akışı ne kadar yatay konumdaysa kontrast o oranda düşüktür.

2wp7bfF.jpg



Ag7pWO5.jpg


Fotoğrafı Koyulaştırma: Koyu ve orta tonlarda eğri üzerinde bir nokta oluşturun ve bu noktayı hafifçe aşağı doğru sürükleyin.

jXZDaZ2.jpg


SpSh4Oo.jpg


Kontrastı Güçlendirme: Bir tanesi koyu tonların üzerinde olmak üzere en az iki nokta oluşturun. Parlak alanları aydınlatmak koyu alanları karartmak için “S” biçiminde bir eğri oluşturun. Aynı zamanda siyah ve beyaz noktaları içeri doğru sürükleyin. Bu işlem fotoğrafınızın kontrastını arttıracak.

LpjVDcc.jpg


pHfEa5O.jpg


Fotoğrafı Aydınlatma: Eğrinin ortasında bir nokta oluşturun ve eğriyi yukarı doğru sürükleyin. Fotoğrafta orta tonlar aydınlanacak.

DiT9eoh.jpg


1 Kanal: Burada tüm renk kanallarıyla (RGB) mı yoksa tek bir renk kanalıyla mı çalışmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.
2 Eğri noktası: Eğriyi yukarı ya da aşağı doğru sürükleyebilmek için eğri üzerinde noktalar oluşturun. Eğri üzerinde 16’ya kadar nokta oluşturabilirsiniz.
3 Kalem: Kalem aracı ile eğri grafiği üzerinde doğrudan değişiklik yapabilirsiniz, eğri çizebilirsiniz.
4 Input/ Output: Eğri üzerinde etkin bir nokta bulunuyorsa noktayı sürüklemek yerine burada değer girebilirsiniz.
5 El simgesi: El simgesi etkinken fotoğraf üzerinde değerini değiştirmek istediğiniz bölgeye gelin ve fare imlecini yukarı-aşağı doğru sürükleyin.
6 Damlalık araçları: Beyaz damlalık parlak alanları, gri damlalık orta tonları ve siyah koyu tonları belirler. Örneğin en parlak nokta beyaz değilse o alan beyaz renge gelinceye kadar beyaz pipeti o bölgenin rengini açar. Eş zamanlı olarak benzer ton değerleri de değişikliğe uğrar.
7 Histogram: Değerleri değiştirilmemiş orijinal fotoğrafın ton değeri dağılımını gösterir.
8 Çapa: Çapa noktaları eğri üzerinde belirli kesitleri çevreler bu tür bir kesitte değişiklik yaptığınızda diğer çapa noktaları bu değişiklikten etkilenmez.

Profesyonel İpuçları

Curves ile çalışmanızı daha da kolaylaştırın

· Bir noktayı etkinleştirdiğinizde klavye üzerindeki ok işaretlerini kullanarak noktayı istediğiniz konuma daha da kolay bir şekilde getirebilirisiniz.
· [Alt] tuşuna basılı tutun ve diyagramın üzerine tıklayın. Diyagram üzerindeki ızgara görünümü değişecek. [Alt] tuşu basılıyken tekrar tıkladığınızda ızgara görünümü büyük görünüme tekrar geri döner.
· [Shift] tuşu basılıyken diyagram üzerinde farkı noktaları tıklayarak birden fazla noktayı seçebilirsiniz.
· [Ctrl] + [Tab] klavye kısa yolu ile bir eğri üzerinde bir noktadan diğerine geçiş yapın.
· “Curve Display Options” üzerinden histogramı devre dışı bırakma gibi özelliklere ulaşabilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı