Evet, bu uçak kendisi uçmuyordu. Pilotlar kullanıyordu. Pilotlar manuel sekilde yükselmek istedi fakat bilgisayar bunu kabul etmeyince yükselemediler. Sonradan bu hata düzeltildi.
Bir de ilk mesajımda su noktayı unutmusum. Sıradan gecen bir ucusta birden aviyonik sistemler devre dısı kalabilir. Aviyonik sistemlerin gitmesi bilgisayarların gitmesi demektir. Ucakta pilot olmadıgını ve ucagı ucuran bilgisayarların gittigini dusunelim. Yakıtı bitene kadar veya alcaksa onune bır sey cıkana kadar Allah'a emanet uçar herhalde.
Böyle bir durumda pilotlar kontrolü eline alarak acil durum çağrısı ile en yakın yere iniş yapabilir. Kısacası uçağı uçuran bilgisayarlar, kontrolü yapan pilotlar derim ben. Bazen zor inişler gerçekleşiyor, bu da pilotların biraz yeteneğine kalıyor.
Boeing'de söyle bir olay var. Kontrolü istediğin zaman manuel sekle alabiliyorsun. Airbus'da bilgisayarların izin vermesi vs. gerekiyor diye biliyorum. Bu sebeple acil durumlarda Boeing'in kokpitini daha işlevli buluyorum. Sistemsel bir arızada Airbus'un bilgisayarları kontrolü bırakmazsa pilot izlemekten başka bir şey yapamaz.