Rehber PlayStation 2 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

PlayStation 2, 2001 yılında çıkmıştır, Sony'nin ikinci ve dünyanın en çok satan konsoludur, tam 155 milyon tane PlayStation 2 satılmıştır, rakipleri olan Sega Dreamcast, Nintendo Gamecube ve Xbox gibi konsolları arkasında bırakıp 6. jenerasyon konsolların lideri olmuştur, eğer siz de eski oyunları sevip PlayStation 2'nizi kullanmaya karar verdiyseniz ama konsol hakkında çok şey bilmiyorsanız işte birkaç bilinmesi gereken şeyler.


PlayStation 2 Teknik Özellikleri:

İşlemci: Emotion Engine, bu işlemci 294 MHz hızında çalışıyor.
RAM: 32Mb.
GPU: 4Mb belleğe sahip ve 147 MHz hızında çalışıyor.


PlayStation 2'nin rakiplerinden bu kadar fazla satmasının en büyük sebebi aşırı geniş ve güzel bir oyun kütüphanesine sahip olması ve ayrıca dönemiminin en ucuz DVD oynatabilien cihazı olması. Ayrıca PlayStation 2, PlayStation 1 oyunlarını oynatabilir, bunun için içinde ayrıca PlayStation 1'in donanımına sahiptir, bu donanım bazen bazı PlayStation 2 oyunlarında da destek olarak kullanılmaktadır.


PlayStation 2'nin iki farklı kasa tipi ve 4 farklı seri numarasına sahip modeli vardır. Şimdi bu modelleri tanıyalım.


PlayStation 2 Fat:

PlayStation 2'nin ilk çıkmış kasasıdır, bu kasa herhangi bir internete bağlanma özelliğine sahip değildir, bunun için Sony, ekstra satılan networdk adaptörlerini yapmıştır, ayrıca bu network adaptörele bir depolama aygıtı takabilir ve oyunlarınızı orada tutabilirsiniz. Bu model PlayStation 2'nin ilk modeli olduğundan, eski seri numarasına sahip modeli bazı kronik arızalara sahiptir. Bu kasa iki farklı seri numarasına sahiptir, şimdi bu seri numaralarına bakalım.

SCPH-3900X: Bu model bu kasanın ilk modelidir, fazla ses çıkarması ve disk okuyucusunun bozulması bu modelin sorunudur. Eğer bir PlayStation 2 alacaksanız bu seri numarasına sahip modeli almanızı önermem.

SCPH-50XXx (sondaki XX yazan yer ülkeye göre değişiyor): Bu model ses sorununu düzeltmiş ayrıca disk okuyucusu sorunu birazda olsa düzeltmiştir ama yine de disk okuyucusu problem çıkarabilmektedir. Network adaptör takabileceğiniz bir PlayStation 2 istiyorsanız bu model idealdir. Ayrıca ilk seri numarasına sahip olan modelde I-Link adında bir port bulunmaktadır ama bu seri numarasına sahip modelde bu port kaldırılmıştır.

PS2-Fat-Console-Set.jpg





PlayStation 2 Slim:

Bu model Fat kasadan sonra çıkmış bir modeldir, bu kasa Fat kasaya göre aşırı derecede daha küçüktür ve ayrıca Ethernet girişine sahiptir, yani internete bağlanmak için network adaptör almanıza gerek yok, kötü yanı ise bu konsol network adaptörü desteklemediği için herhangi bir depolama aygıtı tamazsınız. Bu model iki farklı seri numarasına sahiptir, şimdi bunları tanıyalım.

SCPH-70XX: Bu model PlayStation 2 Slim'in ilk modelidir, çok bahsedilecek bir şeyi yoktur, Sony bu konsolu birkaç kez küçük yenilikler yapıp tekrar piyasaya sürmüştür, bu modelde güç adaptörü dışarıdadır. Eğer bir Slim almak istiyorsanız size bu modeli tavsiye ederim.

SCPH-9000X: Bu model güç adaptörünü tekrar konsolun içine koymayı başarmıştır ama kötü yanı ise PlayStation 1'in donanımı bu modelde çıkarılmıştır, yine de PlayStation 1 oyunlarını açabilir ama bunları emülasyon ile açar.

