Pilotluk Mesleğinin Geleceği Var mı?

Uçağı otomatik olarak yönlendirecek kusursuz yapay zeka çıkmadıkça geleceği vardır. Yani en az bu nesil boyu diye düşünüyorum.
 
Uçaklar şu anda pilotsuz uçacak kadar gelişmiş versiyonda zaten. Modern uçakların (777, 787, A350, A380) çoğu bu donanimlara sahiptir. Ama soyle bir şey var. Acil bir durumda bilgisayar, insan zekası kadar olaylara etraflıca bakamaz. 6 saatlik bir uçuşta pilotun etkisi maksimum 1 saattir. Havalandıktan sonra arkalarına yaslanıp telefonla takiliyorlar. Uçağı bilgisayar uçuruyor. Ucaklar bilgisayarla bile inecek kadar gelismis seviyede fakat sivil havaciligin kuralina gore pilotlar manuel sekilde inmek zorundadir.

Son anda pilotların müdahaleleri ile binlerce önlenmiş, hafif atlatılmış kaza var tarihte.

Ayrıca acil bir durumda kontrolü pilotlar manuel sekilde alirlar. Kimse de pilotsuz bir ucakta ucacak kasar cesaretli degildir bence :) Hadi aga binelim ucaga ucursun bizi demez kimse. O pilotun selamlamasını duymak ister herkes.

Pilotlugun geleceği kolay kolay bitmez. Okuyun, okutun.
 
Son düzenleme:
İnsanoğlu hava gibi komplike ulaşım yollarını kullandığı müddetçe efendim pilotluğun geleceği bitmez. Eğer biteceği zamanlar gelirse bunu siz değil muhtemeden torunlarınız dahi göremeyecektir.
Sayın yolcularımız kaptan pilotunuz konuşuyor....
 
Askeri veya sivil hiç farketmez. Pilotluk mesleğinin geleceği asla bitmez. Her şeyden önce yüksek sirkülasyon var meslekte. Yani çok fazla emekliye ayrılan yurtdışına giden, yeni mezun olan pilotlar var. Devamlı kadrolar yenileniyor. Her yeni uçak alımı kadroda büyük bir artışa sebep oluyor. İnsansız uçağın geleceği daha çok uzakta. Hatta belki olmayacak bile. Olsa bile kontrolör olarak yine pilot ihtiyacı oluşacak. Havacılık var olduğu sürece pilot her zaman kilit rol oynayacak bu alanda.
 
Var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Not: videoda tamamen bilgisayarın uçurduğu bir uçak gösteriliyor.
 
@Silinen üye bildiğim kadarıyla bu uçak pilotlar tarafından kullanılıyordu. Airbus'ın bir hatası yüzünden uçak yüksekliği yanlış hesaplaması yüzünden düşüyordu bu uçak. Ağaçların 100 ft. üzerinden uçması gerekirken uçuş bilgisayarı hatalı hesaplamıştı. Bunun ardından bütün uçaklar tekrar elden geçirilmişti.
 
Evet, bu uçak kendisi uçmuyordu. Pilotlar kullanıyordu. Pilotlar manuel sekilde yükselmek istedi fakat bilgisayar bunu kabul etmeyince yükselemediler. Sonradan bu hata düzeltildi.

Bir de ilk mesajımda su noktayı unutmusum. Sıradan gecen bir ucusta birden aviyonik sistemler devre dısı kalabilir. Aviyonik sistemlerin gitmesi bilgisayarların gitmesi demektir. Ucakta pilot olmadıgını ve ucagı ucuran bilgisayarların gittigini dusunelim. Yakıtı bitene kadar veya alcaksa onune bır sey cıkana kadar Allah'a emanet uçar herhalde.

Böyle bir durumda pilotlar kontrolü eline alarak acil durum çağrısı ile en yakın yere iniş yapabilir. Kısacası uçağı uçuran bilgisayarlar, kontrolü yapan pilotlar derim ben. Bazen zor inişler gerçekleşiyor, bu da pilotların biraz yeteneğine kalıyor.

Boeing'de söyle bir olay var. Kontrolü istediğin zaman manuel sekle alabiliyorsun. Airbus'da bilgisayarların izin vermesi vs. gerekiyor diye biliyorum. Bu sebeple acil durumlarda Boeing'in kokpitini daha işlevli buluyorum. Sistemsel bir arızada Airbus'un bilgisayarları kontrolü bırakmazsa pilot izlemekten başka bir şey yapamaz.
 
İleride askeri pilot olmak istiyorum hedefim o yönde o yüzden sordum teşekkür ederim herkese
Onun için önce Hava Harp Okulu'nu kazanmalısın. Ayrıca harp okulunu kazandın okudun bitirdin diye pilot olacağının bir garantisi yok haberin olsun. Elene elene küçük bir grup anca pilot olarak sınıflandırılıyor. Geri kalanlar yer görevlerine. Yani pilotluğa bel bağlayarak harp okulunda hüsrana uğrayan ekibe dahil olma bu sefer. Haberin olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı