Piri Reis denizcilik hakkında bilginiz var mı?

tfx999

Femtopat
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
57
Son zamanlarda çok karşıma çıkıyor. 12 günlük bir eğitim alıyorsun, bir cüzdan veriyorlar. Sonra seni işe alıyorlar. Yurt dışı gemileri ve yurt içi gemileri varmış. Yurt dışı çalışmak istersen 2500-5200 arası dolar olarak maaş. Türk gemilerinde 3000-6000 arası. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Düşündüğüm bir iş, mantıklı geliyor ama bilgim yok.
 
12 günlük kurs imkansız. Gemici ve yağcı kursları 32 gün, bir de ayrıca güvenlik sertifikaları için bir hafta daha olmalı. Yeni gemiciye de 6000 TL pek mantıklı bir fiyat değil, ufak bir kosterde 3500 TL alırsa iyi. İlerleyip ehliyet yükselterek "usta gemici" olursa; düzgün şirketlerde, gemi tipine göre 1500-1800 dolar seviyesi maaşlar mümkün.
 
Parası güzel ama her işin bir zorluğu vardır. En basitinden;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de korsan sıkıntısı yok. Aden Körfezi, Afrika Kıtası'nın Hint Okyanusu'na bakan sahilleri, Malakka Boğazı gibi yerler tehlikeli.
 
Çoğu akrabamın yıllarca tecrübe edinip beni bilgilendirdiği konudur denizcilik. Gemi adamı cüzdanı için para ödüyorsun ve eğitimlerini alıyorsun. O eğitimde yaklaşık bir ay sürüyor. Eğitimden sonra pasaport gibi bir defter veriyorlar ve sende sonrasında pasaport alıp firmaya müracaat ediyorsun. Firma ellerinde bulunan gemilerin birinde çalışan eksikliği var ise size vize alıp uçak biletinizi karşılayarak gönderiyor. Ömrünün yarısını gemide geçiren yakınımın anlatımına göre feribota binmeye benzemiyor bu işler. Kimi deniz tutması yaşayan kişiler ilk limana gelmeden evine gitmek istiyor. Sonuçta okyanustaki dalga deniz dalgasına benzemiyor. Gemilerde artık internet var ve Avrupa'da bulunan gemiler hemen hemen haftada bir-iki kere liman görüyor. Denizcilik sektörü iyice gelişti ve eskisi gibi hasret çekme derdi azaldı.
 
Gemilerde artık internet var ve Avrupa'da bulunan gemiler hemen hemen haftada bir-iki kere liman görüyor.

Çok üst düzey firmalar harici, personel kullanımına açık internet yok. Olsa da pahalıdır zaten bir mail 3-5 TL gibi fiyatlardı en son. Gittiğiniz ülkelerden, misal surekli Avrupa çalışiyorsaniz Romanya'dan hat alıp internetten kontör yükleyerek, İtalya'da hatti ve interneti kullanabilirsiniz.
 
Denizciliğe geleceksen eğer sakın parasına aldanıp gelme. Bazı şeyleri arkanda bırakmaya hazır ol, en önemlisi yontulmaya hazır ol. Hem gemide hem de okulda stres ve baskı görmeye hazır ol. Denizci olmak çok para kazanmak demek değil, denizde yaşayan birisi olmaktır.

12 günde kurs falan yok. 5 temel STCW eğitimleri bile 14+1 ders saatinden hesaplanıyor en az. 12 aylık deniz hizmeti ve staj durumu var.

Okula gelirsek, İngilizce dil şartı var, %100 İngilizce dersler. Her türlü imkan var okumak için ama çevresi için ne yazık ki Viaport Marina ve 30-40 dk uzaklıktaki Pendik-Kartal sahil var.

Ulaşım için 133T, 130A(İlk aşkımdır),km12-km13, 130H, 133P gibi hatlar var. Genel olarak DHO'dan kalkan her otobüs geçerdi kampüs önünden.

Okul çok temiz ve güzel hatta bayağı büyükte. Ama derslerden çakmak çok kolay. DUİM için hocaların genelde emekli subay ve amirallerdir. Bu da hiyerarşi ve disiplini ortaya koyuyor. Finalleri zor olabiliyor, her üniversitede olduğu gibi burada da takabilen hocalar var. Sakin sakin okursan problem olmaz. Yaz okulu ve bütünlemeleri var. Yaz okulu için ücretler biraz tuzlu.

En büyük dert staj bulmak. Yaz aylarında gemide olacaksın, 3+3 staj yapmalısın. 3. sınıfın 2. dönemi uzun stajına çıkarsın en az 4 ay kalmalısın ki uzun stajın sayılsın, 6-7 ay arası yapılıyor genelde. Eskiden yoktu ama yeni yeni kariyer-staj grupları ortaya çıkmış. Onlara dahil olmak için iyi ortalama ve İngilizce en büyük şart. İngilizceyi sakın hafife alma. Burada denizcilik terimlerinin türkçelerinden önce İngilizcesini öğreneceksin ama emin ol en iyi hocalardan birisiyle ders yapacaksın. (Aydın hocam <3) Stabilite ve seyir derslerine aban kardeşim. Çünkü yabancı kaynak bile yok internette ders çalışmak için. 2 sene zorlanabilirsin ama 3-4. sene daha rahat geçer. Mutlaka boru trampet takımına ya da bizim dediğimiz ismiyle Denizcilik Kulübü'ne dahil ol. Sana dersler, staj ve karakter olarak çok şey katar.

İyi karar ver. Gemi tiplerini iyi araştır. Sonra geri dönmesi çok zor olabilir. Ama yalan yok, keyifli meslek. Bol şans.

Edit: Ben PRÜ sandım, böyle kurs varmış ya. İlk paragrafta yazdıklarım geçerli. Eğer tayfa olacaksan ilk kontrat alışana ve işi öğrenene kadar zor olacak haberin olsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok üst düzey firmalar harici, personel kullanımına açık internet yok. Olsa da pahalıdır zaten bir mail 3-5 TL gibi fiyatlardı en son. Gittiğiniz ülkelerden, misal surekli Avrupa çalışiyorsaniz Romanya'dan hat alıp internetten kontör yükleyerek, İtalya'da hatti ve interneti kullanabilirsiniz.

Kayınçom 1 hafta önce geldi. Bedava olarak ayda 8 GB internet veriyorlarmış gemide. Artık çoğu firmada personellerde faydalanabiliyor.
 
Kayınçom 1 hafta önce geldi. Bedava olarak ayda 8 GB internet veriyorlarmış gemide. Artık çoğu firmada personellerde faydalanabiliyor.

Çoğu değil, sayılı firma yapıyordur. Ozellikle ufak tonajlı gemilerden oluşan filolara sahip firmaların durumu pek iç açıcı değil. Bu arada firma ismini paylaşsaniz, başvurayım. Belki şansa alirlar. :)
 

Geri
Yukarı