Pilot Olmanın Olumsuz Yanları

Firmalar artık AUPRT lisansını alıp öyle gelmenizi istiyor şirkete. Hatta bazı firmalar MCC lisansını da kendinizin almasını istiyor. Öncelikle ben üniversitede pilotaj okumadığım için okulla ilgili net bilgi veremem. Bildiğim kadarıyla sağlık lisansı, logbook, check ücretleri, sınav ve SHGM ücretleri size ait oluyor.

Bir de sizin görüşünüze göre THY Akademi mi daha mantıklı yoksa 2. üniversite olarak %100 burslu pilotaj okumak mı?
THY Academy demek cebinden hiçbir şey çıkmadan iş garantili bir eğitim demek. Yani derslerde başarılı olduğun sürece THY pilotu olacağın cepte demek. Ama tabi atıyorum 10 yıl sözleşmen olacak ve maaşından az da olsa bir kesinti olacak. Ama sonuçta iş garantisi büyük bir olay. Yarın bütün firmalar biz alım yapmıyoruz dese bile akademide okuyanın içi rahat olur. Bence girmesi çok zor da olsa Academy iyi bir tercih olacaktır. Ama benim maddi sıkıntım yok alım olduğu zamana kadar da kendi işimi yapar kasmam dersen tabi ki lisans olarak özgür olmak her zaman daha iyidir. Ama işte bir iş garantin olmayacak, tamamen alım olmasına ve senin başarına bağlı olacak.
Bu yıl üniversitemi bitireceğim. Önümüzdeki 1,5 yıl üniversite sınavına tekrar hazırlanmak veya sadece İngilizce çalışarak THY akademi sürecine girmek arasında kararsızım.
Hangi bölümden mezun oluyorsun? Academy için kurula benden pilot olur, benden çalışma arkadaşı olur, benden insan olur diye ikna etmen gerekiyor aslında Ne şekilde pilot olursan ol hangi şirkete girersen gir zaten kontrol sende değil hep şirkette olacak emin ol. Benim zaman ve maddi sıkıntım yok acelem de yok diyorsan kendin alabilirsin lisansı ama döviz kuru o kadar değişken ki maliyeti hesaplayamıyorsun bile. Ben iş garantili bir eğitim alayım zaten firmadan firmaya geçme gibi bir hayalim yok diyorsan cebimden de çok para gitmesin diyorsan akademi mutlaka. Sadece akademi senin elini kolunu çok bağlar o kadar. Ama öte yandan çok para çok emek harcayıp işe alınmama ihtimalin de mutlaka aklında olmalı.

Hangi bölümden mezun oluyorsun? Academy için kurula benden pilot olur, benden çalışma arkadaşı olur, benden insan olur diye ikna etmen gerekiyor aslında
Ayrıntılı açıklamanız ve vaktiniz için çok teşekkür ederim öncelikle. Bölümüm havacılık ve mühendislikten tamamen uzak aslında, eczacılık fakültesini bitireceğim ve bu mesleği icra etmek istemiyorum açıkçası.

THY akademi ile ilgili aklımdaki en büyük şüphe, akademiyi bitirip pilotluğa başladığımda birkaç yıl içinde kontrolümde olmayan bir sebepten ötürü(sağlık vs.) pilotluk yapamazsam, 140 bin euroluk ödemeyi yine de yapmam gerekecek diye biliyorum. Bunu yerine koymak da pilot olmayan birisi için pek kolay olmaz gibi. En iyi ihtimalle 10-15 yıllık birikimim buraya gider.

Pilotaj okumanın avantajı gözümde bu ödemenin olmaması oluyor yani. Ancak iş garantisi mevzusu da THY Akademi'nin artısı.

Pilotaj mezunu bir pilotun iş bulması ne kadar sürer o da önemli bir etken aslında ancak o konuda hiçbir bilgiye ulaşamadım.

Bu en büyük korku zaten. Eğer dışardan lisans alır sonra örneğin THY’ye girersen ve böyle bir senaryo olursa bu sefer sizden yine kendi verdiği type eğitimi gibi eğitimlerin ücretini geri talep ederler. Bu da 40 bin euro gibi bir rakam oluyor. Yani maalesef pilotluk biraz pamuk ipliğinde bir meslek. Bunlar ufak rakamlar değil dediğiniz gibi.
Pilotaj okumanın avantajı gözümde bu ödemenin olmaması oluyor yani.
Ama bu sefer de uçuş okulu masrafları var malum. Ortalama 50-60 bin euro’ları buluyor uçuş okulundan mezun olmak. Bunu da hesaba katmak lazım.
Pilotaj mezunu bir pilotun iş bulması ne kadar sürer
O kadar değişken ki. Mezun olursunuz şansınız yaver gider alım açılır ve başarılı olup direkt başlayabilirsiniz. Ya da alım açılmaz, pandemi olur, ekonomik kriz olur, zart olur zurt olur beklemek zorunda kalırsınız.
Ayrıntılı açıklamanız ve vaktiniz için çok teşekkür ederim öncelikle.
Ne demek rica ederim bence mezun olduğun bölüm güzel bir bölüm ve maddi getirisi güzel olabilecek bir bölüm. Şimdi iki seçenek olabilir. Biri akademi, sıfır masraf full THY hayatı. Eğer diyorsan benim hedefim zaten THY, o zaman on numara beş yıldız. Diğeri kendi paranla lisans alıp kendin karar vermek. Alım yapan bütün firmalar sana açık demektir. Şartları sağladığın sürece. Ama unutmayalım alım yaptıkları sürece açık. Eğer firmalar almıyorum derse beklemek zorundasınız. Hangisi sana daha uygun?

Sayın kaptanım tekrar merhabalar. Aklıma takılan birkaç şey daha var vaktiniz olduğunda cevaplarsanız çok sevinirim. Birkaç gündür kendimi denedim ve hala paslanmamışım, bu yüzden üniversite sınavına çalışmaya ve ''özgür'' bir lisans almaya karar verdim, mümkün olursa da Ankara base'li bir hava yolu şirketinde çalışmayı istiyorum.

İlk sorum şu: üniversiteler farklı farklı uçuş okullarıyla çalışıyor, THK ve Atılım Üni gibi bazı üniversitelerin de kendi uçakları var. Ayrıca Ayjet ve TAFA'nın uçuş okullarının verdiği eğitimin daha iyi olduğunu duydum. Fenix, Ayjet, THK veya Atılım gibi uçuş okullarından herhangi birinden uçuş lisansı almanın, şirketler gözünde kayda değer bir farkı var mıdır? Her okulun verdiği ATPL lisansını birbirine denk görüyorlar mı, yoksa avantajlı olan bazı kurumlar var mı?

Bir de maaş konusu, pek paylaşılmıyor internette sanırım. Siz de bir sayı söylemezsiniz diye tahmin ediyorum. Şöyle bir yaklaşımım var ne kadar doğru bilmiyorum ama; THY'nin 10 yıl 140 bin euroluk sözleşmesinde aylık taksidin maaşın 4te 1'ini geçmeyeceği yazıyor. Buradan kabaca hesaplayarak aylık 1166 euro'luk taksit üst limit olur. Yani THY'de aylık maaşın minimum 4660 euro civarı olacağını, ancak bunun da yine de TL'ye çevirince az olduğunu bu yüzden 5bin euro gibi bir başlangıç maaşı olacağını tahmin ediyorum. Gerçek sayılara uzak mıyım Beklentilerini düşür veya yükselt gibi bir geri dönüş yapabilirseniz yeterince aydınlatıcı olur benim için

Ayrıca diğer hava yolu şirketlerinin THY'den daha az verdiğini de duydum. Gerçekten firmalar arası dikkate değer miktarda azalıyor mu maaşlar? Yoksa +- %20 gibi ''bana göre'' cüzi bir miktarda mı oluyor?

Şimdiden vaktiniz için teşekkürler, iyi uçuşlar dilerim

Üniversiteler hakkında bir bilgi veremem çünkü ben yurtdışında kendim aldım lisansımı. O yüzden tam bilgiye sahip değilim. Ama pilot lisansı sabittir. Ayjet, TAFA, THK, Fenix, Er-Ah… hepsinin verdiği lisans eşit ve denktir. Hiçbir firma şu okulu tercih ediyoruz şu okuldan mezunları almıyoruz gibi bir şey söylemez. Pilotlukta iş garantisi tamamen sensin. Mülakatlarda sadece sana odaklanırlar.

Maaş konusu “no comment” maalesef Ama bu hesaba eklenen başka etmenler de var ve firmadan firmaya maaşlar baya değişken. Maaşlar değişken evet ve genel olarak da sektörde pek maaş konuşulmadığından net bilgi yok gibi. Çünkü maaşı etkileyen çok değişken var.

Ayjet ve Erah'ı diğerlerine tercih ederim.

Birader pilot, 50 yasında hala kurs ve sınavlardan kafa kaldıramıyor.
Şu an bile Kanada da kursta, zannedersem 1. sınıf test pilotlugu için.
6 ayda bir girdikleri saglık testi cabası.
5 yılda bir havacılık İngilizcesi sınavı vs.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…