Pilot olup yurt dışına çıkmak zor mu?

ROG_STRIX

Decapat
Katılım
26 Mart 2022
Mesajlar
599
Çözümler
1
Pilot olup yurt dışına çıkmak zor mu? Lisans değiştirmek gerekiyor. Bunun aşamaları ve iş bulmak zor mu? Mühendis olarak yurt dışına çıkmak daha kolay mı?

@painkiller
 
Son düzenleme:
Pilot olarak yurtdışına çıkmak mühendis olarak çıkmaktan daha zor. Regülasyonlar değiştiği için maalesef pilot lisans çevirme işlemleri çok zorlaştı. Bunun yanında ülkemizin durumu yüzünden yurtdışında çalışma ve oturma izni alma konuları da zorlaştı.
 
Pilot olarak yurt dışına çıkmak mühendis olarak çıkmaktan daha zor. Regülasyonlar değiştiği için maalesef pilot lisans çevirme işlemleri çok zorlaştı. Bunun yanında ülkemizin durumu yüzünden yurt dışında çalışma ve oturma izni alma konuları da zorlaştı.

Hocam nasıl aşamalardan geçiyoruz? Kısaca bahseder misiniz?

Türkiye de alacağınız lisans Avrupa ülkeleri için geçerli. ABD vb. ülkelere gitmek için vize çevirmeniz gerekiyor.

Yani Türkiye'de çalışan bir pilot ekstra bir şey yapmadan Avrupa'da çalışabilir mi?
 
Hocam nasıl aşamalardan geçiyoruz? Kısaca bahseder misiniz?
Mesela Avrupa firmalarının çoğu EASA lisans ister, ABD firmaları FAA lisansı ister. Sen Türkiye'de ICAO-SHGM lisansı alıyorsun. Mesela başvurduğun bir firma senden EASA lisans almanı veya çevirmeni isteyebilir. Bu sefer. ICAO-EASA lisans değiştirme yapmanı ister. Bununda bazı kuralları var. Bazı yer derslerini tekrar alman, belli bir saat tekrar uçman, belli uçuş sınavlarını tekrar alman, sağlık lisansını tekrar alman gibi. Sayıları ve süreleri şu an ezberimde değil internette vardır mutlaka. Bunları tekrar vermen gerekir.

Bazı ülkeler bazı firmalar ICAO lisansı ile kabul ediyor. Fakat her ülke her firma kabul eder diye bir şey söylemek yanlış.
 
Pilot olarak yurt dışına çıkmak mühendis olarak çıkmaktan daha zor.

Doğru mu bilmiyorum ama ben şöyle düşünüyorum: Bence mühendisin yurt dışında iyi bir şirkette iyi bir maaşla çalışması daha zor. Çünkü sürekli çalışma, kendini geliştirme, rekabet vs. ama pilot sadece lisansını değiştirdiğinde yurt dışında iyi bir şirkette iyi bir maaşla başlayabiliyor. Bu açıdan bakınca pilot daha avantajlı gibi geliyor.
 
pilot sadece lisansını değiştirdiğinde yurt dışında iyi bir şirkette iyi bir maaşla başlayabiliyor.
Yanlış maalesef. EASA lisansına çevirttin diyelim mesela. Bir Avrupa ülkesi neden Non-EU birini pilot olarak işe alsın? Sıkıntı şurada başlıyor; seni neden tercih etsinler? Mühendislik için de günlük gülistanlık değil olay sakın yanlış anlama. Fakat mühendislikte mezun olduğun üniversitenin denkliği olduğu sürece ilgili lisansını da aldığın sürece sorun yok. Ama yine aynı soruya geliyoruz neden seni tercih etsin? İkinci sıkıntı ise ücretler. Çevirme işlemi ücretleri arasında o kadar farklar var ki şaşırırsın. Yani sen yurtdışı bir firmadan iş başvurusu yaparken sana "önce git ilgili lisansı al sonra başvur" diyecekler. Ama lisansı aldığın anda seni işe alacak demek olmuyor bu maalesef.