51JSnGkGkoL.jpg




Evet, modelleri ve seri numaralarını öğrendik, şimdi Playstation 2'nin bazı aksesuarlarına bakalım.


DualShock 2:

PlayStation 1'de kullanılan DualShock 1 modeline çok benzemekttedir ama yine de birkaç değişiklik bu kolda yapılmıştır. Bu kol siyah renklidir ve sizin tuşlara ne kadar sert bastığınız anlayabilir, mesela GTA SA oynarken siz X tuşuna ne kadar sert basarsanız CJ bisikletini o kadar hızlı sürmeye başlayacaktır. Maalesef bu özelliği her oyun kullanmamıştır.

DualShock_2.jpg





Memory Card:

Malesef Playstation 2 eski bir konsol olduğu için oyunları kaydedecek bir depolamaya sahip değildir, onun yerine Memory Card'lar kullanılır, Playstation 2 için farklı farklı hafıza alanına sahip bir sürü Memory Card çıkmıştır.

PS2-8MB-Mem-Card.jpg




Network Adapter:

Bu sadece PlayStation 2 Fat modellerde çalışan, konsola internete bağlanma özelliği sağlayan, üzerinde bir Ethernet portu bulunan ve konsola bir depolama aygıtı takmaya yarıyan bir aksesuardır.


s-l400.jpg



Evet, gerekli aksuarları öğrendik, şimdi diğer başlığa geçelim.


PlayStation 2'den alınabilecek en iyi görüntü kalitesi nasıl alınır?

Playstation 2 1080i çözünürlüğüne kadar görüntü verebilir, ama hangi kabloyu kullandığınız çok önemlidir çünkü o zaman HDMI gibi dijital görüntü kabloları konsollarda kullanılmamıştır, onun yerine analog görüntü kabloları vardır ve bu kabloların arasına çok görüntü farkı vardır.


Komposit: PlayStation 2 içinden komposit adlı görüntü kablosu ile gelir ve bu kablo görüntü kalitesi anlamında hiç iyi değildir çünkü bütün renkleri tek bir kablo üzerinden vermeye çalışır ayrıca hiç iyi detay veremez, eğer PlayStation 2'nin görüntüsünün berbat olduğunu düşünüyorsanız büyük ihtimal bu kabloyu kullanıyorsunuzdur.

61iXcGPao8L._AC_SL1000_.jpg



S-Video: Komposit kabloya kıyasla görüntü kalitesi çok çok daha iyidir fakat çoğu kişi bı kabloyu bilmez ve ayrıca çok nadirlerdir, bunu kullanmanız için hiçbir sebep yok.
S-video-connection.jpg



SCART: Gayet güzel bir görüntü kalitesi vardır ve görüntü kalitesi S-Video'ya kıyasla daha iyidir, ayrıca S-Video kadar nadir de değildir ama sonraki sırada söyleceğim kablo kadar iyi değildir.

SCART_20050724_002.jpg



Komponent: Evet, bu PS2'de alabileceğiniz en iyi görüntü kalitesini almak için lazım olan kablo, Playstation 2'de kullanabileceğiniz en iyi kablodur, size en iyi görüntü kalitesini verecektir. Ayrıca hem pahalı değildir hem de bulunması zor değildir.

1200px-Component-cables.jpg
 
Son düzenleme:
Yani ben çocukken oynadığım için çoğu şey zevkli geliyordu objektif bakmadım.


Bilemiyorum hocam PS3 olduğu için PS2'nin yüzüne bakmıyorum pek ya.
Ama Resident Evil 4 PS2'deki en iyi oyun açık ara.
Soul calibur 2 oynamıştım öneririm.
Benim de PS2'de oynadığım en iyi oyun Persona 3 idi. Eğer bir gün PS2'nize yeni bir kol alırsanız öneririm.
 
PlayStation Slim'im vardı, deli gibi Burnout oynardım ama memory card olmadığı için her seferinde baştan başlardım ☹. Keşke bitirebilseydim.
 

Geri
Yukarı