Pilotaj bölümü ücretsiz okunabilir mi?

Hayır. Binlerce euro bayılan yok. İnsanlar burs alarak gidiyor o okullara. %50 %60 %75 gibi burslarla gidiyorlar. Ayrıca zengin insanlar gidiyor. Paraya ihtiyacı olmayan ama elinde bir mesleği bulunsun diyen insan gidiyor paraya kıyıyor ve özelde okuyor. Özelde okuduğun zaman işsiz kalma ihtimalin çok yüksek. Aynı şey ETÜ için de geçerli.

Meslek garantisi sadece MSÜ ve THY Akademisi sağlıyor. Tavsiyem THY yönünde. Ayrıca THY'nin DLR-1 ve mülakattan oluşan DLR-2 sınavları çok zor. DLR-1 çok yüksek el koordinasyonu, mantık, muhakeme, yükseklik, 3D hafıza gibi yetenekler istiyor. Kimse bedavaya pilot olmuyor olanlarda emin olun çok zor oluyorlar.
PrWin56 arkadaşımızın bu dediklerinizi cebinden para çıkmayarak yapması için Türkiye genelinde ilk 50'de olması lazım. Eğer bu arkadaş Tr genelinde 50'de değilse eğitime onlarca para döküp kendini geliştirmesi lazım. Bu dediğiniz aşamalara bedavadan girmek asla ve asla mümkün değil. Uzaktan akrabam pilotluk okumak için en ucuza Amerika'ya giderek halletti oda en ucuz şekilde. Burada demek istediğim öyle yada böyle o cepten para çıkacak...

PrWin56 arkadaşımızın bu dediklerinizi cebinden para çıkmayarak yapması için Türkiye genelinde ilk 50'de olması lazım. Eğer bu arkadaş Tr genelinde 50'de değilse eğitime onlarca para döküp kendini geliştirmesi lazım. Bu dediğiniz aşamalara bedavadan girmek asla ve asla mümkün değil. Uzaktan akrabam pilotluk okumak için en ucuza Amerika'ya giderek halletti oda en ucuz şekilde. Burada demek istediğim öyle yada böyle o cepten para çıkacak...
Dostum dedim ya %100 bursluluk alacak puanı alsa hayatta pilatoj'a gitmez. THY ve MSÜ'de cebinden 5 lira çıkmıyor. Yol parandan tut cebindeki harçlığa kadar veriyorlar dostum.

Dostum dedim ya %100 bursluluk alacak puanı alsa hayatta pilatoj'a gitmez. THY ve MSÜ'de cebinden 5 lira çıkmıyor. Yol parandan tut cebindeki harçlığa kadar veriyorlar dostum.
Konuyu hortlatıyorum da ETÜ pilotaj ın %100 istihdam oranı varken işsiz kalırsın felan nasıl diyebiliyosun aklım almadı , o sıralamayı yapan pilotaj okumaz demişsin pilotaj prestij ve maddi olarak en zirvede gözde mesleklerden ortalama bir doktor veya mühendis den de daha fazla kazanıyor riskli mi evet ama karşılığını veriyor o dereceyi yapıp pilotaj okuyan birisi hele ETÜ gibi bir yerde bomboş bir süreç geçirmediği sürece çok zor zaten çoğu firma hatta THY de ordaki akademisyenlerin referansı ve Okul ismiyle bile alım yapıyor ki yapması da lazım zaten adam oraya ilk 2000-3000 yaparak gidiyor en az mühendislik okuyup denemek de mantıklı tabi ama direk işsiz kalır felan demeniz çok komik olmuş.

Burs ile mümkün diye biliyorum yanlissam duzeltirler ama çok yüksek sıralama gerektiriyor. Uçuş eğitimi ile bölüm okumadan bazı işler yapılabiliyor diye biliyorum ancak oda dolar bazında.

Konuyu hortlatıyorum da ETÜ pilotaj ın %100 istihdam oranı varken işsiz kalırsın felan nasıl diyebiliyosun aklım almadı , o sıralamayı yapan pilotaj okumaz demişsin pilotaj prestij ve maddi olarak en zirvede gözde mesleklerden ortalama bir doktor veya mühendis den de daha fazla kazanıyor riskli mi evet ama karşılığını veriyor o dereceyi yapıp pilotaj okuyan birisi hele ETÜ gibi bir yerde bomboş bir süreç geçirmediği sürece çok zor zaten çoğu firma hatta THY de ordaki akademisyenlerin referansı ve Okul ismiyle bile alım yapıyor ki yapması da lazım zaten adam oraya ilk 2000-3000 yaparak gidiyor en az mühendislik okuyup denemek de mantıklı tabi ama direk işsiz kalır felan demeniz çok komik olmuş.
Hadi ESTÜ-Pilotaj veya burslu pilotaj yerine gidilebilecek yerleri konuşalım ve sonra kararımızı verelim hangisi daha mantıklıymış?

ESTÜ-Pilotaj veya Özyeğin-Pilotaj yerine ODTÜ-EEM, ODTÜ-ME, İTÜ-Ceng, İTÜ-Yapay Zeka Müh, İTÜ-ELOHAB, İTÜ-Uçak, Bilkent-ME, Bilkent-IE, TOBB-EEM, TOBB-Ceng, BOÜN-ME, BOÜN-İE, BOÜN-EEM, BOÜN-Ceng. Bunlara ve daha da nicelerine gidebilirsin. Üstelik bu bölümlerden mezun olduğunda direkt yurtdışında döviz bazlı çalışabilirsin her bir yazdığım bölüm gerek dil gerekse akademik olarak seni son derece zorlar. Bu bölümlerden herhangi birisinden mezun olduğunda piyasa sana kucaklarını açar. Analitik düşünme açısından son derece başarılı bir kişi olursun. Cadet programlarında sakat taklidi yapmadığın sürece seni havada kaparlar. Üstelik yanında ülkenin en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerinden diploman da olur. Yarın bir gün sağlık problemi yaşarsan havacılık sağlık sigortan sana 2-3 yıllık maaşını öder ve işsiz kalırsın.

Üstelik pilotaj okursan işsiz kalma ihtimalin var. Bu bir gerçek. ESTÜ'de olmaz başka yerde olur ama her türlü olabilecek bir durum. Kaldı ki sağlık problemi riskini göz önüne alıyorsun. Sağlığına en ufak bir şey olsa B planın yok.

Her şey prestij ve para değil. O sıralamayı yapan insan gider sağlam mühendislik diplomasını alır, Cadet'ini yapar ve her iki işini de garantiler. Üstelik 30 yaşında saydığım bölümlerden mezun önceliği para olan bir mühendis bir pilot kadar para kazanabilir, start-up yaparsa daha da fazlasını kazanır. Fikrimi zerre değiştirmedin aksine daha da haksız olduğunu kanıtladın.

Hadi ESTÜ-Pilotaj veya burslu pilotaj yerine gidilebilecek yerleri konuşalım ve sonra kararımızı verelim hangisi daha mantıklıymış?

ESTÜ-Pilotaj veya Özyeğin-Pilotaj yerine ODTÜ-EEM, ODTÜ-ME, İTÜ-Ceng, İTÜ-Yapay Zeka Müh, İTÜ-ELOHAB, İTÜ-Uçak, Bilkent-ME, Bilkent-IE, TOBB-EEM, TOBB-Ceng, BOÜN-ME, BOÜN-İE, BOÜN-EEM, BOÜN-Ceng. Bunlara ve daha da nicelerine gidebilirsin. Üstelik bu bölümlerden mezun olduğunda direkt yurtdışında döviz bazlı çalışabilirsin her bir yazdığım bölüm gerek dil gerekse akademik olarak seni son derece zorlar. Bu bölümlerden herhangi birisinden mezun olduğunda piyasa sana kucaklarını açar. Analitik düşünme açısından son derece başarılı bir kişi olursun. Cadet programlarında sakat taklidi yapmadığın sürece seni havada kaparlar. Üstelik yanında ülkenin en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerinden diploman da olur. Yarın bir gün sağlık problemi yaşarsan havacılık sağlık sigortan sana 2-3 yıllık maaşını öder ve işsiz kalırsın.

Üstelik pilotaj okursan işsiz kalma ihtimalin var. Bu bir gerçek. ESTÜ'de olmaz başka yerde olur ama her türlü olabilecek bir durum. Kaldı ki sağlık problemi riskini göz önüne alıyorsun. Sağlığına en ufak bir şey olsa B planın yok.

