Merhaba,
Elimde bir POCO X3 NFC bulunmakta.
Telefon artık pek bir MIUI desteği almayacak gibi ve bazı yerlerde limitleyici olması (mesela: Tam ekran navigasyonların sadece Xiaomi'nin ana ekranlarında çalışması ve diğer ana ekranlarda çalışmaması) ve tabii bazı gereksiz gördüğüm şeylerin (örnekler: Galeri uygulamasının 3GB gibi absürt boyutta olması, gereksiz ve istemediğim uygulamaların kendini tekrar kurması) gibi sebeplerden dolayı bir Custom ROM kurmayı düşünüyorum. İstediklerim şunlar:
- Olabildiğince en son Android sürümü.
- Kararlı (stabil, stable) olması.
- GApps hazır gelmesi ve/ya desteği olması.
- Bankacılık uygulamaları, WhatsApp vs. sıkıntısız çalışması.
- Ek olarak: Bataryayı az tüketmesi, daha az yer kaplaması, gizliliğe önem vermesi, kişiselleştirmeye önem vermesi vb. standart her Custom ROM için istenilen özellikler.
Bu konu ile benzer diğer tüm kaynaklara baktıktan sonra şu tanılara vardım:
- LineageOS: Daha önce başka bir cihaza kurdum ve resmen o cihazı hayata geri getirdi fakat benim cihaz için yapılmış erişebilidğim tüm yapımlar (Build'ler) hepsi nightly. Eğer başka bir şey olmazsa çoğu ihtimal bunu kurabilirim.
- ArrowOS ve evolution OS, desteğini kesmiş.
- Tequilaos: Kararlı olup olmadığı emin değilim ama en son güncellemesi diğerlerine göre çok eski (Mayıs 2023)
- crDroid: Güncel ve kararlı, fakat GApps flahslanması gerek. Halledilebilir olduğunu düşünüyorum.
- Pixel OS: Thirteen sürümü inaktif işaretlenmiş ama en son güncelleme temmuz 2023, twelve sürümü aktif gözüküyor fakat Android sürümü 1 geride.
- PixelExperience: 13 ve 13 Plus sürümleri stabil işaretlenmiş ve en son güncelleme tarihi ağustos 2023.
- Paranoid Android: Gizliliğe önem veriyor ve yapım tarihi yakın, kararlı.
Sizce hangisini kurmalıyım ve/ya sizin önerdiğiniz bir ROM var mıdır?
Şimdiden teşekkür ederim.