Bir alternatif olarak da şunu düşünebilirsin mesela; o zaman ben gidip direkt EASA lisans alayım yurtdışında bir uçuş okulundan. Çok mantıklı. Ama iş dönüp dolaşıp yine Non-EU olayına takılıyor. Oturma ve çalışma izni almakla neden uğraşayım der firmalar. Çünkü sana bu izinleri aldığında sana aynı zamanda kefil gibi oluyor firma. Herhangi bir yasadışı bir işinde firmaya da sorarlar sen getirdin bunu buraya diye. Dünyanın binbir türlü hali var malum. E hadi o zaman ben bari ülkeme döneyim de "güzel bir firmada güzel bir maaşla" işe gireyim diyebilirsin. Bu sefer de SHGM sana "hop dedik bilader, sen lisansı Türkiye'den almamışsın ki. O zaman ben de sana çevirme işlemi uygularım" der.

Yanlış anlaşılan noktalardan biri de şu: Pilotsun diye kimse kollarını açıp "ne olur bana gel, beni seç" demiyor.

Bu arada pilotluk veya mühendislik falan kıyaslamıyorum sakın yanlış anlaşılmasın. İkisi de son derece prestijli meslekler. Kıyas yapmak saçmalık olur.
 
Son düzenleme:
Yanlış maalesef. EASA lisansına çevirttin diyelim mesela. Bir Avrupa ülkesi neden Non-EU birini pilot olarak işe alsın? Sıkıntı şurada başlıyor; seni neden tercih etsinler? Mühendislik için de günlük gülistanlık değil olay sakın yanlış anlama. Fakat mühendislikte mezun olduğun üniversitenin denkliği olduğu sürece ilgili lisansını da aldığın sürece sorun yok. Ama yine aynı soruya geliyoruz neden seni tercih etsin? İkinci sıkıntı ise ücretler. Çevirme işlemi ücretleri arasında o kadar farklar var ki şaşırırsın. Yani sen yurt dışı bir firmadan iş başvurusu yaparken sana "önce git ilgili lisansı al sonra başvur" diyecekler. Ama lisansı aldığın anda seni işe alacak demek olmuyor bu maalesef.

Bir alternatif olarak da şunu düşünebilirsin mesela; o zaman ben gidip direkt EASA lisans alayım yurt dışında bir uçuş okulundan. Çok mantıklı. Ama iş dönüp dolaşıp yine Non-EU olayına takılıyor. Oturma ve çalışma izni almakla neden uğraşayım der firmalar. Çünkü sana bu izinleri aldığında sana aynı zamanda kefil gibi oluyor firma. Herhangi bir yasa dışı bir işinde firmaya da sorarlar sen getirdin bunu buraya diye. Dünyanın binbir türlü hali var malum. E hadi o zaman ben bari ülkeme döneyim de "güzel bir firmada güzel bir maaşla" işe gireyim diyebilirsin. Bu sefer de SHGM sana "hop dedik birader, sen lisansı Türkiye'den almamışsın ki. O zaman ben de sana çevirme işlemi uygularım" der.

Yanlış anlaşılan noktalardan biri de şu: Pilotsun diye kimse kollarını açıp "ne olur bana gel, beni seç" demiyor.

Bu arada pilotluk veya mühendislik falan kıyaslamıyorum sakın yanlış anlaşılmasın. İkisi de son derece prestijli meslekler. Kıyas yapmak saçmalık olur.

First Officer Opportunities - A380 & B777 Hocam mesela Emirates'in FO iş ilanında hiç EASA veya FAA lisansından bahsetmemiş. Qatar Airways'ta aynı şekilde. Yani Türkiye'den alınan ICAO-SHGM lisansı bu şirketlerde geçerli oluyor mu?
 
First Officer Opportunities - A380 & B777 Hocam mesela Emirates'in FO iş ilanında hiç EASA veya FAA lisansından bahsetmemiş. Qatar Airways'ta aynı şekilde. Yani Türkiye'den alınan ICAO-SHGM lisansı bu şirketlerde geçerli oluyor mu?
Aynen bu tip ilanlarda geçerlidir Türkiye’den alınan lisans. 2000 saat tecrüben varsa ilgili uçakta başvurabilirsin tabi. Alır almaz orası yine firmanın inisiyatifinde malum.
 
Aynen bu tip ilanlarda geçerlidir Türkiye'den alınan lisans. 2000 saat tecrüben varsa ilgili uçakta başvurabilirsin tabii. Alır almaz orası yine firmanın inisiyatifinde malum.

Hocam çok soru sordum biliyorum ama son bir sorum olacaktı. Bir şeyi merak ettim. Emirates'in çalışma şartları, vermiş olduğu maaş Türkiye'deki şirketlerin çok üstünde. Neden Emirates, Qatar Airways gibi şirketlerde çalışan Türk pilot sayısı az?
 

Geri
Yukarı