Her şey prestij ve para değil. O sıralamayı yapan insan gider sağlam mühendislik diplomasını alır, Cadet'ini yapar ve her iki işini de garantiler. Üstelik 30 yaşında saydığım bölümlerden mezun önceliği para olan bir mühendis bir pilot kadar para kazanabilir, start-up yaparsa daha da fazlasını kazanır. Fikrimi zerre değiştirmedin aksine daha da haksız olduğunu kanıtladın.
Öncelikle bir mühendislik bölümünde istersen o üniversitelere git havada kapılma olayları asla olmaz illa ki kendinize fazlaca şey katmanız gerekir tabiki size fazlasıyla getirisi olur o üniversitelerin ancak kendinize bir şey katmazsanız iş bulsanız bile hakkettiğinizden düşük ücretlerde çalışmanız çoğu ortalama-kötü üniversitelerde mühendisin de başına geldiği gibi gayet olası ayrıca işsiz kalma durumuna hiç girmiyorum bile pilotaj da ise direk mezun olunduğu gibi iş bulunmayabilir evet bu döneme ve o süreçteki havacılık ihtiyacına da bağlı ancak ETÜ gibi bir üniversitede ki Türkiye'nin en köklü ve prestijli Pilotaj üniversitesi ETÜ dür Özyeğin ile başa baş giderler kimine göre hangisi daha iyi tartışılır bu program istihdam oranı %100 6-12 ay içinde tüm mezunlar bir yere girmiş ki orda okuyan birkaç kişiyle konuşma fırsatım oldu ve o dediğin üniversitelerden mezun bir mühendis ile yeni mezun F/O pilotu maaş farkı epey var desem yanlış olmaz ha mühendis kendisi bir şeyler üretir ve yaratırsa tabi daha kıyas yapılabilir ancak aynı şeyi bir başkası yani bir pilot da yapabilir sonuçta üniversitelerde ana amaç bunları öğretmek değil her türlü yine kendiniz öğrenmeniz gerekiyor ki bu da ilgisi olan ve zamanı olan herkes için yapılabilecek bir şey.

Pilotaj ın daha riskli olduğu doğrudur ki ben sırf para ve prestij için bu mesleği istemiyorum gayet severek yapacağıma inanıyorum bunlar da extra motive edici oluyor pilot ve öğrenci pilotlar ile konuştum bu konuyu ve çok büyük bir sorun çıkmadığı sürece sorun olmayacağını söylediler göze de ayrıca dikkat edilmesi gerektiğini söylediler Allah korusun tabi bu elimizde olan bir şey değil ama o zamana kadar kazanılan parayı birikim, yatırım yapmak için bile kullansan zaten ek gelir elde edersin gayet ki böyle bir sağlık sorunu mühendislik için de çalışma engeli oluşturabilir bunu da göz ardı etmemek lazım.

Ayrıca sonda bahsettiğin 30 yaşındaki mühendis hem diplomasını alır hem Cadete gider ikisinide garantiler de biraz tuhaf olmuş Cadet programlarının ücreti malum sırf belki pilot olurum ya der gibi bu kadar zahmete girmek mantıksız açıkçası mühendislik B planı olma konusunda bir şey demiyorum doğru zaten ki eğer pilotaja sıralamam yetmezse bende muhtemelen bu yolu da izleyebilirim ancak yeterse Pilotaj tercih etmek daha mantıklı duruyor hem daha kısa yoldan hem de herhangi bir uçuş ücreti ödemeden güzel bir üniversiteden mezun olmuş olunuyor risk konusunda hayatın her alanında risk var zaten kişi kendine dikkat etmeli sırf riskli diye tutku duyulan bir işten kaçmayı doğru bulmuyorum şahsen ki dediğim gibi aynı sorun mühendislik , doktorluk vb alanlarda da sorun çıkarabilir zaten.

Son olarak net bir şekilde şurdan mezun şunu şunu yaparak Pilot ile aynı kazanır hatta fazla kazanır demeniz de ne kadar doğru olur bilemiyorum belki %1 lik kesim için, genel olarak baktığımızda 30 yaşında deneyimli iyi bir üniversiteden (yoksa pek mümkün değil zaten) bir mühendis ile 30 yaşında deneyimli bir kaptan pilot ikiside çok sağlam maaş alır ancak kaptan pilot daha öndedir.

Amacım fikrini değiştirmek vesaire değil umrumda da değil sadece yanlış olduğunu düşündüğüm bir şey hakkında bilgilerimden yola çıkarak yazmak istedim ki ihtiyacı olan birinin de belki işine yarar diye herhangi bir konuda da haksız olduğumu vesaire düşünmüyorum bu kanıya nerden vardın anlamadım neyse dediğim gibi umrumda değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı